Bulut ve yer arasındaki elektrik potansiyeli farkı 10 ila 100 milyon volttur ve yıldırımın dönüş darbesinin akımı yaklaşık 30.000 ampere, sıcaklığı 30.000 °C'ye ulaşır.
Yıldırım ise, gökyüzü ile yeryüzü arasındaki elektrik boşalması olarak tanımlanıyor. Çok basit bir ifadeyle, tek bir yıldırım bile bir milyar voltluk elektrik taşıyabiliyor ve bir insanın kalbini durdurabileceği gibi, iç organlarını yakabiliyor.
Yıldırım çarpmaları milisaniye gibi kısa bir sürede gerçekleş- mektedir. Kilometrelerce uzunluğunda ve birkaç milimetre kalınlı- ğındaki yıldırım; 20000 ile 40000 amperlik bir elektrik enerjisi boşalt- maktadır (Elektrik süpürgesi: Yaklaşık 3 amper, elektrik ocağı: 15 amper).
Dünya üzerinde her saniye tahminen 1800 fırtına patlak vermekte, her saniye ortalama 100 defa 300-2700 m. uzunlukta şeritler halinde de yıldırım düşmektedir. Bir tek yıldırım 3.750 milyon kilovatlık elektrik gücü taşıyabilir.
Dünya üzerinde saniyede 100 boşalma oluştuğu kabulüyle, bu boşalmaların ortalama 33 tanesi yerküreye ulaşacağı söylenebilir. Her bir bulutun da ortalama 15 coulomb'luk bir elektrik yükü taşıdığı düşünülürse, potansiyel farkında 100 V/m olduğu varsayımı ile 49.500 MW lık bir enerji açığa çıktığı bulunabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir şimşek çakması, ortalama dört çakma serisinden oluşmaktadır. Her şimşek çakmasının boyut ve süresi değişiktir, ancak tipik olarak ortalama 30 mikrosaniyedir. Her çakma için ortalama en yüksek güç 1012 watt'dır.
Yıldırım, direkt bir elektrik akımı (kısa süreli) özelliğinde iken şebeke akımı ise alternatif akım (uzun süreli) özelliğindedir.
Yıldırım, gökyüzünde oluşan elektrik yüklerinin toprağa yönlendirilmesi sonucu oluşan elektrik akımıdır. Yıldırım, genellikle yüksek yerlerde veya metal yüzeylerde daha sık görülür çünkü bu yüzeyler, yüksek gerilimli elektrik alanlarını çekerler.
Yıldırım bu enerji boşalmasında ortaya çıkan denetimsiz bir güçtür. Yere yaklaşık saatte 300.000 kilometre hızla ilerleyen bu güç, yere 300 kV'lık bir enerjiyle çarpar. Bahsettiğimiz bu enerji, endüstriyel enerjinin 150 kat fazlasına denk gelir. Hatta bu enerji bir nükleer reaktörün gücünü bile geçebilir.
Yıldırım olayında ortaya çıkan enerji yaklaşık 1010 joule kadar olup bu enerji saniyenin milyonda biri zarfında geçtiği hava sütununun sıcaklığını 15000 °C'ye kadar ısıtabilir. İşte yıldırımın yakıcı ve yıkıcı etkisi açığa çıkan bu enerjinin sonucudur.
Merhabalar, Yıldırımlar statik yani durgun elektriğe sahiptirler dolayısıyla elektrik enerjisi üretiminde kullanılamazlar. Kullanılamamasının sebebi sürekli olamamalarıdır. Yani elektrik transfer işleminin çok kısa sürelerde gerçekleştirilmesindendir.
Altın Olan Yere Yıldırım Düşer
Biliyoruzki yüksek yerlerdeki metaller yıldırımı çeker.
Pencere ve kapıları kapat, yıldırım sizi açık pencereden girerek de çarpabilir.
Evde telefon kullanımı yıldırım çekmez.
Yıldırım, alanda bulunan en yüksek nesnelere düşmeye meyillidir. Metal iletkenlerden (elektrik hatları ya da metal çitler gibi) uzak durun. Metal yıldırımı çekmez, fakat yıldırım onun içinden uzun mesafeler kat edebilir." denildi.
- Yıldırımın düşeceği ağaç tamamen rastlantısal olduğu için, hiçbir ağaç türü yıldırımdan tamamen korunamaz. Dolayısıyla ceviz, at kestanesi ve incir gibi ağaçlar da yıldırımdan etkilenebilirler.
Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde şiddetli yağış etkili oldu. Mekke'deki dünyanın en yüksek yapılarından biri olan 601 metre yüksekliğe sahip olan Kraliyet Saat Kulesi'ne yıldırım düştü.
Dünyada, her saniye ortalama olarak 100 adet, bir günde ise 8 milyon adet yıldırım oluşmaktadır.
Yıldırımlarla olan bu değişik ilişkisi nedeniyle Roy Sullivan, Guinnes Rekorlar Kitabı'na 'üzerine en çok yıldırım düşen insan' olarak girmeyi başarır. 7 yıldırım düşmesine rağmen ölüme meydan okuyan Sullivan, 71 yaşındayken 40 yaşındaki bir kadına aşık olur ve reddedilince kafasına sıkıp intihar ederek ölür.
Yıldırımı yakalamak prensibiyle çalışan paratoner, yakalama çubuğu(Franklin çubuğu, yıldırımlık) ürünler daha çok binalar ve beton malzemeden yapılmış yapılarda kullanılır çünkü betonun iletkenliği yıldırım yakalayıcı sistemde kullanılan iletken kablodan daha azdır.
Farklı zamanlarda çakan şimşekler, değişik renklerde olur. Örneğin, yağmur yağarken çakan şimşek, kırmızı olur. Dolu yağarken çakan şimşek mavi, hava çok kuruyken çakan şimşek ise beyaz olur. Eğer, atmosferde çok miktarda toz varken şimşek çakarsa, şimşek sarı bir renk alır.
Her bir saniyede ortalama 100 şimşek oluşuyor ve bunların taşıdığı enerji yıldırımlarla gezegenimizin yüzeyine aktarılıyor. Tipik bir yıldırım, bir milyon voltun üzerinde elektrik enerjisi aktarır.
Binalarda, paratoner yıldırımı çeker ve iletken kablosu aracılığıyla yıldırım akımını toprağa eriştirir. Ancak metal bir kule ya da direğe paratoner uygulaması yapıldığında, paratoner tüm yıldırımları üzerine çeker ve akımı iletken kablosuna nakleder.
YILDIRIM DÜŞMESİ EN ÇOK HANGİ İKLİMDE GÖRÜLÜR? Yıldırım yağışların bol olduğu iklimlerde görülmektedir. Muson iklimleri buna örnektir. Türkiye'de Karadeniz bölgesi başta olmak üzere; Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege'de yıldırım olayları görülmektedir.
Yıldırımın akımı yön değiştirmediği gibi, zaman içerisinde de sabit kalmaz. Çok kısa bir süre için tek yönde akar ve sonra tamamen durur. Bu tanımlardan birine mutlaka uydurmamız gerekiyorsa kısa süreli bir doğru akım diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri