Yokuş kalkışı sırasında araç birinci vitese alınır. Patinaj olmaması ve motor gücünün yere iyi verilebilmesi için el freni çok iyi bir yardımcıdır. El freni çekili ve araç birinci vitestedir.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Optimum hızda vitesi 1'e alın. Ve gaza çok aşırı basmayın çünkü yokuş çok dikse gaza çok basmanın hiç bi anlamı yok arabaya zarar vermekten başka. Olduki durdunuz, durmak zorunda kaldınız; El frenini çekin, vitesi 1'e alın, gaza basın abartılı olmadan, ayağınızı kavrama noktasına kadar getirin ve el frenini indirin.
Sürücü kurslarında da ilk öğretilen şey budur. Bir araç yokuş yukarı hangi vitesle çıkıyorsa aşağıda aynı vitesle inmek zorundadır. Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor.
Her ne kadar aracın motor hacmi, şanzıman oranları ve yük durumuna göre farklılıklar gösterebiliyor olsa da yokuş çıkarken her zaman iniş gibi düşük vitesle çıkmak gerekir. Özellikle dik rampalarda kaçıncı vitesle çıkılır sorusuna mutlaka düşebileceğiniz en alt vites olarak cevap verebiliriz.
İlgili 29 soru bulundu
Motor hacmi büyük olmayıp yüksek viteste rampa çıkmaya izin vermediğinden düşük vitesle girilip, yokuş ortasında kısa şanzıman oranından dolayı devir çabuk yükselince, araç yüksek vitese ihtiyaç duyuyor ve rampanın ortasında vites geçişini gerektiriyor.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Yokuşta araç kaldırırken ilk önce aracın vitesi bire alınır daha sonra el frenini çekerek aracı normal şekilde kaldırır. Alınan bu önlem sayesinde araç geriye kaymaz. Araç harekete başladıktan sonra el freni indirilir aracın hareket etmesi sağlanır. Yokuşlu yollarda aracın hızı düşükken gaza basmayın.
Yarım debriyaj, motor ile vites kutusu arasındaki bağlantı dişlilerinin ayrıldığı orta noktayı işaret eden bir tabir. Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Tekrar vites yükseltmek için debriyaja sonuna kadar basarak 2. vitesten 3. vitese geçmek için vites topuzunu ikinci vitesten tutmadan çıkartıp ön ileri doğru rahatça iterek üçüncü vitese alınır.
Viraj için debriyaj veya frenle işin olmamalı. Devir çok yüksek girmemeye de özen göstermelisin. Şehir içinde ise 2. vites ideal. Yavaşlayıp 2. vitese alırsın yine debriyajsız dönersin.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
2. viteste kaldırmak daha iyi oluyor. ancak onun dışında 2. viteste kalkarak değişik fantazilerle arabayı mahfetmenin manası yok. balataya zarar vereceği belli zaten. boş yere zorlamaya gerek yok.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir.
hafif hafif gaza bascan.. yani debriyajdan ayağını kaldırmaya başladın,yavaşca da gaza dokunacan.. debriyaj pedalından ayağını tamamen çektiğinde gaza biraz daha yüklen.. Hafif gaz verirsen ayağını debriyajdan çekerken kavramaya yakın çok daha sarsıntısız geçiş olur.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
Rüyada yokuş çıktığını gören kişi; gayret, güç kudret gibi terimlerle ifade edilir. Bu kişinin hedeflediği yolda ilerleyeceği istediklerini elde etmek için birçok emek vereceği ve emeğin karşılığını bir şekilde alacağı şeklinde de yorumlanır.
Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır.
Hayallerine ve hedeflerine ulaşmasını ve aynı zamanda istediği başarıya kısa süre içinde ulaşacağı ifade edilir.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
yokuş aşağı frene basarken,duracağın vakit debriyaja bas.başka hiçbir suretle debriyaja basmana gerek yok...
Debriyaj fren aynı anda. Eğer debriyaja basmazsanız durmaya yakın, hele ki yüksek vitesteyseniz devir rölanti devrinin altına inince motor, rölanti devrini arttırmak için gaz verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri