Özetle, Allah'ın rahmetinden şüphe etmek ve tereddüde düşmek anlamında "İnşallah" demek uygun değildir, ancak Allah'ın rahmetinden ümit etmek anlamında "İnşallah" demenin sakıncası olmadığı söylenebilir.
Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
Çünkü Allah'ı zorlayan hiçbir güç yoktur.” Allah'a dua ederken “dilersen bağışla” gibi sözler söylenilmesi ve duanın böyle şartlara bağlanması doğru değildir ve mekruhtur. Çünkü bu tarz ifadeler, bir başkası tarafından zorlanabilen, dilediğini rahatça yapamayacak durumda olan kimseler hakkında kullanılır.
İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.
"İnşallah" sözü, akit ifade eden sözlere bitişik olarak söylenirse, akdin hükmünü ortadan kaldırır, akit gerçekleşmez. Meselâ bir şey satın alan kimse "inşallah aldım" dese, akit gerçekleşmiş olmaz. Bu nedenle bir kimse: "İnşallah yarın şu işi yaparım." deyip de yapamazsa bundan sorumlu olmaz. (Şâmil İA.)
İlgili 23 soru bulundu
"Amin ecmain" ya da "inşallah ecmain" demilerek cevap verilir. Burada güzel dilek ve duanın herkes için olması temennisi bulunmaktadır.
İnşallah (Arapça: إِنْ شَاءَ ٱللَّٰهُ, ʾin šāʾa -llāh), bazen İnşaallah ya da İn şa Allah olarak söylenen, "Allah dilerse" veya "Allah isterse" anlamına gelen bir işin/davranışın öncesinde söylenen Arapça ifadedir.
Arapça'da şart edatı olan "in" ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey' kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup “Allah dilerse” demektir. İnşallah “Allah izin verirse, Allah isterse, Allah nasip ederse, Allah dilerse, kısmet olursa” anlamlarında bir dua ifadesidir.
Kur'an'da “İnşallah (إِن شَاءَ اللَّهُ)” ifadesi, dördü Mekki ve ikisi Medeni olmak üzere toplam altı surenin altı ayetinde geçer.
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
Âlimler, kişinin gelecekte yapmayı tasarladığı işlerden söz ederken o tarihte sağ olup olmayacağını, herhangi bir engelle karşılaşıp karşılaşmayacağını, ayrıca o işe muvaffak kılınıp kılınamayacağını bilemediğinden meşrû işlerde daima inşallah demesinin gerektiğini belirtmişlerdir.
Rüyada ağlayarak dua etmek, rüya sahibinin yaşadığı bir sıkıntıdan kurtulmaya çalışması anlamını taşımaktadır.
versin âmin' denir. Duadan sonra inş demek duayı İPTAL yani YOK eder. İleride yapılacak iş için mesela 'yarın şu işi yapacağım' sözü için ise inşaallah denir.
Bu ise küfürdür. Şu halde, Allah bin kere razı olsun demek caiz mi? Daha başka surelerde de bu husus açıklanıyor. Sonuç olarak Allah bin kere razı olsun demenin mahzuru yoktur.
Âmin, “kabul buyur” demektir. Dualardan sonra “âmin” deme uygulaması sünnetle sabittir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam 'âmin' dediği vakit siz de 'âmin' deyiniz.
Dilimize yerleşen ve uzun yıllardan beri kullanılan birçok kelime vardır. Bunlardan biri olan inşallah kelimesi de yaygın olarak dilimiz yerleşmiş ve kullanılmaktadır. İnşallah kelimesi, Allah da uygun görürse ve Allah da uygun görür umarım anlamlarında kullanılır.
İnşallah sözü başarıyı Allah'tan talep etmek, O'nun yardımına başvurmak demektir. Hz. Şuayb Hz. Musa'ya, sekiz yıl kendisine çalışması şartıyla iki kızından birini onunla evlendirme teklifinde bulunduktan sonra şöyle söylemişti: “Eğer sen bunu on yıla tamamlarsan o da senden olur.
Umarım..derler herhalde.
gibi sözler söylenecek olursa yemin gerçekleşmez. Dolayısıyla bozulduğunda da kefaret vermek gerekmez.
İnşallah, sadece geleceğe yönelik bir arzumuzu yapmayı belirtirken kullanılır, "Allah dilerse" manasında. Şimdiki pozisyonları konuşurken kullanıldığında iyi niyetli bir kullanım ama ağız bolluğuyla anlamı bilinmeden kullanılmaktadır. Bir de asla caiz olmayan bir iş için “inşallah” denemez.
Bazı bölgelerde bu kelime inş Allah şeklinde yanlış yazılmaktadır. Kelimenin en doğru yazım şekli inşallah olarak belirtilmektedir. TDK bu kelimenin doğru yazılışını inşallah olarak bildirmektedir. Diğer yazım şekillerini yanlış kabul etmektedir.
Doğrulanmış Cevap. SELAM! Maşallah kelimesini, güzel bir şey gördüğümüzde başına kötü bir şey gelmesin, nazar değmesin diye kullanırız. İnşallah kelimesini, İstediğimiz bir şeyin olmasını isterken kullanırız.
İnşaallah ise “Allah dilerse” anlamındadır. Buna göre de “Allah dilerse, kabul et” demek gibi bir garip ifade oluşur.
Sual: İnşallah denince, (İnşallahla, maşallahla olmaz bu iş) demek küfür müdür? İnşallah, (Allah izin verirse) demektir. Allah izin verse de olmaz demek, Allahü teâlânın kudretine inanmamak olur. Maşallah da, beğenilen şeyler görüldüğünde, (Bu, Allahü teâlânın dilediği ve ihsan ettiği şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri