Yoğurt gibi kimyon da sindirim hastalıklarının yaşanmasını engeller. Demir deposu olan kimyon, kan değerlerini artırır. Bu iki besinin beraber tüketilmesi sağlayacağı faydaları artırır. İçerdiği flavonoid ve polifenol bileşenleri vücutta hasara uğramış hücreleri yeniler.
Kimyon çeşitli şekilde tüketimi mümkün olan bir baharattır. Bunlardan biri de kimyonun yoğurtla beraber tüketimidir. Yoğurtla kimyon karışımı ne işe yarar diye merak edenlere bu karışımın özellikle demir ve kan seviyesinin arttırılmasını sağladığını söyleyebiliriz.
Sindirim için şifa deposu olan yoğurt antioksidan bakımından zengin kimyon ile birleştiğinde daha güçlü bir doğal ilaç olur. Özellikle uzmanlar gaz sıkışması ve ve kabızlık gibi sağlık problemleri sırasında tüketilmesini tavsiye ediyor.
Kimyon ve yoğurt karışımı en yüksek faydayı sağlamak için genellikle yemeklerden hemen sonra en az 1 yemek kaşığı kadar tüketilir.
Bir kasede yoğurdu, pulbiberi, kimyonu, zerdeçalı ve limon suyunu karıştıralım. Yatmadan bir saat önce yiyelim 3 veya 4 bardak su içelim. Etkisini yarım saat içinde göreceksiniz. Sabahta aç karnına bu kürümüzü uygulayalım.
İlgili 41 soru bulundu
Kimyonlu su, metabolizmayı harekete geçiren ve bağırsakların işleyişini kolaylaştıran bileşiklere sahiptir. Özellikle sindirimi iyileştirmesi, şişkinliği gidermesi ve hazmı kolaylaştırması sıklıkla kullanılmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca ağrıları hafiflettir ve mide sorunlarına iyi gelir.
Sindirim sistemini düzenleme görevi olan kimyon çayı, bağırsakların çalışmasını düzenler. Böylece kilo vermek isteyenlerin önündeki bir engel daha kalkar. Aktif metabolizma ve bağırsaklar ile kolayca kilo verilebilir.
Kimyon sizi doğrudan zayıflatır diye bir cümle kuramayacağız. Çok fazla yemek yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşama sahipseniz ne yazık ki kimyonun etkisini göremezsiniz. Fakat kimyonu öğünlerinizde tercih edip yediklerinizi de kontrol altına alırsanız, kimyon bu noktada zayıflama sürecinizi hızlandırabilir.
Kimyon, yağ yakımına destek olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi vardır. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler.
Özellikle yemeklerden sonra yaşanan gaz sıkışması, karın şişkinliği gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu yüzden sindirim yollarını temizleyen sağlıklı besinlerin başında gelen yoğurt ve kimyon bolca tüketilmelidir.
Suya 1 çay kaşığı kimyonu ekleyip karıştırın. Bir taşım daha kaynatın, şekerini ekleyin, ılımaya bırakın, ılıyınca bir tülbent yardımıyla kimyon çayını süzün. Yeterli ısıda soğuyunca bebeğinize 2 çay kaşığı verebilirsiniz. Kesinlikle faydasını görürsünüz.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Kimyonun vücuda pek çok katkısı olsa da fazla miktarda tüketilmesi çeşitli zararlara yol açabiliyor. Bilhassa sindirim sisteminde tahrişe sebebiyet vermemek için kimyon tüketiminin günde 6 gram, yani yaklaşık olarak bir tatlı kaşığı ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Kimyon çayının günden 2 bardak tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde tüketildiği zaman pek çok faydası görülebilir. Ayrıca kimyon çayının içerisine limon sıkılarak da tüketmek mümkündür.
5. Kimyon. Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
* Ödem söktürücü etkisi olan ananas, kivi, nar, kabuklu armut gibi meyvelerle maydanoz, salatalık ve kabak gibi sebzeler tüketilmelidir. *Ödem giderici özelliği olan kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor. Nane, karabiber, kekik, kimyon gibi baharatlar da vücudu rahatlatıyor.
Profilin , kimyon tohumlarında bulunan ve ters reaksiyonu tetikleyebilen bir proteindir. Bu proteine duyarlıysanız, kişniş ve dereotu gibi ilgili yiyeceklerle de alerjik reaksiyon yaşayabilirsiniz. Kimyon yediğinizde, bağışıklık sistemi onu bir tehdit olarak görür ve IgE antikorlarını serbest bırakır.
Kimyon çayı yağ yakımını hızlandırır ve tüketmeniz durumunda gece bile yağ yakma durumu söz konusu olmaktadır. Kimyonun yağ yakıcı özelliği olduğu birçok kişi tarafından bilinmekte ve bu çay tarif edilmektedir. Sinir sistemine kimyon çayının olumlu bir etkisi vardır.
KİMYONUN FAYDALARI
Şişkinlik giderici, gaz söktürücü, sindirimi kolaylaştırıcı ve kabızlık giderici etki gösterir.
Toz kimyon ile çay yapmak oldukça pratiktir. Bir bardak kaynamış su içerisine bir tatlı kaşığı kadar kimyon eklemeniz gerekiyor. Kimyonu ekledikten sonra kaynatarak süzmelisiniz. Sonrasında içerisine yarım limon da sıkabilirsiniz.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan kimyon, başta mide ve bağırsak gazı olmak üzere birçok rahatsızlığa fayda oluyor.
- Karaciğer iltihaplanmalarını söker ve toksinlerden arınmayı mümkün hale getirmektedir. - Böbrek sağlığını korur. Kusma, ishal ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklara da iyi gelmektedir. - Astım ve bronşit tedavilerinde kullanılır ve bu hastalıklara yakalanma risklerini azaltır.
Örneğin kimyon sindirim sistemini rahatlatıyor, midede ülser ya da gastrit yapabilen helikobakterilerin sayısını azaltıyor. Ayrıca zengin demir içeriği nedeniyle de faydalı bir baharat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri