Bedensel hareketlerin kontrolü ve meditasyon yardımıyla kurtuluşa erme yolu.
Buna göre bir Müslüman'ın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek yoga yapması caiz değildir.
DİYANET YOGA AÇIKLAMASI.. Yoga, Hinduizm ve Budizm'de kişiye birtakım ilâhî bilgiler ve yetenekler kazandırarak, onun arınmasına ve hakikate ulaşmasına aracı olması amacıyla uygulanan bir yöntemdir. Buna göre bir Müslümanın, başka bir dinin inanç ve ibadetlerine dayandığını bilerek, yoga yapması uygun değildir.
Kısacası: Kesinlikle yoga yapmak caiz değildir. İster inanç, ister taklit olsun veya iddia edilen yararları sağlamak olsun; amacı ne olursa olsun yukarıda ki bilgilerden çıkardığımız sonuç ve aşağıda belirteceğimiz sebeplerden dolayı caiz değildir.
Yoga (Sanskrit), Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Aynı zamanda Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de çeşitli meditatif uygulamalara da yoga adı verilmektedir. Hinduizmde, altı geleneksel felsefe okulundan (āstika) biri olarak kabul edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Genellikle bilinen en yaygın görüş Yoganın Budizm ya da Hinduizm dinlerinin ibadet şekli olması.
Yoga bir din değildir çünkü bir inanışa yer yoktur. Yoganın doğduğu topraklardaki yaygın din Hinduizm'dir. Tüm dinler özünde iyi insan olmayı, çalmamayı, temizliği ve barışı öğütlemektedir.
Sonuçta biliyoruz ki Yoga Budizm dininin bir ibadet türüdür. Farklı bir dinden herhangi bir ibadet şeklini uygulamamızda İslam dininin biz inananları üzerine koymuş olduğu bir yasaktır. Bu sebeple de İslam dininde yeri yoktur.
İslam'da yoga ve benzeri bir ibadet şekli olmadığı gibi yeri de yoktur. Dolayısıyla yoga merkezlerinin bir dini propaganda içinde olmayıp sadece bedensel egzersiz ve psikolojik terapi görünümüyle açılıp faaliyetlerine devam ettikleri yönündeki algılar gerçeği tam olarak yansıtmamaktadır.
Bir spor olarak rahatlama için yapılıyorsa dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Her Gün Yoga Yaparsak Ne Olur? Her gün yoga yapmak, beden ve zihin sağlığı üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Düzenli yoga pratiği kaslarının esnekliğini ve gücünü artırır, duruşunu düzeltir, denge ve koordinasyonunu geliştirir. Ayrıca stresi azaltır, uyku kalitesini artırır ve zihninizi sakinleştirir.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Yani Allah'ın varlığı ve birliği konusunda ayetler ve hükümler bulunur. Son zamanlarda sosyal medyaya düşen manifest kodları da, şirk koşmaya girmektedir. Bu eğlencesine yapılıyor ve o kodlardan güç alınmıyorsa günah değildir.
Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Özellikle Hinduizm, Budizm ve Taoizm'de meditasyon, dua etmekle aynı anlamı taşır. Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Yoga bir felsefe de değildir. Zihni ve düşünceyi yüceltmez, zihni bir bilme aygıtı değil bilgiyi düzenleme aygıtı; düşünceyi hakikat değil bir yansıma olarak görür ve ikisini de mutlak hakikate ulaşmak için değerlendirir ve eğitir. Yoga bir bilgidir ama bilgilenme çalışması değildir, bilginin kaynağı ile ilgilenir.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Yogaya Yardımcı: Yoga yaparken kullandığınız ayakkabılar sayesinde yoga duruşlarını daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yoga sırasında ayağınızın kayması gibi sorunları yoga ayakkabısı sayesinde yaşamazsınız. Yoga ayakkabıları yogayı daha doğru bir şekilde yapmanız için size yardımcı olur.
Namaste, “Sana boyun eğiyorum.” anlamına gelen Sanskritçe bir kelime. Namah veya Namas “yay”, te ise “sen/size” anlamına gelir. Namaste; Hint kültüründe, Budist ve Hindu inanç sistemlerinde saygılı bir selamlama, hürmet içeren saygı veya iyi niyetin bir göstergesi olarak görülür.
Aslında herkes yoga yapabilir. Her yaş grubundan insan bu derslere katılabilir. Ama bedeninizin farkında olmanız ve size uygun sınıfları seçmeniz koşuluyla. Kronik rahatsızlıkları olanlar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon riski taşıyanlar hekimlerine danışmalılar derse gelmeden önce.
Norveç'te yapılan bir grup araştırma, yoga egzersizlerinin bağışıklık sistemi ve hücre sağlığını desteklediğini göstermektedir. Zihinsel ve fiziksel açıdan bağışıklık sistemi sağlığını destekleyen yoga, doğru bir şekilde nefes almayı sağladığı için genel sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir.
Sanskrit dilinde birlikte o sesini veren a ve u ünlüleriyle m sesinden oluşur. Bu üç ses yeryüzü, gökyüzü ve gök katlarından oluşan üç dünyayı; Brahma, Vişnu ve Şiva'dan oluşan üç büyük Hindu tanrısını; Rig, Yacur ve Sama adlı üç kutsal veda metnini simgeler.
Bu bakımdan İslam dinine göre ruh çağırma diye bir şey yoktur. Çünkü bu ritüelin ayet ve hadislerde hiçbir temeli bulunmamaktadır.
Yogayı ilk kez kimin, nerede uyguladığı ve günümüze kadar nasıl geldiği tam olarak tespit edilememiş. Yapılan bazı arkeolojik kazılarda meditasyon yapar şekilde bulunan yogi imajları, varlığı günümüzden 6-7 bin yıl önceye dayanan İndus Vadisi Uygarlığı'nda keşfedilmiş.
Budizm ve Jainizm'in zuhurundan itibaren yogayı aydınlanma sürecinde meditasyon aracı olarak görmesi ve bir sisteme kavuşturması Hinduizm'i de bu doğrultuda etkilemiştir. Fakat günümüzde bilindiği anlamıyla yoga daha çok Hinduizm içerisinde gelişip yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri