Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir. İsminin anlamı Ygg'in atı'dır. Bunun kökeni diğer bir ismi Ygg olan Odin'in dokuz gün ve gece bu ağacın dallarına asılıp runların sırlarını öğrenmesidir.
Hayat Ağacı ya da Evliya Ağacı… İnanışa göre dünyanın tam ortasından yükselen bu ağacın kökleri yeraltına iner, dalları ise dünya dağının zirvesine yükselir. Böylece bu kutsal ağaç, dünyanın her üç katını (göğü, yeri ve yeraltını) birbirine bağlar. İlk insan da dokuz budaklı bu ağacın altında yaratılmıştır.
Çok genel anlamda ağaç; Tanrı'ya ulaşmanın ve onunla iletişimin sembolü olarak görülürken, “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlama da işaret etmektedir. Bu anlamların ise, çeşitli yollar vasıtasıyla kuşak- tan kuşağa aktarılabildiği bilinmektedir.
Yggdrasill, (Üggdrasill) yaşamın ağacını temsil eden mitolojik bir ağaçtır. İskandinav mitolojisinde çokça adı geçmektedir. “Dünyalar Ağacı” veya “Kader Ağacı” olarak da bilinmekte olup bazı kaynaklara göre Sibirya Şamanizmi ile de direkt olarak ilintilidir.
Tahmin edilebileceği üzere, Odin'in mutlak bilgi için kendisini kurban ettiği ağaç da Dünya Ağacı Yggdrasil'dir. En üstteki kök; Aesir tanrılarının yurdu Asgard, Vanir tanrılarının yurdu Vanaheim ve Işık Elflerinin yurdu Alfheim'a uzanır.
İlgili 15 soru bulundu
İskandinav mitolojisinde Yggdrasil'in dünyanın sonu ve yeniden yaratılışında önemli bir rolü bulunur.
Bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasil mitolojide genellikle uzun yaşamı, bereketi, yeniden doğuşu ve bilgiyi temsil eder. Zira İskandinav mitolojisinin büyük tanrılarından biri olan tanrı Odin, bilgeliğini dokuz gün dokuz gece bu ağaca kendini asarak elde etmiştir.
Bu bitki yengeç gözü olarak anılan bir bitki türüdür. Bu bitki görüntü itibariyle güzel olmasına rağmen hikâyesi acı bir sır gizliyor. Bu bitkinin sırrını ortaya çıkartacak olursak, bezelyeleri son derece zehirli derisi kırıldığında, bir insanı öldürmek için gerekli olan toksinin fazlasını barındırır.
Hayat Ağacı; pek çok kadim medeniyet tarafından gençlik ve ölümsüzlük veren bir kavram olarak bilinir. Bugün de yaygın dinler olan İslamiyet, Hristyanlık ve Yahudiliğin kutsal kitaplarında yer alır.
Yakut ve Altay Türkleri'nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya'yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı'na (Kutup Yıldızı) bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır.
Kavak ağacının Türk kültüründe ve toplumsal belleğinde iki önemli özelliği vardır. Yer altından gökyüzüne âlemleri birleştiren ve Tanrı'nın kutunu taşıyan kavak ağacıdır. Ayrıca ağacın kuruması bugün bile ölümü sembolize eder. Kuruyan ağaçtan Tanrı'nın kutu da yok olur.
Kökeni, insanlık tarihinin başlarına kadar gidebi- lecek olan “hayat ağacı” kavramı ve inanışına göre, dallarıyla gökyüzüne doğru uzanan ve köküyle yerin derinliklerine inen bu ağaç bir anlamda sonsuzluğu simgelemektedir (1).
Türk kültüründe hayat ağacı genellikle bir kayın ağacıdır. Bu nedenle Türklerde en makbul sayılan ağaç kayın ağacı olmuştur.
Tanrı'yı sembolize eden kutsal Evliya Ağaçları'nın, Türk mitolojisindeki tanımına uygunluğu açısından birçok özelliği vardır; bu ağaçların tek ve benzersiz olması, ölümsüzlüğü sembolize etmesi ve sığınacak yer olması bunlardan bazılarıdır. Bu özellikler, aynı zamanda “Ulu Gök Tanrı”nın taşıdığı özelliklerdir.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
Hayat Ağacı Anlamı veya Yaşam ağacı kolye anlamı genellikle evlilik düşüncesi olan çiftler için, “ailem olmanı istiyorum.” anlamını yüklenir. Hayat Ağacı'na derin bir anlam yüklemek gerekirse; ailesinin devamını, soyunun ilerlemesini veya yeni bir yaşamı simgelemek adına kullanılır.
Ortadoğu mitolojisinde yaşam ağacı, Mısır mitolojisinde Sykomore (bir incir türü) yaşam veren ağaçlardır.
Her ne kadar Kuran'da bu ağaca özel bir isim verilmemiş olsa da, Tevrat'ta bu ağaçtan “Hayat Ağacı” olarak bahsedilmektedir. İslam'da Cennet'teki Tuba Ağacı 'da, hayat ağacına benzer bir form ile ortaya çıkar. Bu konuda çeşitli tefsir bilginlerinin farklı görüşleri vardır.
İslam kültüründe de hayat ağacı bazen tuba ağacı, bazen sidre ağacı olarak anılır. Tuba ağacı cennetteki yasak ağaçtır ve güzelliği, iyiliği, huzuru, rahatlığı, göz aydınlığını, her türlü nimeti, ölümsüz hayatı, şeref ve yüceliği, sürekli zenginliği sembolize eder.
Zeytin ağacı (Olea Europea) ağır ve zahmetli büyümesine karşın uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle adı mitoloji ve botanikte "Ölümsüz Ağaç"tır.
Bu da “Allah” demektir. Yine servi ağacı uzun görünümüyle Arap rakamlarından 1'i (١) çağrıştırır. Bu da vahdeti yani Allah'ın birliğini akla getirmektedir. Ayrıca ağaçlar uzun olmasından dolayı rüzgârla birlikte secde eder gibi görüntü verirler.
İskandinav mitolojisinde Dokuz Diyar vardır; Odin'in hükmettiği Tanrılar diyarı Ásgard, insanların diyarı Midgard, Vanirlerin diyarı Vanaheim, devlerin diyarı Jotunheim, buz diyarı Niflheim, ateş diyarı Muspelheim, elflerin diyarı Alfheim, cücelerin diyarı Nidavellir, ölülerin diyarı Helheim.
Ragnarök, İskandinav mitolojisindeki kaos güçleri ile düzen güçleri arasındaki, dünyayı sona erdiren, tanrıların ve düşmanlarının çoğunu öldüren ve yeni bir dünyanın doğuşuna yol açan dehşet verici bir savaştır.
İskandinav mitolojisinde yer alan Ásgard, savaş tanrıları Aesir'ın mekanı, dokuz diyarlardan biri olarak bilinir. Evrende en yüksek seviyede bulunduğu, sıkıca yerleştirilmiş taş bloklardan örülü yüksek bir duvarla çevrili olduğu belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri