Bu sınav 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır. 1.Oturum Temel Yeterlilik Testi TYT, 2.oturum Alan Yeterlilik Testi AYT ve 3.oturum ise Yabancı Dil Testi YDT olarak geçmektedir. 1.oturum olan TYT sınavına herkes girmek zorundadır. Bu oturumdan yeterli puan aldığınız takdirde 2. ve 3. oturumlara girmeye hak kazanırsınız.
YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi, 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi, 3. Oturum Dil Sınavı olmak üzere üç oturum şeklinde yapılacaktır.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) üç oturumdan oluşan sınavların toplamına verilen addır. Bu oturumların birincisi Temel Yeterlilik Testi (TYT), ikincisi Alan Yeterlilik Testi (AYT), üçünvüsü ise Yabancı Dil Testi (YDT). İlk olarak TYT sınavı, son olarak da YDT sınavı yapılmaktadır.
İkinci oturum olan AYT (Alan Yeterlilik Testi), öğrencilerin sayısal, sözel, eşit ağırlık alanlarındaki başarısını ölçen YKS'nin ikinci oturum sınavıdır. Alan yeterlilik testi AYT üniversiteye giriş puanının %60'lık bölümünü oluşturmaktadır.
YKS: yani TYT ve AYT sınavlarından ikinci oturum olan AYT (Alan Yeterlilik Testi), öğrencilerin sayısal, sözel, eşit ağırlık ya da dil alanlarındaki başarısını ölçen YKS'nin ikinci oturum sınavıdır. AYT'de: 40 Türkçe. 40 Matematik.
İlgili 39 soru bulundu
TYT sınıf olarak 9. ve 10. sınıf konularını kapsar fakat AYT, genel olarak 11. ve 12. sınıf konularını kapsar ve bilgi ağırlıklıdır.
AYT Edebiyat-Sosyal Bilimler-1 testinde sorulacak 40 sorudan 24'ü Edebiyat, 10 soru Tarih-1 ve 6 soru Coğrafya-1 konularından oluşmaktadır. AYT Sosyal Bilimler-2 testinde ise 40 sorudan 11'i Tarih-2, 11'i Coğrafya-2, 12'si Felsefe, geri kalan 6'sı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularından çıkmaktadır.
2023-YKS'nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir lisans programına yerleşmek isteyenlerin ise 2023- AYT ve/veya 2023-YDT oturumlarına katılmaları zorunludur.
YKS sınavının 3. oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı 5 farklı dil üzerinden düzenlenmektedir. Bu diller; İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça'dan oluşmaktadır. Sınava girecek olan öğrenciler hangi dilde hazırlanacak ise o dile yönelik belirlenen konu başlıkları ve soru tiplerine çalışma sağlamalıdır.
TYT Puan Türleri
TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır.
1 AYT SORUSU, 2.3 TYT SORUSUNA EŞDEĞERDİR. - YouTube.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
TYT PUANI İLE 4 YILLIK BÖLÜM OKUNUR MU? Sadece TYT puanı ile üniversitelerin 2 yıllık bölümlerine yerleşilebiliyor. Ön lisans bölümlerinin haricinde yetenek sınavı ile alan bölümler ve üniversiteler de tercih edilebilir.
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm sınavlarda 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Bu sistem 2021 YKS sınavı için de geçerlidir.
Biz her sene bir birinci çıkaracağız diye beklerken sağ olsun Eren Şen öğrencimiz bize bu huzuru yaşattı. Kendisine teşekkür ederim. Bizleri gururlandırdı. Dilde Türkiye birincisi TYT'de Türkiye 6'ncısı sayısalda da Türkiye 21'incisi olarak bizi gururlandırdı, ilimizi gururlandırdı” dedi.
Sistem ilk önce yerleştirme puan üstünlüğüne bakar. Kim daha yüksek puan almışsa tercihin kaçıncı sırada yazıldığına bakılmaksızın ilk onu alır. Yerleştirme puanı eşitliğinde OBP'den sıyrılmış sınav puanına bakılır.
2. Oturuma tüm adaylar girebilir. Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal Puanlarıyla öğrenci alan Lisans (4 Yıllık) bölümlerini tercih etmek isteyen tüm adayların 2. oturuma girmeleri gerekmektedir. Bu sınav sonucunda öğrencilerin Sözel, Eşit Ağırlık ve Sayısal olmak üzere 3 farklı puan türü hesaplanır.
Yani ya Türkçe'den ya da matematikten mutlaka en az 0,5 net yapılması gerek. (05.06.2018 tarihinde ÖSYM tarafından bu şekilde güncelleme yapıldı.) TYT puanı 180 ve üzerinde olmazsa Dil puanı hesaplanmayacak.
YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) katılan ancak Alan Yeterlilik Testi (AYT) ya da Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuru yapmayan, ya da başvuru yaptığı halde sınava girmeyen adaylar, TYT'den aldıkları puanla tercih yapabilecek.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
"2023 TYT Matematik soruları müfredata uygun olarak hazırlanmıştır. Beklenen konulardan hatta beklenen sıra ve sayıda sorular sorulmuştur. Öğrencilerden matematiksel modelleme yeteneklerini kullanarak soruları doğru okuma ve yorumlama becerisi ile çözmelerini istenmiştir. Sınavın zorluk derecesi orta seviyededir.
AYT sınavına katılacak öğrenciler hedefledikleri programın türü doğrultusunda AYT testlerini çözebilirler. Bu doğrultuda; Sözel Puana ihtiyacı olanlar; Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 testlerini çözmelidir. Sayısal puana ihtiyacı olanlar; Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözmelidir.
Edebiyat ve sosyal bilimler 2 çözerseniz sözelden girmiş olursunuz oluşan puanla da sözel bölüm tercih edebilirsiniz. Okulda eşit ağırlık öğrencisi olmanızın önemi yok sınavda neyi çözerseniz o alandan girmiş olursunuz.
Sözel bölümü öğrencileri SÖZ puan türü için AYT oturumunda Edebiyat – Sosyal Bilimler I ve Sosyal Bilimler II testlerini çözecekler. Sayısal bölümü öğrencileri, SAY puan türü için AYT oturumunda Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecekler. AYT SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK, KAÇTA BİTECEK?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri