❖ Celestial Navigation (Yıldızlarla Seyrüsefer); güneş, ay, gezegenler (Venüs-Jüpiter-Satürn) ve özel olarak seçilmiş 57 yıldızdan faydalanılarak yapılan seyrüseferdir.
Bulut tavanının alçak , görüş faktörünün kötü olduğu durumlarda uçağın piste emniyetli bir şekilde iniş yapmasını sağlayan bir sistemdir .
Seyrüsefer sahası sınırlaması sayesinde sigortalının bilmeden ülkeler arası sınırları aşması ve ciddi hukuki sonuçlar doğurabilecek tehlikelerle karşılaşması önlenir. Seyrüsefer sahası, sigorta poliçesinin primlerinin belirlenmesinde de etkili olur.
Uçakların yayın yapan yer istasyonlarına bağlı olarak yön bulması imkanını sağlayan bir seyrüsefer yardımcısıdır. LF ve MF bandında çalışan bu sistem uçaktaki göstergeler (RMI=Radio Magnetic Indicator) vasıtasıyla, uçağın bulunduğu pozisyona göre istasyonun yönünü gösterir.
İlgili 39 soru bulundu
Seyrüsefer aydınlatmaları, uçağın yön ve istikametini belirler. İki önde, bir adet de arkada olmak üzere toplam üç lambadan oluşur. Öndeki lambalar birbirlerinden en uzak konum olan kanat uçlarına yerleştirilmiştir. Sağ kanattaki lamba yeşil renkte yanarken sol kanatta bulunan lamba kırmızı renkte yanmaktadır.
FADİNG OLAYI
Aynı enerjili ve frekanslı iki dalga alıcıya aynı anda ulaşırsa, alıcıda alınan işaretin gücünde zaman içerisinde artma ve azalma yani bir dalgalanma meydana gelir. Aynı anda bir dalganın maksimum, digerinin minimum degerine ulasması (aynı fazda olması durumu) ise sinyalin güçlenmesine neden olur.
VHF yön bulucu, ADF, ILS, VOR, DME, Radar ve MLS hava araçlarında kullanılan temel seyrüsefer yardımcılarıdır. VHF yön bulucusu, VHF (Çok Yüksek Frekans) bandından yapılan yayınları kullanmaktadır.
ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulut tavanının alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar.
RNAV, istasyon referanslı seyrüsefer yardım- cılarının erişim alanı dahilinde ya da uçaktaki cihazların kendi seyrüsefer limitleri dahilinde ya da bunların birleşimi sayesinde istenilen herhangi bir uçuş güzergahında uçağın operasyonuna olanak veren bir seyrüsefer yöntemidir.
Transponder (cevap iletici bir verici), bir radyo frekansı sorgusu aldığında yanıt üreten dahili bir elektronik cihazdır. ATC'nin (hava trafik kontrolörleri) bir radar kapsamı içeresindeki uçağı ve diğer hava aracı çarpışma önleme sistemlerini tanımlamasına yardımcı olur.
DME alıcısı daha sonra gönderdiği yayın ile aldığı yayın arasındaki zaman farkını hesap ederek uçağın DME istasyonuna olan mesafesini gösterir. Uçaklar bu yayın çiftlerini (belirli bir müddet ve aralıktaki iki yayın) göndererek ve alarak yerdeki bir `transponder`a mesafelerini belirlemek için DME`yi kullanırlar.
CNS/ATM sistemi, uçaktan alınan sürekli bilgi sayesinde emniyeti tehlikeye sokmaksızın ayırmalarda mümkün olduğunca azalma sağlamak ve yüksek performanslı bir hava trafik yönetimi gerçekleştirmek için ileri haberleşme, seyrüsefer ve izleme teknolojilerini kullanacaktır.
Jeneratörlerden biri devreden çıktığında diğeri gerekli alıcıları beslemeye devam eder. Şehir şebekelerinde alternatif akımın frekansı 50/60 Cycle/sn. veya 50/60 hertzdir. hafif ve küçük olması esastır. Bu nedenle uçaklarda 400 hertzlik standart frekans kullanılmaktadır.
Seyrüseferci, nakliye uçakları ve gemilerde görev yapan navigasyondan sorumlu personel. Askeri uçak ve gemilerde görev yapan personel subay sınıfından seçilir ve seyrüsefer subayı (S/S) olarak adlandırılır.
6 Ocak'tan itibaren dileyen araç sahiplerinin, haftanın 7 günü, 24 saat boyunca hizmet verecek olan siteye www.bub.gov.ct.tr adresinde “ARAÇ KAYIT HARÇ ÖDEMELERİ” bağlantısını tıklayarak girerek seyrüsefer, muayene ve yurt dışı çıkış harç ödeme işlemlerini yapabilecek.
Taşıtın yer istasyonundan olan uzaklığını -genellikle deniz mili (nm) cinsinden- ölçen aviyonik bir sistemdir.
Hassas yaklaşma; uçağın, operasyonel kategorilere göre yanal ve dikey bilgi sağlayarak yaptığı bir alet yaklaşması ve inişidir (Annex 6). Operasyonel Kategoriler, havalimanı yaklaşma prosedürlerine göre farklılık gösterip temelinde bulut tavanı ve görüş mesafesine göre sınıflandırılır.
VOR istasyonu üzerinden geçilirken bilgi alınamaz ya da alınan bilgilere güvenilmez. VOR istasyonları üzerindeki bu alana sessizlik konisi denir ve bu bölgede iken cihazın TO FROM ibaresinin olduğu yerde, bilginin alınamadığını ya da güvenilir olmadığını belirten FLAG (bayrak) ibaresi görülür.
GPS ( İng: Global Positioning System- Küresel yer bulma sistemi) halen gelişmekte olan, sivil ve askeri kullanıma da açılmış bir yer bulma sistemidir. Diğer ülkeler de kendi uydularını kullanarak buna benzer sistemleri geliştirmeye çalışmaktadır – örneğin GALILEO (Avrupa Birliği), GLONASS (Rusya), BEIDOU (Çin).
NDB (non-directional beacon) ve ADF (automatic direction finder), hava ve deniz seyrüseferinde yön bulma amacıyla kullanılan basit bir radyo seyrüseferi sistemi. NDB ve ADF sistemi yer bazlı bir seyrüsefer yardımcısıdır.
Havacılıkta radyo dalgalarının seyrüsefer (navigasyon) amaçları için kullanıldığı yön belirlemeye yarayan cihazlardır. Bir orta dalga vericisi olarak görev yapar ve 285 - 525 kHz frekans bandında hizmet verirler.
Hem uçakta, hem de DME yer istasyonunda, alıcı ve verici anteni (transponder) vardır. Uçağın gönderdiği soru sinyalleri yer istasyonunda değerlendirilir ve farklı bir frekansta cevap sinyali olarak uçağa gönderilir. Sistemin çalışma prensibi, sinyalin gidiş-dönüş süresinin ölçülmesine dayanır.
Söz konusu uçuş rotası boyunca, uçağın kesin pozisyonunun yerden alınan refaranslarla sürekli olarak takip edilmesi gereklidir. Temel seyrüsefer yöntemleri aşağıya çıkarılmıştır; ❖ Harita Okuma (Pilotaj); harita kullanarak, arazi şekillerini takip etmek suretiyle yapılan seyrüseferdir.
Pilotlar, uçaklar havada iken uçuş yönleri ve hava koşullarındaki güncellemeler için hava trafik kontrolörü ile iletişim kuruyorlar. Hava/yer ve yer/yer haberleşmesinde kullanılan telsiz cihazları 118-137 MHz VHF (Very High Frequency) frekans bandında çalışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri