Güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunan tutar yol ücreti olarak belirlenir. Ayrıca, iaşe bedeli de yol ücreti ile birlikte ödenir. Yol masrafımı nereden ve nasıl alabilirim? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır.
Askerlik yol ücreti, yükümlüler yola çıkmadan hesaplara aktarılmaktadır. Yani sevke ilişkin yol masrafı sevk evrakı alındıktan sonra 3 iş günü içerisinde hesaba aktarılmaktadır. YOL MASRAFI NEREDEN VE NASIL ALINIR? Yol masrafı PTT'ye aktarılmaktadır.
Askerlik Yol Parasını PTT Üzerinden Sorgulama
PTT şubelerine giderek askerlik yol parasının hesaplara yatıp yatmadığını sorgulamak için ilk olarak askerlik sevk kağıdının çıkması gerekir. Askerlik sevk kağıdı çıktıktan sonra PTT şubelerinden sorgulama yapılabilir.
Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır. Herhangi bir Ptt şubesine yapacağınız başvuruda; kimlik belgeniz ile "Asal Ödemeleri" olduğunu beyan ederek yol masrafınızı alabilirsiniz.
Dr. M.Fatih Bilal ALODALI'nın başkanlığını yaptığı toplantıda 2024 yılı iaşe bedeli oy birliği ile 230 TL olarak belirlendi.
İlgili 19 soru bulundu
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
Gün içerisinde 0-600 KM yol gidecek olanlara 20 TL, 601-1200 KM yol gidecek olan askerlere iki günlük 40 TL, 1201-1801 KM yol gidecek askerlere ise 3 günlük 60 TL yol parası ödeniyor.
Nakit yol yardımı (Nakit olarak yapılan bir yardım çalışanın ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansıtılır, SGK kesintisi yapılır.
Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
Yol ve yemek ücretinin dahil edildiği ücret türü, giydirilmiş ücrettir.
Bunun dışında vatandaşlarımızdan herhangi bir belge talep edilmemektedir. Soru 5: Muhtaç Asker Ailesi Yardım ödemesi ne kadardır? Aylık 800 TL olmak üzere 2 ayda bir 1600 TL'lik düzenli ödeme hak sahibi vatandaşlarımızın PTT'deki hesaplarına yatırılmaktadır.
PTT şubelerinden ya da PTT ATM'lerinden kartsız işlem menüsü aracılığı ile askerlik yol parasını çekmek mümkündür. Paranın alınabilmesi için kimlik numarası yeterli olmaktadır.
Acemi birliği süresi boyunca askerler harçlıklarını PTT üzerinden verilen PTT karttan çekebilirken, usta birliğine geçen askerler harçlıklarını Ziraat Bankası tarafından verilen Ziraat hesap kartından çekebilirler. Askerliğin sona ermesinin ardından PTT kart iptal edilirken Ziraat kartı kullanılmaya devam edilebilir.
Ortalama bir asker tüm bağımlılıkları hariç ayda 400 ile 600 TL arasında bir harcama yaptığı bilinmektedir. Sizlerde bu miktara göre yanınızda bir miktar para ile askere gidebilirsiniz.
Askerlik yol parası PTT şubelerine yatırılmaktadır. PTT şubelerinden ya da PTT ATM'lerinden kartsız işlem menüsü aracılığı ile askerlik yol parasını çekmek mümkündür. Paranın alınabilmesi için kimlik numarası yeterli olmaktadır. Diğer yandan Ziraat Bankası üzerinden de askerlik yol paraları çekilebilmektedir.
Hukuk Dairesi, yol ve yemek ücreti alacaklarının hesabında, işçinin fiilen çalıştığı günler esas alınarak hesaplanması gerektiğine hükmetti.
Sorusu, asgari ücretten sonra çalışanların en çok merak ettiği ve sorduğu sorular arasında yerini aldı. İşverenlerce çalışanların işyerine gidip gelmeleri için sağlanan yol paralarına ilişkin istisna tutarı 2024 yılı için günlük olarak KDV hariç 88 TL olarak tespit edildi.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
Yol Yardımı Ne Kadar? En fazla çalışma gününün 56 TL'si ile çarpımı kadar olabilir. Yani bir işyerinde 22 gün çalışma günü var ise 56*22=1.232 TL'ye kadar Yol yardımı verilebilir. Rakam bu tutardan daha düşük veya yüksek olabilir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Nakit Yol Parası: İşçiye nakit olarak bordrosunda ödenen yol parası hem gelir vergisine hem de SGK'ya tabidir. Hiçbir istisna uygulanmaz. Servis Hizmeti: İşçiye yol parası vermeden, onu işe götürüp getirecek bir araç temin edilmesi bir ayni yardım niteliği taşıdığından bu yardım üzerinden SGK primi hesaplanmaz.
GÜNLÜK YEMEK VE YOL PARASI ÜCRETLERİNE ZAM GELDİ
Böylece bir çalışanın aylık yemek parası 4 bin 420 TL'ye yol parası ise 2 bin 888 TL'ye yükseldi.
ASKERLİK YOL PARASI NASIL ALINIR, NE ZAMAN YATAR? Sevkinize ilişkin yol masrafınız sevk evrakınızı aldıktan sonra 3 iş günü içerisinde Ptt'ye aktarılmaktadır.
Celp yerlerinin duyurulması ardından erişime açılan sevk belgesi, e-Devlet giriş işlemi yapıldıktan sonra görüntülenip çıktısı alınabiliyor. Yükümlüler sevk belgesini sevk tarihinin 10 gün öncesinden itibaren e-Devlet'ten veya askerlik şubesinden alabilecektir.
Maddesinde "hükümlü hakkında düzenlenen iaşe bordoları tahsil edilmek üzere ceza infaz kurumunun bulunduğu yer Vergi Dairesine gönderilir." yapılacak düzenleme ile ilgili vergi dairesi hükümlünün üzerinde taşıt, menkul, gayri menkul veya miras kalması durumunda gerekli şerhleri koyarak tahsil işlemini yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri