Yetenek denince ilk akla gelen sanat, matematik, bilim gibi kavramlardır. Oysa kişilik, karakter özellikleri dediğimiz kavramlar aslında bizim yeteneklerimizi dile getirir.
"Yetenek denilince akla ilk başta bir sanat dalında ya da bilim alanında doğuştan yatkınlık gelebilir. Oysa ki yetenek birkaç alanla sınırlı kalamaz. Kimi insanın ikna kabiliyetinin yüksek olması, kiminin de çok güçlü bir hafızaya sahip olması onun yeteneğidir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
Sözel yetenek, sayısal yetenek, resim yeteneği, müzik yeteneği, spor yeteneği.. •Beceri, bireyin ondan istenen işi yapabilecek düzeyde olması anlamına gelir. Beceride ise çevresel koşulların etkisi daha fazladır. Beceri kazanmak yetenekli olmayı gerektirir ve zaman isteyen bir durumdur.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
İlgili 17 soru bulundu
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Özel yetenek, genel olarak zekâ, yaratıcılık, müzik, sanat, matematik, sportif beceri gibi alanlarda görülebilir.Bu yeteneğin keşfedilmesi ve geliştirilmesi, kişinin kendini iyi ifade etmesine, farklı alanlarda başarılı olmasına ve hayatının farklı zamanlarında daha mutlu ve doyumlu hale gelmesine yardımcı olur.
Yetenek potansiyel olarak yapabilme kabiliyetini gösterir. Örneğin sözel yetenek, sayısal yetenek, ikna etme yeteneği, algılama yeteneği, ilişki kurma yeteneği potansiyel olarak pek çok alanda kişinin bazı şeyleri yapabileceği anlamına gelir. Yetenek genel bir özdür ve ham yetenekler büyük ölçüde doğuştan gelir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
1. Fiziksel yetenek: Bu, fiziksel becerileri vurgulayan doğal yeteneklerdir. Örneğin, atletizm, yüzme, yürüyüş ve koşma gibi her türlü düzenli fiziksel aktivite.
Temel yetenek; bir işletmenin rakiplerine oranla en iyi yaptığı şey olarak tanımlanabilir. Temel yetenek aynı zamanda işletmenin rekabet üstünlüğünü ifade eder, çünkü bu ayrıcalık işletmeyi rakiplerinden farklı kılar ve faaliyetlerinin taklit edilmesini engeller (Saruhan ve Özdemir, 2004: 90).
İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir. Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir.
Kendi içinde niteliği çok farklı veya birbirini tamamlayıcı “öz yetenekler”e de ayrılır. Dediğim gibi aslında her insan öz yetenekleriyle doğar. Yeteneksiz insan yoktur. “Öz yetenekler”, klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve harici faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir.
Oktay Aydın - Psikolojik Danışman. Üstün zeka ile özel yetenek birbirine karıştırılan iki kavramdır. Üstün zeka ilişki kurabilme, akıl yürütme becericisi olarak tanımlanır. Ancak özel yetenek; sanat, spor gibi belli özel alanlarda çocuğun yaşıtlarına göre daha iyi performans göstermesi olarak tanımlanabilir.
Yetenek kavramı “istidat, kabiliyet, kudret “gibi farklı kullanımları olan “bir kimsenin bir şeyi anlama, yapabilme niteliği veya bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite. Veyahut kişinin kalıtıma dayanan ve öğrenmesini çerçeveleyen sınır “olarak tanımlanmaktadır.
Beceri; eğitim veya tecrübe yolu ile elde ettiğimiz maharettir. Becerili olduğumuz işi ustaca yapabileceğimizi söyleyebiliriz. Mesela etkili sunum yapma örneğinden devam edecek olursak, herhangi bir eğitimi tasarlamak için 'etkili sunum yapma' ile ilgili becerimi sergileyebilirim.
Sosyal beceriler terimi, aynı zamanda “davranışsal yetenekler,” “temel yetenekler” olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsama giren beceriler, duygusal zeka, etkileşim ve analiz yeteneği, problem çözme, inovasyon ve takım çalışması gibi yetenekleri içermekte.
Yetenek eğitimden yararlanabilme ve öğrenme gücü olarak da tanımlanabilir. Öğrencinin içinde bulunduğu eğitim-öğretim yaşantısındaki noktaya kadar geliştirdiği becerilere bakarak sonraki eğitim sürecinden ne kadar yararlanabileceği konusunda bir kanıya varılabilir.
Tüm bunlardan da anlaşılıyor ki “zeka”, bir çok zihinsel yeteneği içinde barındıran daha kapsayıcı ve çok boyutlu bir kavramdır. Yetenek ise çocuğun daha spesifik bir alanda/alanlarda gösterdiği bir şeyleri yapabilme/başarabilme gücü, kabiliyettir.
Yetenek: Bir kişinin herhangi bir şeyi anlaması, yapabilmesi veya etkiyi alabilmek yeterliliği ve gücü yetenek olarak bilinmektedir.
Yetenek, "bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidat, kabiliyet ve kudret" olarak tanımlanır. Hümanistik bakış açısıyla yetenek, bireylerin insanlığın faydasına olabilecek ürün, süreç veya hizmetleri oluşturma potansiyeline veya gizil gücüne sahip olması biçiminde tanımlanır.
Üstün zekâ, bilişsel testlerden belirli düzeyde yüksek puanlar alan, akranlarına göre üstün bilişsel becerisi olan bireyleri ifade eder. Üstün yetenek ise, resim, sanat, müzik, akademik beceri gibi alanlarda akranlara göre üstün performansı ifade eder.
“Doğal yetenek” terimi, kadınlar konusunda hep başarılı olmuş erkekler için çokça kullanılır. Bu elemanlar karizma, alfa özellikleri ve gerekli bilgi birikimine doğuştan sahiplerdir. Bu tip PUA camiasında o kadar önemlidir ki, gurular “siz de 'doğal' yetenekler kadar doğal olabilirsiniz” mesajını satarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri