Yetkinlik matrisi, bir ekibin veya kuruluşun etkili bir şekilde performans göstermesi için gereken becerileri, bilgileri, davranışları ve yetenekleri haritalandıran bir araçtır. Yetkinlik matrisi, bir kuruluştaki her bir rol için gereken yetkinlikleri özetleyen bir çerçeve olan yetkinlik modeliyle yakından ilgilidir.
Yetkinlik matrisi, işletmelerin personel yönetiminde kullanabilecekleri etkin bir araçtır. Matris, personelin yetkinlik düzeylerini belirlemelerine, eğitim ihtiyaçlarını tespit etmelerine ve performanslarını ölçmelerine yardımcı olur.
Beceri matrisi, becerilerine ve işi yapma isteğine bağlı olarak belirli bir çalışan için hangi yönetim yaklaşımının en iyi olduğunu belirlemek için kullanılan bir araçtır.
Eğitim matrisi, şirket genelindeki tüm eğitim programlarını bir araya getiren ve bunları çalışanlar ve ekiplerle eşleştiren bir tablodur. Bir bakıma, her L&D yöneticisinin ana gösterge tablosudur.
İlgili 35 soru bulundu
Matrisler özellikle bilgisayar bilimlerinde (“Yapay Zeka” sistemlerinde, grafik oluşturmada, simülasyon oluşturmada vb.) fazlaca kullanılmaktadır. Bir matris, bir resmin bir bölümünün istenilen özelliklerini (renk, kontrast vb.) tanımlamamızı sağlayabilir.
Yetki matrisi, bir organizasyonda çalışan kullanıcılara, sistem ve uygulamalarda erişebilecekleri kaynaklar hakkında tanımlanan haklar ve izinlerin yönetildiği bir kontrol mekanizmasıdır. Yetki matrisi, genellikle bilgi güvenliği yönetimi ve iç kontrol faaliyetleri kapsamında kullanılır.
Büyük strateji matrisi, kuruluşlara uygulanabilir alternatif stratejiler geliştirmelerinde yardımcı olmaktadır. Model, dört bölgeli bir grafikten oluşur ve iki boyuta dayanır - pazardaki büyüme ve kuruluşun rekabetçi konumu.
Stratejik pazarlama matrisleri bir işletmenin belirli bir hedef pazarda, hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli kaynak ve metotları göstermektedir. Bunlar sundukları metotlarla şirketlere pazarın neresinde bulunduklarını, rekabet güçlerini, pazarın durumunu gibi konuları analiz etmelerine yardımcı olur.
Yetkinlik Matrisi, organizasyon içinde farklı seviyelerdeki, rol ve sorumluluklardaki işler ve pozisyonlardan beklenen yetkinlikleri ve davranış göstergelerini bir tablo içerisinde gösteren şemalardır.
Yetkinlik modeli, bir çalışanın işini başarılı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayan beceri, bilgi ve davranışsal gereksinimleri belirleyen; İnsan Kaynakları departmanı tarafından geliştirilen bir kılavuzdur. Yetkinlik modelleri, organizasyon içinde performans başarısının nasıl olması gerektiğini tanımlar.
Matris, bir çocuğun halihazırda nasıl iletişim kurduğunu tam olarak belirlemek ve belirli davranışlar, iletişim işlevleri veya odaklanılacak mantıklı iletişim hedeflerini belirlemek için çerçeve sağlamak adına tasarlanmış bir değerlendirme aracıdır.
Yetkinlik Analizi ile çalışanların yüksek performans ve verim ile çalışması için gerekli olan bilgi ve becerileri yansıtan davranışlar tespit edilir. Yüksek performanslı ekipler ve işlerin ortaya çıkması için yetkinlik modeli oluşturulmalıdır. Yetkinlik analizi hem işveren hem de çalışan için fayda sağlar.
Performans-değerler matrisi, bir çalışanın performansını ve şirketin değerleriyle uyumunu göz önünde bulundurarak, kuruma katkılarının daha bütünsel bir değerlendirmesini sağlar. Çerçeve, performansın yanı sıra değer uyumunun da önemini vurguladığından, kurumun kültür ve değerlerinin pekiştirilmesine yardımcı olabilir.
9 Box Nedir? Çalışanların sergiledikleri performans ve sahip oldukları gelişim potansiyelini dikkate alarak yetkinlikler bazında kariyer gelişimi, yedekleme ve eğitim ihtiyaçlarının planlanmasını sağlayan yetenek envanteri yönetim modelidir.
9-kutu modeli, çalışan performansını ve potansiyelini ölçmek ve değerlendirmek için kullanılan bir yetenek yönetimi ve insan kaynakları yönetimi yöntemidir. Çalışanlar genellikle performanslarına ve potansiyellerine göre dokuz kutulu bir matriste haritalandırılır.
BCG Matrisi Nasıl Uygulanır? 2×2 bir matris oluşturulur. Bu matriste sol üst köşeye yıldızları yerleştiririz. Pazarın büyüme hızının en yüksek olduğu göreceli pazar payının en yüksek olduğu yıldızları diğer yerlere de yıldızın sağına belirsizler inekler ve köpeklere işlenecektir.
Portföy analizi işletme stratejilerinin seçiminde yol göstermesi amacıyla her bir stratejik iş biriminin (SIB) çeşitli ölçülere göre, değerlendirilmesi ve bunların gelecekte işletmeye sağlayacağı faydanın tahmin edilmesi sürecidir (Dinçer, 1998: 239).
Yıldızlar, köpekler, nakit inekler ve soru işaretleri gibi bileşenleri bulunan BCG Matrisi; ilk kez 1970 senesinde ortaya çıkmıştır. Boston Consulting Group tarafından geliştirilen bu strateji, işletmelerin ürün portföylerini analiz etmelerini sağlamaktadır.
Kısaca SWOT analizi, dört sütunlu bir tabloya yerleştirilen; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin detaylı karşılaştırılması sonucu geleceğe yönelik plan ve strateji oluşturma amacı ile gerçekleştirilen bir analiz çalışmasıdır.
(C) Consulted (Danışılan) – Girdi sağlar
Bir görevin yerine getirilebilmesi için bilgi alınması gereken ya da danışılması gereken kişi/kişiler olabilir.
RACI, İngilizce Responsible, Accountable,Consulted ve Informed kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olup kişilerin rol ve sorumluluklarını gösteren bir tablodur. Responsible (Sorumlu): Görevi yerine getirmekten sorumlu olan kişidir.
Bu rolleri detaylı bir şekilde tanımlamak üzere oluşturulan SODA matrisi her bir süreç aktivitesinin Sorumlusu (iş yapan veya yaptıran), Onaylayan (kontrol eden veya imzalayan) , Danışılan (görüş alınan) ve Aktarılan (bilgi verilen) analiz etmek üzere kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri