Öyle ki makinede yıkanan halıların yıkama sıcaklığı, deterjan önerileri, çamaşır makinesinin özelliği/program özelliği gibi birçok dikkat edilmesi gereken şey var. Bu kriterlere göre makinede yıkanacak halı mutlaka 30 derecede yıkanmalıdır.
Halı temizliği için üretilmiş özel halı şampuanları, halı yumuşatıcıları, sabunlar kullanılmaktadır. Halıları yıkama da yardımcı olan teknik ürünler elde yıkanacak ise fırça, kova, halı şampuanı ve temizlik maddesidir. Diğer teknik ürün ise halı yıkama makinasıdır.
Yıkanabilir halılar, sık sık kazaların yaşandığı durumlarda oldukça kullanışlı oluyor. İçerisinde kullanılan malzemelerden ve ağırlığından dolayı yıkanabilir özelliğe sahip.
·30 derecede yıkayın. ·Sıkma yaptırmayın. ·Deterjan kullanmayın. ·Jel tabanlı halı ise, jel kısmını güneşe getirmeyin.
İlgili 42 soru bulundu
Çamaşır makinesinde halı yıkama konusunda en merak edilen şeylerden biri de halıların kaç derecede yıkanması gerektiği. Bu noktada Yıkanabilir Halılar için uygun derece 30 derecedir. Diğer yandan sıkma işlemi de yapılmaması gerekmektedir.
Çamaşır makinesinde yıkanabilen kaydırmaz tabanlı halı modelleri, bulunduğu ortama farklı bir tarz katan modern ve estetik tasarımlardan oluşur.
Halıların yaklaşık 6 ayda bir yıkanması tavsiye edilmektedir.
Şu ana kadar yapılan bütün araştırmalar ve bu işin uzmanı olan kişilerin görüşü halı yıkama alanındaki en etkili deterjanın arap sabunu olduğudur. Arap sabunu, iyi köpürmesi ve dolayısıyla lekelerin çok çabuk şekilde halıdan çıkmasına yardımcı olur.
İsminden de anlaşılacağı gibi kimyasal sararma, halı liflerinin bileşimi ile reaksiyona giren bazı kimyasallardan kaynaklanmaktadır. Bazı kimyasal temizleyiciler yüksek miktarda alkali deterjan veya pH içerir ve kullandıktan sonra sarı bir leke oluşturur.
Aynı zamanda yaşam alanınızda bulunan halının güzel kokması da sizi mutlu eder. Yumuşatıcı bu noktada kurtarıcınız olur. İçerisine bir kapak kadar yumuşatıcı damlattığınız su ile halınızı silmeniz yeterli olur.
Bundan dolayı halının sararmaması için iyi bir şekilde durulanmalı ve deterjan kalıntısı kalmamalıdır. Aynı zamanda suyun iyi bir şekilde sıkılmaması da sararmaya sebep olduğundan halılar iyi bir şekilde sıkılmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır. Halıda biriken su sararmalara sebep olur.
Evde halı silme suyuna ne konur? sorusu doğal yollarla halı temizlemek isteyen pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Halıyı temizlemek için su hazırlarken, sabunlu su ya da el dezenfektanı yeterlidir. Buna ek olarak kabartma tozu ekleyebilir veya sadece bol miktarda sodalı su yapabilir ve temizleyebilirsiniz.
Bir sprey şişesi içerisine toz soda ve ılık su konulmalı ve çalkalanmalıdır. Islatmış olduğunuz halının üzerine püskürtmeli ve en az 30 dakika boyunca bekletmelisiniz. Bir sünger ile birlikte halı silinmeli ve sonra durulanmalıdır. Halının içerisinde hiç su kalmaması için bir tahta parçasıyla suyunu çektirmelisiniz.
Makinenin 30 dakikalık programlarında yıkamanı öneririm şayet halıların çok kirli değilse. İstersen derecesini 40 da yapabilirsin. 40 derecede çok daha güzel yıkıyor. Ancak halılarım çok kirli özellikle mutfakta kullandığım yağlı bir yüzetevsahip diyorsan makinenin hassas programında düşük devirde yıkamanı öneririm.
Talimatlarında aksi belirtilmiyorsa halınızın büyüklüğüne göre yeterli miktarda şampuanı suyla karıştırın. Halınızı fazla ıslatmamaya çalışın – gereksiz deterjan harcamakla kalmayip, halının kuruma süresini de uzatmış olursunuz. İnatçı lekeleri sert kıllı fırça kullanarak fırçalayın. Halıyı kurumaya bırakın.
Bu nedenle, halıya yeni düşen bir leke varsa, temizlik su ve evinizde mevcut olan doğal bir sabunu kullanmalısın. Leke çıkmazsa, halıların nasıl yıkanacağını bilen bir uzmana başvurabilirsin. Ilık su dolu bir kovanın içinde sabunu çözdür ve yumuşak kıllı bir fırça ile lekeyi ovala.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Karbonat, halıda hapsolan kokuları etkisiz hâle getirmeye yarar. Karbonatı ince bir tabaka hâlinde kullanmalısın, o yüzden temizlemeyi planladığın her bir oda için büyük bir kutu karbonat al. Eğer topaklanırsa elinle iyice yay. Daha iyi sonuçlar için karbonata boraks ekleyebilirsin.
Genellikle halıların kuruma süresi ortalama 6 ila 12 saat arasında değişir. Ancak, bazı halılar daha uzun süre kuruma ihtiyacı duyabilir. Halıların tamamen kuruması için 24 saat geçmesi gerekebilir.
Bu nedenle halılar düzenli olarak temizlenmelidir. Aksi takdirde bu toz ve lekeler zamanla mikroorganizmalarda değişikliklerle kokular oluşturabilir. Bu, sağlık için büyük bir tehlikeyi temsil eder. Lekeleri temizlemeden önce, kiri, tüyleri, kılları ve tozları temizlemek için halıyı süpürün.
Kilimler hassas yıkama modunda ve düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. 8 kg çamaşır makinesinde halı yıkamak makineye zarar verir mi? Evet, halılar genellikle çok ağır olduğu için çamaşır makinesinin motoruna ve diğer bileşenlerine zarar verebilir.
- Halıların altlarına silikon yapıştırarak kaymasına engel olabilirsiniz. Halıyı ters çeviriniz ve halının köşelerine silikon sürünüz. Halınız iyice zemine yapışacak ve böylelikle kayma riskini engellemiş olacaksınız.
* Halınızı 30 °de çamaşır makinesinde hassas yıkama programında sıktırma yapmadan yıkayabilirsiniz. * Halınızı yıkama sırasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri kimyasal ağırlatıcılar kullanmayınız. * Halınızı TSE ye uygun deterjan ve yumuşatıcı kullanarak yıkayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri