Eyvan: Üç yönden kapalı, bir tarafı açık olan üzeri tonoz veya kubbe ile örtülü mekanlara verilen isimdir. Şadırvan: Cami veya medrese gibi mimari yapıların avlusuna yerleştirilen, silindirik, sekizgen veya farklı plan tiplerinde, abdest almak için inşa edilmiş mimari yapılardır.
Tonoz; mimarlıkta kemerlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan, genellikle tavan örtüsü olarak işlev gören yapı parçasıdır. Çoğunlukla tuğla ve harçla örülür ve alttan obruk, yarım silindir biçiminde görünür.
Tonoz Başlangıcı, Tonoz Kaburgası gibi bölümlerin yanı sıra; Beşik Tonoz, Çapraz Tonoz, Kaburgalı Tonoz, Aynalı Tonoz, Haçvari Tonoz gibi çeşitli tipleri mevcuttur.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
7) Gotik Mimari
Avrupa'nın en ünlü kiliselerinden bazıları Gotik mimari tarzına sahiptir. Bu mimari tip, Fransa'da başladı ve daha sonra kıtaya uyarlandı. Bu tarzda, yükseklik ve ihtişam, sivri kemerler, Tonozlu tavanlar ve hafif ve havadar binalar göze çarpan detaylardır.
İlgili 38 soru bulundu
Ağ Tonoz: Gotik mimaride kullanılmış olan, ağ şeklinde parçalı çatı örtüsüdür.
Tonoz; mimari alanı içerisinde birden fazla kemerin bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkartılan ve genel olarak bir tavan örtü biçimi olarak faaliyet gösteren yapı parçası olarak tanımlanmaktadır. Genellikle harç ve tuğla ile örülen ve aşağıdan yarım silindirik ve de obruk şeklinde göze çarpmaktadır.
Gotik mimari sanatı Avrupa'nın kuzeyinde 16. yüzyılın başlangıcına kadar sürmüştür. Gotik mimarinin başlıca özellikleri sivri kemerler, kaburgalı tonozlar, gül pencereler, kuleler ve uçan payandalar ile aşırı derecede yüksek görünümlü yapılar olarak sayılabilir.
Kubbeli Tonoz Çatı: Kutsal yapılar için kullanılan modeldir. Kubbeli bir görünüme sahiptir. Ağ Tonoz: Ağ görünümünde yüzeyin kaplanmasıdır. Çapraz Tonoz Çatı: En çok kutsal mekânlarda kullanılan çatı çeşididir.
Zincirden deniz üstüne halat alınarak tekne bağlamak için kullanabilir. Tonozların sağlamlığı ve bakımı sağlandığında en güvenli tekne bağlama yöntemlerinden birisidir . Tonoza bağlama en kolay ve sağlam yapılabilen bağlama yöntemlerindendir. Tonoz deniz dibine beton bir blok atılarak sabitlenir.
Türk Dil Kurumu, Rumca olan bu kelime ile alakalı olarak mimarlık alanında kullanılan, üzerleri tuğla ve harçla örtülen, yarım silindir şeklindeki tavan örtüsü açıklamasında bulunmaktadır.
Geleneksel mimaride sıkça kullanılan yarım silindir formunda örtü. Grekçe'deki tholostan (kubbe, yuvarlak yapı) Ortaçağ Rumcası ile Türkçe'ye aktarılan tonoz Osmanlı yapı teknolojisine ilişkin kayıtlarda bu şekliyle yerleşmiştir. Çoğunlukla dikdörtgen planlı mekânları örten üst yapı unsurudur.
Tonoz çatı sistemleri, günümüzde süpermarketlerde, alışveriş merkezleri, hastane, apartman girişlerinde sıklıkla kullanılır. Müstakil evlerde de kullanımı görülmektedir. Hastane ve ibadethanelerde, iki yapıyı birbirine bağlayan ünitelerde çok sık karşılaşılır.
Tonoz ile kastedilen zemine yerleştirilen kalıcı bağlanma sistemleridir. ... Tekne bazen tonoz ve şamandıra üstünde 360 derece dönebileceği için fırdöndü şarttır. Genelde zemine döşenmiş zincirden sonra veya şamandıranın hemen altına monte edilir.
Mimarlık ofisi Ambrosi Etchegaray tarafından tasarlanan Volta House, Meksika'nın Oaxacan bölgesinde, turistik Puerto Escondido kasabasında bulunuyor. 120 metrekarelik dikdörtgen planlı ev, üç açık avlu ve üç tonozlu kapalı alan olmak üzere altı dikdörtgen alana bölünmüştür.
Aynalı tonoz çatı: Üst tabakasında, tonozun biçimine göre yer verilen düz plakadan oluşan ve dekoratif gaye ile kullanılan tonoz çatı modelidir. Silindir ve beşik tonoz çatı: Bir çemberin yarısına benzeyen görüntüsü ile oldukça şık ve en çok tercih edilen tonoz çatı modelidir.
Çapraz tonoz, haçvari tonoz, geçme tonoz veya haç tonoz, iki beşik tonozun dik olarak kesişmesiyle oluşan tonoz türü. Bu tür tonozlarda itme kesişim hattına odaklandığından, tonozun yalnızca dört köşeden desteklenmesi yeterlidir.
Tonozların yapısı kemer genişliğinin artırılarak devam ettirilmiş şeklidir. Tonozların yapımında kemerlerde olduğu gibi doğal yapı taşları ve tuğlalar kullanılır. Tonozlar üzerini örttükleri açıklığın planına bağlı olarak kesitleri düz (silindirik) konik ve kavisli olabilir.
Tonoz: Tavan örtüsü olarak açıklanabilecek, bir kemerden ya da birçok kemerin bir araya gelmesiyle oluşan mimari öğe. Taş, tuğla ya da beton kalıpla oluşturulan tonoz, tek bir döneme ait olmayıp her dönemde, camiler, kiliseler, medreseler, manastırlar, hamamlar ve benzeri pek çok mimari yapıda kullanılmıştır.
Nuova Rade 43441 Köpük ve galvanizli çelik çubuklu palamar-tonoz şamandırası, ankraj uygulanamayan yerlerde bağlama yapmak için kullanılır. Şamandıra gövdesi, bir boru bağlantısıyla güçlendirilmiş güçlü duvarlara sahiptir.
Mimarlar kendi içlerinde 7'ye ayrılır. Politik mimar, aydınlatma mimarı, araştırma mimarı, restorasyon mimarı, şehir plancısı ve peyzaj mimarı olmak üzere farklı mimari türleri üzerinde yoğunlaşan mimarlar, iletişim yetenekleri ve takım oluşturma becerileri ile yaşam alanlarınızın kritik dengesini korurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri