Yıllık izin talebi İşçi yıllık izni, hak ettiği tarihten itibaren takip eden yıl içerisinde dilediği zaman kullanabilir. İzin talebiyle alakalı en önemli detay ise işçinin talebini en az 1 ay öncesinden işverene bildirmesi gerekliliğidir. Bunun yanında bu talebin yazılı olarak yapılması şartı da söz konusudur.
…./…./….. - …./…/…. tarihleri arasında ……… (….) günlük süre ile (var ise nedeni açıkça yazılacak) yıllık izin kullanmak istiyorum. Makamınızca uygun görüldüğü takdirde yıllık iznimin verilebilmesi hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.
YILLIK İZİN NE ZAMAN TALEP EDİLMELİDİR? İşçi hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az 1 ay önce işverenine yazılı olarak bildirmelidir. Ancak unutulmamalıdır ki, işverenler işçinin istediği izin kullanma tarihleri ile bağlı değildir. Yargıtay 9.
Kanuna uygun bir şekilde yıllık izni verilmeyen işçi nedeniyle işveren idari para cezasıyla karşılaşabilir. Diğer yandan işçi 'yıllık izni kendisine kanuna uygun verilmedi' diye istifa ederek kıdem tazminatı da alabilir.
3. Yıllık ücretli iznin uygulanması
Kural olarak yıllık izin süresi bölünemez ancak tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler halinde kullanılabilir. Bu anlamda işçi en az 10 günlük bir dinlenmeden sonra kalan izinlerini 1,2 gün şeklinde de kullanabilir.
İlgili 43 soru bulundu
5) İzin istenilen zamanda kullanılabilir mi? Çalışanın bu hakkı olmasına rağmen, çalışma düzeni bakımından burada takdir hakkı işverendedir. Ancak bunun da usulleri belirlenmiştir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir.
İşveren, hakkı olan her çalışana yıllık ücretli izin kullandırmak zorundadır. İşin yoğun olduğu dönemlerde, işveren çalışana yıllık iznini daha sonra kullandırabilir. Yıllık izin hakkının uzun süre kullandırılmaması veya sebepsiz yere kullandırılmaması çalışan için haklı fesih sebebi olabilir.
Yıllık ücretli izne çıkmak isteyen işçi; kullanmak istediği tarihten en az bir ay önce izin talebini işverene bildirmek; işveren de talebi derhal kurula ya da onun görevini yerine getiren ekibe iletmek zorundadır. Bunun üzerine kurul izin çizelgesinde bu talebe yer verir ancak işçinin talebi kurulu bağlamaz.
İşçinin yıllık ücretli izin talebi reddedilemez.
İşveren gerek yıllık ücretli izin gerek diğer izinleri işçiye vermediği takdirde, işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda işçi ham kıdem tazminat talebinde bulunabileceği gibi hem de doğmuş izinlerin ücretlerini mahkemeden talep edebilecektir.
Madde 7 — İşçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir. İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 inci maddesinde belirtilen kişilere bildirir.
İş Kanunu 53'üncü maddeye göre, çalışanların yıllık izne hak kazanabilmeleri için bir tam yıl çalışmaları gerekir. Örneğin; 26 Kasım 2020 tarihinde işe başlamış bir çalışan için yıllık izin hak ediş tarihi 26 Kasım 2021 olacaktır.
Dolayısıyla, iş sözleşmesini siz istifa ederek de olsa sonlandırmış iseniz, yıllık ücretli izin alacağınız, eğer yıllık izinlerinizi kullanmamış iseniz, tarafınıza ödenmelidir. Ancak, bugün tarihi ile işten ayrılmanız durumunda sadece üç yılın ücretli izin alacağını alabilirsiniz.
Açıklama: İzin talebinizin nedenini ve süresini kısa ve net bir şekilde açıklayan bir paragraf yazınız. İzin Süresi: İzin dilekçesinde, hangi tarihler arasında izin talep ettiğinizi belirtiniz ve bu sürenin kaç gün olduğunu belirtin. İmza: İzin dilekçesini imzalayarak talebinizi resmileştirin.
Yıllık izin kullanmak isteyen işçi en az 1 ay öncesinde işverene yazılı olarak izin tarihlerini bildirerek talepte bulunur. Yıllık izin isteminde ad soyad, -varsa- sicil numarası, iznin hangi tarihler arasında kullanılmak istendiği ve ücretsiz yol izni istenip istenmediği belirtilir.
İş Kanunu'na göre: Madde 8 — İşçi yıllık izin isteminde,adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazılı olarak işverene bildirmelidir. İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir.
Ancak, kesin olarak ifade edebileceğimiz bir husus var: İşveren işçiyi ücretsiz izne zorlayamaz. Yani ücretsiz izin için işçinin rızasının olması şart. Aksi durum, yani işçiyi ücretsiz izne zorlamak, işçinin haklı nedenle iş akdini feshetmesi sonucunu doğurur.
İşçinin hafta tatilinin işveren tarafından kullandırılmaması yasal değildir. Bu durum yasaklanmış olsa bile bir şekilde hafta tatili yapmadan çalışan işçinin ücreti ödenmelidir. İşçi bu alacaklarını alamamış işe işverene dava açabilir. Bu alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir.
“İşyerinde işe başladığı günden itibaren, deneme süresi de içinde olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir.” şeklinde ifade edilerek en az bir yıl kıdeme sahip çalışsana ücretli izin hakkı tanınması hüküm altına alınmıştır.
Yıllık iznin ne zaman kullanılacağını işverenler belirler. Uygulamada bazı tarihlerde işlerin yoğunluğunu bahane ederek izin vermek istemeyen işverenler yine işin yoğun olmadığı dönemlerde izin kullanılması konusunda ısrarcı olabiliyorlar.
Bu nedenle işçinin izin süresi 14 gün olarak belirlenir. Günlük temel ücreti 100 TL olan işçiye 14*100=1.400 TL yıllık izin ücreti ödenmesi gerekir. Tabii ki bu tutardan gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapıldıktan sonra net tutar işçiye ödenir.
Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.
4857 Sayılı İş Kanununda kullanılmayan yıllık izinlerin sonunun ne olacağı yönünde 657 Sayılı Yasada olduğu gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. Aksine yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği yasada açık olarak belirlenmiştir.
Bununla birlikte uygulamada bazen yıllık ücretli izni kalmamış işçilerin kendi talebi ve işverenin de onayı ile bir sonraki yılın iznine mahsuben avans izin uygulaması yapılmaktadır. Bu şekilde yıllık ücretli izne hak kazanmadan yıllık izin kullandırılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri