Yeşilçam ismi Türk sinemasına, İstanbul' un Beyoğlu semtinde Taksim' e yakın bir alanda bulunan Yeşilçam sokağı, 1980 öncesinde tüm film şirketlerinin yazıhanesinin bulunduğu bir sokak olması neticesinde girmiştir. Kısacası Türkiye'nin Hollywood'u Yeşilçam olmuştur.
Kabaca 1950-1980 yılları arası süren Yeşilçam dönemi; film üretimi bakımından Türk sinemasının en parlak dönemi olmuş, 1970'lere kadar yılda 250 ila 350 film çekilmiş, ayrıca 1953'ten itibaren renkli filmler yapılmaya başlanmış ve renkli filmlerin sayısı 1970'li yıllarda artışa geçmiştir.
YEŞİLÇAM'IN KURUCUSU: OSMAN FAHİR SEDEN
Kemal Seden'in oğlu olarak sinemanın tam ortasına doğdu. Önce Ömer Lütfi Akad'a Kanun Namına filminin senaryosunu yazarak "sinemacılar dönemi"nin kurucularından oldu.
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
İlgili 39 soru bulundu
1922 - 1950 Yılları Arasında Türk Sineması
Sinemanın Türkiye'de yerleşiklik kazanması süreci ise 1922'de çekilen "Ateşten Gömlek" adlı filmle başladı. Muhsin Ertuğrul'un Halide Edip Adıvar'ın romanından uyarladığı yapım, Kurtuluş Savaşı'nı konu alan ilk film oldu.
Kuşkusuz, her ülkenin bir sinema tarihi vardır. Fuat Uzkınay'ın Ayestefanos anıtının 14 Kasım 1914'te yıkılmasına ilişkin filmi, “çekilen ilk Türk filmi”, Fuat Uzkınay da “İlk Türk Sinemacısı” olarak nitelenmektedir.
Yeşilçam, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın bir kısmında yer alan bir sokak.1980 öncesinde film film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için Türk sinemasının kısaca Yeşilçam olarak anılmasını sağlamıştır.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
Halıcı Kız, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un üstlendiği, 1953 yapımı Türk filmidir. 87 dk. Türk sinema tarihinin ilk uzun metrajlı renkli ilk filmidir ve sponsor desteğiyle çekilmiş ilk filmidir.
Sinemanın ilk renkli filmi ise 1908'de Smith'in “A Visit to the Seaside” yapımıydı. Ancak bu iki aşamalı renklendirme tutarlı renk spektrumu gerçekleştiremiyordu. Yıl 1917'de kendi iki renkli filtresini oluşturan Tecnicolor şirketi 1932 yılına gelindiğinde üç filtreli renklendirmeyi tanıttı.
Dünyanın İlk Renkli Filmi! Dünyanın ilk renkli sinema filmi 110 yıl aradan sonra bu hafta gün yüzüne çıktı. İngiliz mucit Edward Raymond Turner tarafından çekilen görüntülerde papağan, japon balığı ve ayçiçekleriyle oynayan çocuklar gibi renkli görüntüler bulunuyor.
27 Aralık 1916: Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, kadın yönetmeni ve yapımcısı Cahide Sonku doğdu.
İlk öykülü film 1902 yılında Georges Méliès tarafından Le Voyage dans la Lune (Aya Seyahat) adlı filmle gerçekleştirildi. 19. yüzyıla kadar hareketli resimler tamamen görsel bir sanat olmasına karşın ilk sessiz filmlerin kamu tarafından beğenilmişti. 20. yüzyılın başında filmler öyküsel bir yapı geliştirmeye başladı.
Yönetmenliğini İhsan İpekçi ve Muhsin Ertuğrul'un yaptığı, Türk Sineması'nın ilk sesli filmi “İstanbul Sokaklarında”, ilk kez 1 Aralık 1931'de gösterildi. Film, aynı kadına âşık olan iki kardeşin başından geçen olayları anlatır.
İlk sinema filmi tren istasyonlarıyla ilgili bir belgesel filmiydi. Lumiere Brothers tarafından çekilen filmin belli bir konusu yoktu. Yani sinema, belgeselle başlamıştı. Belgeselin ilk gösterimi Garden Cafe isimli bir yerde 28 Aralık 1895 yılında yapıldı.
Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni olan Cahide Sonku, 29 sinema filminde yer aldı ve birçoğunun çekimlerini de üstlendi. Fedakar Ana, Vatan ve Namık Kemal, Beklenen Şarkı gibi sinema filmleriyle hem adını duyurdu hem de birçok kadına cesaretiyle önder oldu.
Oyuncu olmak için öncelikle oyunculuk alanında kendinizi geliştirmeniz ve yeteneklerinizi ortaya çıkarmanız gerekir. Bunun için oyunculuk eğitimi almak, çeşitli kurslara ve atölyelere katılmak, kendinize uygun bir cast ajansına kayıt olmak ve düzenli olarak rol denemeleri yapmak önemlidir.
Oyunculuk MÖ 534 yılına dayanır. Yunan oyuncu Thespis, Theatre Dionysus sahnesinde, bir oyunda ilk kez konuşan oyuncu oldu.
Türkiye'de tüm zamanların en çok izlenen filmi rekoru Eşkıya'dan bu yana on kez el değiştirdi. Recep İvedik serisi 1, 2, 4 ve 5. filmleriyle gişe rekortmeni olurken Titanik'ten bu yana tüm zamanlar rekorunu yenileyen yabancı bir film olmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri