Güneş de diğer yıldızlar gibi farklı dalga boylarında ışıma yapar. Yıldızımızın maksimum ışıma yaptığı dalga boyu yeşil renge denk gelir. Bu dalga boyu, ışık tayfında kırmızı ve mavi tonların arasında kaldığı için tüm bu ışımaların birleşiminde Güneş beyaz görünür.
Genel olarak yıldızların rengi sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. En soğuk yıldızlar kırmızı, en sıcak yıldızlarsa mavi renklidir. Güneş ise aslında beyazdır çünkü ışık tayfının görünür bölgesinin tamamında ışık yayar.
Sıcaklık biraz daha arttıkça, optik bölgenin en yüksek enerjili ışıması olan mavi bölgede yapılan ışıma baskın hale gelir. Beyazın üzerine fazladan eklenen mavi, cismin mavi görünmesine sebep olur. Bu yüzden arada kalan yeşil renk, hiçbir zaman kendini gösteremez.
Sıcak yıldızların ışığı mavi, soğuk yıldızlarınkiyse kırmızıdır. Yıldızın rengini, çekirdek bölgesindeki nükleer reaksiyonun miktarı belirler.
Yani sıcaklık arttıkça, dalga boyu azalır. Işık spektrumunda ise, dalga boyu azaldıkça renk maviye doğru kayar. Bu nedenle, sıcak yıldızlar mavi, soğuk yıldızlar ise kırmızı renkte görünür. Örneğin, Harvard tayfsal sınıflama sistemi nde O yıldızları mavidir ve 30 bin dereceden daha sıcaktır.
İlgili 36 soru bulundu
Yanıp sönme gibi algıladığımız durum aslında yıldızların parlaklığında çok kısa zaman aralıklarında ortaya çıkan değişimlerdir. Geceleri gökyüzüne baktığımızda yıldızların yanıp sönüyormuş gibi görünmesinin nedeni Dünya'nın atmosferinde, sıcaklık değişimleri nedeniyle meydana gelen düzensizliklerdir.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Yine aynı dönemde insan ruhu taşa oyulduğunda baş, iki kol ve iki bacak olmak üzere yıldıza benzer bir şekil alıyordu. Bu inanç ve ruh çizimi birleştiğinde yıldız beş köşeli olarak çizilmeye başlamıştır. Zaman içerisinde yıldızlar farklı köşe sayılarına sahip olacak biçimde çizilmişlerdir.
Sebebi ise yıldızların farklı evrelerde olmasıdır. Mesela yeni oluşan genç yıldızlar küçük, çok sıcak ve mavi beyaz renktedir. Daha yaşlı yıldızlarsa büyük, sıcaklığı daha az ve kırmızı renklidir.
Astronomların uzayda keşfettiği yeni kahverengi cüce sadece 97 derecelik sıcaklığıyla Evren'deki en soğuk başarısız yıldızlar arasında yer alıyor.
Eski uygarlıkların kültürlerinde büyük yer edinmiş olan Sirius, mevsim geçişlerinde, gemicilerin pusulalarında ve mitolojilerde de bol bol kullanılmıştır. Mavimsi beyazımsı bir yıldız olmasına karşın atmosferimizdeki etkileşimler sebebiyle sürekli göz kırpar ve hafif renk değişimi algısı yaratır.
K-tipi ana kol yıldızı (K V), (ayrıca turuncu cüce olarak da bilinir), tayf tipi K ve aydınlatma sınıfı V olan ana kol (hidrojen-yakan) yıldızıdır. Bu tip yıldızlar, boyut olarak kırmızı M-tipi ana kol yıldızları ile sarı G-tipi ana kol yıldızları arasında yer alırlar.
Nycto (gece) ile philia (sevgi) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşuyor niktofili.
Güneş, Güneş Sistemi'nin merkezinde yer alan yıldız. Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur.
Sirius-A. Sirius çift yıldız Sistemi'nde iki yıldızdan büyük olanı Sirius-A'dır. Sirius, Güneş'ten 23 kat daha parlak beyaz bir yıldızdır.
7 Köşeli Yıldız -Septagram-
Yunanca hept 7, latince sept 7 anlamında olduğu için heptagram veya septagram olarak adlanır. Perilere ve sihire olan inancın sembolü, yedi ışının yıldızıdır. Yüce benliğimizin 7 ışını ise; İrade, Sevgi, Zeka, Huzur, Güç, Dürüstlük ve Büyü olarak anlamlandırılır.
Bazı araştırmacılar 6 köşeli yıldızın (hekzagram) astrolojik olarak Davud'un doğumunu veya kral olarak kutsanışını sembolize ettiği tezini ileri sürmüşlerdir. Hekzagram, astrolojide Kral Yıldızı olarak da bilinir ve Zerdüştlükte önemli bir astrolojik semboldür.
Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Yıldızlar genellikle küresel bir şekle sahip cisimlerdir. Kendiliğinden ısı ve ışık yayan gök cisimleri olarak da bilinirler. Uzayda farklı boyutlarda, sıcaklık ve kütleler halinde yer alabilmektedir.
Uluslararası Astronomi Birliği'nin tanımına göre Güneş sisteminde sekiz gezegen bulunmaktadır. Güneş'e olan uzaklıklarına göre sıralandığında Merkür, Venüs, Dünya ve Mars olmak üzere dört karasal ve onların ardından Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere dört dev gezegen bulunmaktadır.
Işığa duyarlı yelkenleri Dünya'daki lazer ışınları ile iteriz ve bunların ışık hızının yüzde 20'sine ulaşmasını sağlarız! Böylece en yakın yıldıza 21 yılda gidebiliriz!
Astronomlar gözlemlenebilir evrende en azından 70 seksilyon (7×1022) yıldız olduğunu tahmin etmektedir. Bu Samanyolumuzda bulunan 300 milyar yıldızın 230 milyar katıdır.
Devler yarışı Yıldızların büyüklüğünden söz ederken işe Güneşimizin çapıyla başlamak en iyisi: Güneş'in çapı 1 milyon 391 bin 016 km. Bu haliyle bırakın dev yıldız olmayı, çok daha kısa ömürlü diğer birçok yıldızın yanında, G2V tipi bir sarı cüce sınıfına giriyor.
Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim Stephenson 2-18'tir. Güneş'in 2.140 (~170) katı tahmini yarıçapı ile, bilinen en büyük yıldızdır. Bulutsu, süpernova kalıntıları dışındaki astronomik cisimler kendi etrafında dönerken kütleçekim sayesinde düşmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri