Özel yetenek sınavları, öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda değerlendirilmeye alındıkları bir sınavdır. Spor, müzik, resim gibi özel yetenek gerektiren bölümlere girmek isteyen öğrencilere uygulanır. Özel yetenek ile alan bölümler; bir veya birden fazla aşamalı sınav hazırlama hakkına sahiptirler.
Özel yetenek sınavı ile bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapabilirler.
Yetenek Sınavları genellikle 2 yada 3 aşamalı olur bunlar 1. aşama desen 2. aşama imgesel 3. aşama ise mülakat olabilir. Öğrencinin ölçme görme ve karayıp kağıda oranlı bir şekilde aktarmasının sınandığı bir sınavdır. Öğrenciye canlı model veya natürmord bu aşamada sorulur. Desen sınavı aynı zaman da eleme sınavıdır.
Ancak başvuru sistemi merkezi olsa da üniversitelerin her biri başvuruları bireysel olarak alır. TYT'den 150 puan alarak barajı geçen adaylar yetenek sınavlarına belirtilen tarihlerde ve saatlerde girerek yöneltilen soruları cevaplarlar.
Özel Yetenek Sınavına Kimler Girebilir? Lise diplomasına sahip, yetenek sınavına gireceği yıl YKS'ye girmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yaş fark etmeksizin herkes yetenek sınavlarına girebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Özel Yetenek Sınavları Aday Öğrenci Kriterleri: A) 24 yaşını doldurmamış olmak. (Yıl olarak) B) Lise mezunu olmak.
Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz. Aksine güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları için öncelikle TYT baraj puanını geçmeniz şartı koşulur. Barajı geçemeyen öğrencilerin yetenek sınavı için yaptığı başvuru kabul edilmez.
Bir kere girme hakkınız var.
Özel yetenek sınavlarında başarılı olan adayların Yerleştirme Puanı (YP) hesaplanır. Bu puanı %70 oranında yetenek sınavı %30 oranında ortaokul başarı puanı etkiler.
Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: 1- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince özel yetenek sınavlarından ücret alınmayacaktır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım programlarına girişte özel yetenek sınavlarını kaldırmıştı.
Güzel sanatlar yetenek sınavları elbette profesyonel seviyede olmasa da öğrencilerin temel beceri ve birikimlere sahip olmasını gerektiren, zaman zaman (özellikle aday sayısı fazla olduğunda) zorlayıcı bir hal alabilen sınavlardır.
Kayıt sonrası öğrenci alımı, başvuru yapılan spor lisesinin özel yetenek sınavı ile yapılmaktadır. Yetenek sınavında 50 (elli) ve üzerinde puan alanların; yetenek sınavının % 70'i ile ortaokul başarı puanının %30'u alınarak 100 (yüz) tam puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılır.
Ek- 1 Dilekçe Formuna https://e-okul.meb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca Okulumuzun mesai saatleri içerisinde de gelerek Ek-1 formu ile başvuru yapabilirsiniz. Adayların Yetenek Sınavı Giriş Belgeleri 9 TEMMUZ 2023 tarihinde e okuldan ve okulumuz web sitesinden ilan edilecektir.
Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT'ye girmiş olmaları zorunludur. TYT'ye giren adayların TYT'den en az 150 puan almaları (ÖSYM'nin Yetenek Sınavları için belirlediği en düşük TYT puanı) gerekmektedir.
-Her sınavın süresi 3 saat (180 dk) dır. -50*70 ölçüde çalışma istenir.
Özetle söylemek gerekirse TYT sınavında göstereceğiniz başarı üniversitelere göre değişen taban TYT puanı ve üzerindeki alacağınız puanlar güzel sanatlar fakültelerinin yetenek sınavlarındaki alacağınız puan ve başarı sıranızı % 22 etkilemektedir.
2021-2022 Eğitim-Öğretim Özel Yetenek Sınavı parkur tamamlama süresi erkek adaylar için en fazla 50 saniye, kadın adaylar için en fazla 60 saniye olarak belirlenmiştir. Bu sürenin üzerine çıkıldığı taktirde aday diskalifiye edilerek başarısız sayılacaktır.
Öncelikle güzel sanatlar lisesi için LGS gerekli mi, bunu bir açıklayalım. Güzel sanatlar liselerine yerleşebilmek için LGS katılımı gerekmiyor. Çünkü yukarıda da değindiğimiz gibi, öğrencilerden güzel sanatlar lisesi yetenek sınavı katılımı bekleniyor. Yetenek sınavından almanız gereken taban puan ise 50'dir.
Çünkü güzel sanatlar liselerinin kayıt dönemi diğer liselerin tercih ve yerleştirme döneminden önce tamamlanıyor. Dolayısıyla eğer istediğiniz güzel sanatlar lisesini kazanamazsanız LGS puanı ile farklı bir liseye kaydınızı yapabilir, eğitim hayatınızı aksatmadan sürdürebilirsiniz.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Güzel Sanatlar Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor? Güzel Sanatlar Fakültesinin oyunculuk, resim ve iletişim gibi bölümleri sözel puan ile öğrenci almaktadır. Mimarlık gibi belli başlı bölümler içinse öğrencilerin eşit ağırlık ve sayısal puanlarına bakılır.
SINAV KAPSAMI: Özel Yetenek Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama 20 soruluk genel yetenek sorularını kapsarken; ikinci aşama üç boyutlu düşünce gücü, perspektif ve hayal gücüne dayalı çizim sınavından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri