Rahatlama ve derin nefes: Derin derin nefesler alarak sakin kalmaya çalışabilirsiniz. Eğer nefesi diyaframdan alırsanız daha çok faydası olur. Ayrıca kendinize "rahatla, boşver, umursama" gibi komutlar verip bu komutlara uymaya çalışmanız yararlı olacaktır. Hayal kurarak da kendinizi rahatlatabilirsiniz.
Zor İnsan Ne Demek? Kısaca düşünce ve davranışları nedeniyle ilişki kurmakta zorlanan, “geçimsiz” diye nitelediğimiz insanlardır diyebiliriz. Fazla hırslı, inatçı, kaprisli, agrasif, dinlemeyi bilmeyen, sabit fikirli, kaprisli kişilerdir şeklinde detaylandırabiliriz.
İlgili 38 soru bulundu
Kaliteli insanın güzel ahlaklı, dürüst, anlayışlı olduğu, empati kurabildiği, hayatına ve çevresine pozitif katkı sağlayabildiği, yaşamının sorumluluğunu aldığı ve daha birçok olumlu özelliği taşıdığı bilinir.
Günümüzde diğer insanlarla ilişkilerde (sosyal, resmi, kurum içi) başarılı olmanın önkoşulu her türlü insanla geçinebilme becerisine sahip olmaktır. Fakat öyle insanlar vardır ki onlarla bir çok kişi anlaşamaz ve bu insanlar geçimsiz insanlar olarak nitelenir.
Sinirli ve saldırgan gibi kelimeler doğrusunda agresif sözcüğü öne çıkar. Özellikle insanlar için değerlendirilen bir kelimedir. Öfkeli ve sinirli, aynı zamanda saldırgan davranışlar, tavırlar gösteren kişiler için değerlendirilen bir sözcüktür.
“Saldırganlık başkalarını incitmeyi amaçlayan her türlü davranış ya da eylemdir” şeklinde tanımlanabilir (Freedman, Sears, Carlsmith,1998). Saldırganlık psikolojik zarar verme niyeti taşıyan tüm davranışları da içerir. Şu durumlar saldırganlığa neden olabilmektedir: Alkol, uyuşturucu kullanımı ve ilaç zehirlenmeleri.
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Depresyon, kaygı bozuklukları , kişilik bozuklukları, alkol madde kullanım bozuklukları gibi birçok psikiyatrik bozukluk bunlar arasında sayılabilir. Ayrıca hipertiroidi gibi bazı tiroid hastalıkları, uyku apne sendromu, epilepsi ve şeker hastalığı gibi genel tıbbi hastalıkların sinirlilik yaratabildiğini bilmekteyiz.
Sinirinizi bozan o zor insanın yaptıkları ya da konuştuklarıyla çok fazla ilgilenmeyin. Her söylediğini üzerinize almayın ve tepkilerini görmezden gelin. Herkesin söylediklerine karşı açık fikirli olmaya çalışın. Fakat sinirlendiğiniz ya da istemediğiniz bir durum olduğunda da tepkinizi belli etmekten asla çekinmeyin.
Dedikodu Yapan İnsanlara Nasıl Davranmalı
Kötü niyetlerle dedikodu yapan, aleni bir şekilde size zarar vermek isteyen insanlara karşı izlemeniz gereken tavır onlardan uzak durmak ve dostlarınızdan o insanları dinlememelerini rica etmenizdir.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
İstediğine ulaşamama, engellenme, beklentilerinin karşılanmaması, yetersizlik duygusu, yalnızlık, itilmişlik, bir takım haksızlıklara veya saygısızlıklara maruz kalma, doğru anlaşılamadığını hissetme gibi durumlar öfkeyi ortaya çıkaran diğer durumlardır. Yine bazı ruhsal hastalıklar da öfkenin sebebi olabilir.
Öfke kontrol sorunu yaşayan kişinin mutlaka bir psikiyatriste baş vurması gerekir.
Öfke kontrol bozukluğu; stres, aile problemleri, zayıf iletişim becerileri, finansal sorunlar, depresyon, sevilen birinin kaybı, madde ve alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Ehli Keyf kelimesinin TDK sözlük anlamı rahatına düşkün, keyif düşkünü ya da rahat kimse demektir. Rahat davranan ya da keyfine düşkün olan kişiler için ehli keyf denir. Bu kişiler normalden daha rahatlardır ve hiçbir şeyi takmazlar.
Bununla birlikte, eşin aldatması, iktidarsızlık, hakaret, özel hayatın üçüncü kişilerle paylaşılması, eşin darp edilmesi, evin ve çocukların ihlal edilmesi halleri şiddetli geçimsizlik sebeplerinden kabul edilmektedir.
Hiç olmayacak anlarda ters tepkiler veren kişilere huysuz denir. Bunun dışında, halk arasında, asabi, çabuk sinirlenen ve karşısındaki insanın kalbini kırmaktan çekinmeyen kişiler de huysuz olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri