Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir.
1. Hindistan. Yoga'nın anavatanı diyebileceğimiz yer burası. Binlerce yıldır süregelen yoga kültürü, mistik ambiyanslar ve tabii görülecek birçok şehir ve doğa güzellikleri.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Kelime anlamının ardından, yogayı açıklayabilmek için hikayesi hakkında biraz fikir edinmek gerekiyor. Yoga yaklaşık 50.000 yıl önce Hindistan'da ortaya çıkmış. Fikrin kökeni ise aynı zamanda hem bedeni, hem zihni, hem de ruhu çalıştırmak üzerine kurulmuş.
Bedensel hareketlerin kontrolü ve meditasyon yardımıyla kurtuluşa erme yolu.
İlgili 30 soru bulundu
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir.
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
Yoga Hareketlerinin Faydaları
Vücudunuzun duruşuna, uyumuna ve hareketlerine daha farkında olmanızı sağlar. Yoga hareketleri vücudu daha esnek hale getirir ve stresten arınmanıza yardımcı olur. İnsanlar yogaya daha zinde, daha enerjik, daha mutlu ve huzurlu hissetmek için başlarlar.
B. K. S. Iyengar'ın hocası dünyaya yogayı tanıtan ve modern yoganın babası olarak bilinen ve aynı zamanda eniştesi olan Krishnamacharya'dır.
Yoga, sakin bir beden ve zihne ulaşmak için zihinsel ve fiziksel disiplinleri bir araya getiriyor. Bu da amacının çok yönlü olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra yoga, üzerimizde oluşan stres ve kaygıyı da azaltıyor. Fiziksel hareketleri sayesinde kas oluşumuna ve esnek bir vücuda sahip olmamıza yardımcı oluyor.
Yoga aniden kilo kaybına neden olmaz. Çoğunlukla vücut esnekliği oluşturmaya, konsantrasyonu artırmaya ve kas tonunuzu oluşturmaya odaklanır. Vücudunuz bu asanalara alıştıktan sonra, vücut fazla kilolardan kurtulmaya başlar. Süreç uzun olabilse de son derece sağlıklıdır.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Om, Hinduizm ve çoğu Hindistan'a özgü inanç sistemlerinde dinsel ya da mistik etkisi olduğuna inanılan sözcüklerin (mantra) en kutsalı sayılan hece.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Klasik Yoga derslerimiz yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Başlangıç olarak haftada bir kez eğitmen ile yapılması önerilir, kendi çalışmalarınızı haftanın 6 günü 1 defa 3- 30 dk arasında ne kadar vaktiniz varsa, yapmak yararlıdır. Günde 2 defa yapmanın sağlıklı olduğu söylenmektedir.
Düzenli Yoga Yapmanın Faydaları
Psikolojik, mental, fiziksel, zihinsel pek çok faydası bulunur. Yoga yapmanın fiziksel faydalarından biri vücudu esnek kılmasıdır. Yapılan hareketlerle zaman içinde vücut esneklik kazanır bu sayede kişi çok daha rahat hareket eder. Vücutta oluşan iltihaplar, ağrılarımızın baş kaynağıdır.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Bir diğer ifade ile yoga egzersiz yolu ile vücudunuzu meditasyona hazır hale getirir. Bu itibarla Yoga yapmak kas yapar mı? Sorusunun cevabı hem yoga tutkunu hem de kas yapmayı sevenler için önemlidir. Yoga, herhangi bir spor salonunda uyguladığınız spor uygulamasının yaptığı gibi kas oluşturur.
Her ne kadar haftada 2 ila 5 defa yoga yapılması ideal olsa da eğer yoga pratiğinde tecrübeniz varsa, her gün çok yoğun olmayacak şekilde yoga yapmamanız için bir neden yok. Hatta tam tersi, düzenli yoga pratiğinin hem fiziksel hem de zihinsel olarak bir çok yararı olduğu biliniyor.
Evde yoga yaparken tek başına olmanıza gerek yok, grup halinde de yoga yapmak mümkün. Sadece sessiz bir ortam, temiz hava (kapalı alanlarda pencereleri açarak bol oksijen sağlamalısınız) ve tüm uygulamaları yapabileceğiniz mat veya halı ile kaplı, uygun ölçüde bir alana ihtiyacınız var.
Esneklik, kas güçlendirmesi, kilo kontrolü ve cilt sağlığı üzerindeki etkileri ile vücudu güzelleştiren önemli bir etkinliktir. Düzenli bir yoga pratiği ile fiziksel ve zihinsel olarak daha dengeli, daha sağlıklı ve daha güzel bir bedene sahip olmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri