Yirmi Yaş (Akıl) Dişleri. Genellikle çok az sayıda hastanın ağzında 20 yaş dişlerinin sürmesi için yeterli yer olur ve yer olanlar da ise genellikle bu dişler çiğneme fonksiyonu açısından pek kullanılmamaktadır. Genellikle bu dişler kemik içinde gömük kalırlar.
20'lik dişlerin genç yetişkinlikte çıkmasının diğer bir sebebi de çocukluk döneminde bu dişlere ihtiyaç duyulmamasıdır. Modern insan öncesi sert yiyecekler nedeniyle azı dişleri kaybedildiğinde onların yerini 20'lik dişler (üçüncü azı dişleri) alırdı. Yani 20'lik dişler azı dişlerinin yedeği gibiydi.
İlerde köprü yapmamız gerektiği takdir de destek alacağımız dişlerdir. O yüzden eğer pozisyonu doğruysa, düzgün çıkmışsa, çevresinde kist yada tümör kaynaklı bir patolojik durum yoksa 20 yaş dişleri her dişimiz gibi korunması gereken dişlerdir.
Eğer yirmilik dişleriniz çıkmazsa ve onları aldırmazsanız, çevrelerindeki dokuda kanserli hale gelme ihtimali bulunmaktadır. Bu dahil çok sayıda sebep dolayısıyla, yirmilik dişlerin mümkün olduğunca erken alınması, en iyi çözümdür.
İlgili 16 soru bulundu
Çene yapısı uygun olan bireylerde yirmilik dişlerin çekilmesi gerekmez. Bazı durumlarda ise yirmilik dişler uygun olmayan çene yapısı nedeniyle yanlış açı ile çıktıklarından diş etine gömülü şekilde kalabilir ve dışarıdan bakıldığında görünmeyebilir.
Aslında eğer yirmilik diş doğru bir pozisyonda sürüyorsa, çevresindeki dokulara herhangi bir zararı gözlemlenmiyorsa, yirmilik dişlerin çekilmemesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
Genelde 18 – 20 yaş arasında sürdüğü için halk arasında 20 yaş dişi denilen dişler aslında 3. büyük azı dişidir. Diğer tüm dişler gibi insan ağzında doğru pozisyon aldığında ana dişlerle aynı görevi görebilen ve çiğneme fonksiyonuna ciddi katkıda bulunabilen dişlerdir.
Çene kemiğiniz geliştikçe ve büyüdükçe yirmi yaş dişlerinin çıkması için de yer açılır. Ancak yirmilik diş belirtileri, çenede yeterli yer açılmamışken de başlayabilir. Bazı insanlarda yirmi yaş dişlerinin tamamen çıkması 30'lu yaşları bulabilir.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Bu durumu yaşayan kişiler, 20'lik dişlerinin çıkmadığını düşünebilir. Oysa bu kişilerde de 20 yaş dişi mevcuttur. 20 yaş dişlerinin gömülü kalması, mevcut dişler sebebiyle çıkacak boşluk bulamamasından kaynaklanır.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
20'lik diş çekimi sonrası kanama genellikle çekim işleminden hemen sonra başlar ve ilk birkaç saat içinde yoğunlaşabilir. Daha sonra kanama yavaşlar ve genellikle 24 saat içinde durur. Ancak bazı durumlarda hafif kanama veya pembe renkli tükürük birkaç gün daha devam edebilir.
Üçüncü azı dişleri, ortalama 20 yaşında sürecini tamamladıkları için '20 yaş dişi' olarak isimlendiriliyor ama bu dişler bazı kişilerde 50 yaşında bile çıkabiliyor.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar.
Diş çekiminden sonra sigara içilir mi? İlk 72 saat yara iyileşmesinin erken fazı olduğu için kesinlikle sigara içilmemelidir. Aksi halde çekim bölgesinde iyileşme bozukluğu ve ağrı oluşmaktadır.
Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
Çeneye gömülü haldeki bir 20 lik dişin tedavisi, ağız diş ve çene cerrahisi uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bununla birlikte, herhangi bir diş hekimine de başvurabilirsiniz.
Dişte oluşan ağrı, çenenin ağrımasına da yol açar. Bundan dolayı 20 yaş dişi çene ağrısını da tetikler. Özellikle 20 yaş dişi çıkarken kulağın alt kısmı ve çene arasındaki bölümle, göz ve şakak kısmında yoğun ağrı ve şişlik yaşanabilir. Dişlerin fırçalanması, yemek artıklarının temizlenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri