[1] İşin yapılmasında, problemin çözülmesinde engeller, güçlükler çıkarmak.
Işi yokuşa sürmek (veya koşmak) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: işi zorlaştırmak.
"İşi yokuşa sürmek" deyimi, bir işin veya sürecin bilerek veya bilmeyerek zorlaştırılması, karmaşık hale getirilmesi ya da geciktirilmesi anlamına gelir.
"Leke sürmek" deyimi, "leke sıçratmak" ile benzer bir anlam taşır ve genellikle bir kişinin itibarına, onuruna veya imajına zarar vermek için kullanılır. Bu deyim, bir kişinin toplum içindeki temiz veya olumlu algısının üzerine kötü bir şey atfederek, onun saygınlığını ve namusunu zedelemek anlamında kullanılır.
(bkz: dokunmak), (bkz: değmek), bir işi yapmak, ilgilenmek.
İlgili 38 soru bulundu
El Üstünde Tutmak Deyimi Anlamı Nedir? Bazı kişi veya kişileri çok fazla değer vermek, onları sevmek el üstünde tutmak olarak nitelendirilir. Önemli bir Türkçe deyim olması ile birlikte, bazı insanları diğerlerinden ayırmak onlara daha fazla değer vermek olarak öne çıkar.
- Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
[1] Felâkete düşmesi için düzen kurmak, tuzak hazırlamak.
Mahkeme duvarlarının soğuk, sert ve hiçbir duyguyu yansıtmayan bir yapıda olması nedeniyle bu benzetme yapılmıştır. Bu deyim, bir kişinin duygularını gizlediğini, dışa vurmadığını ya da çok ketum ve çekingen olduğunu anlatmak için mecazi olarak kullanılır.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
İçi içine sığmamak, yaşanan bir olay ya da alınan bir haber sonrası çok fazla sevinmek ve mutlu olmak anlamına gelir. Bu deyimin ikinci anlamı ise heyecanlanmaktır. Bir şey için çok fazla sabırsızlandığını ve bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirtmek için de aynı deyim kullanılır.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
"Zahmet Çekmek" deyimi, bir işi gerçekleştirmek veya bir hedefe ulaşmak için çok çaba harcamak, güçlüklerle mücadele etmek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle kişinin bir görevi yerine getirirken karşılaştığı zorlukları ve bu süreçte gösterdiği çabayı vurgulamak için kullanılır.
Sağı solu (belli) olmamak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir durum karşısında nasıl davranacağı, ne tavır takınacağı belli olmamak.
"Bin Dereden Su Getirmek" deyimi, Türkçede bir işi gerçekleştirmek veya bir sorunu çözmek için çok sayıda zorlu ve karmaşık yollardan geçmek, çok çaba ve emek harcamak anlamına gelir.
Deyim. [1] Kışkırtmak. [2] Birilerini kızıştırmak, sinirlendirmek. “Bey, bana teselli verecek yerde sen de yangına körükle gidiyorsun.” -H. R.
Burnu Kaf Dağında olmak deyimi, kendini mükemmel sanmak ve diğer insanları hakir görmek demektir.
Bana (sana, ona) göre hava hoş DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Öyle ya da böyle olması benim (senin, onun) için fark etmez.” anlamında.
Bu deyim anlaşarak aynı biçimde konuşmak demektir. Ağız Birliği Etmek Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağız birliği etmek deyiminin anlamı anlaşarak aynı düşünceye sahip olduğunu söylemek ya da konuşmak demektir.
Külahları değişmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Araları bozulmak, bozuşmak” anlamında tehdit olarak kullanılır. “Hareketlerini düzeltmezsen külahları değişiriz, ona göre!”
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Kulak kabartmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
[1] Dayanışmak. [2] Dertleşmek, bir konuyu görüşmek.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Bir meselenin yetkili organlarca incelenmeye başlaması.
Eylem. [2] gösterişyapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri