Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
Davranış betimlemesi kısa,öz önemli kısımları yansıtan bir rapor olmalıdır. Bunun içinde her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kayıtları genellikle öğrencilere en yakın etkileşimde bulunan öğretmenler tarafından tutulur.
Sıklık / olay kaydı: davranışın belirlenen gözlem süresince kaç kez ortaya çıktığının kaydedilmesidir. Süre kaydı: davranışın ne kadar sürdüğünün kaydedilmesidir. Bekleme süresi kaydı: öğrencinin bir davranışı yapması istendikten ne kadar süre sonra o davranışı yapmaya başladığının ölçülüp kaydedilmesidir.
Bütün yaş gruplarının öğretmenleri tarafından kullanılan anekdot kayıtları, çocukların bireysel farklılıklarını yansıtır. Anekdot kayıtlarında öğrencilerin beklenmedik durumlardaki tutum ve davranışlarına yer verilerek gelişimsel ilerlemelerini takip edebilmek amaçlanır.
3. Anektod (Vaka Kaydı): Öğrencide gözlenen anlamlı bir davranışın objektif ve ayrıntılı olarak kaydedilmesidir. (Gözleme dayalı tekniklerden en objektif olanıdır.)
İlgili 34 soru bulundu
Vaka formu; İstasyona verilen vaka çıkış görevlerinin kayıt edildiği, çok amaçlı olarak hazırlanmış, sistemin diğer birimleri ile doğrudan ilişkili, adli, idari, mali ve istatistikî özelliği olan formdur.
1936 yılında Rochester Teknoloji Enstitüsünün başkanı olan RANDALL tarafından yapılan "Anekdot Kayıt'ı" tanımı halen de standart bir tanım niteliğini sürdürmektedir. Randall'a göre; "Anekdot Kayıt'ı, öğrencinin davranışının önem- li bir yönü veya, onun hayatındaki bir olay hakkında tutulmuş olan bir kayıttır.
Her olay kaydı tek bir olayı anlatmalıdır. Olay kaydında, gözlenen öğrencinin hareketleri, sözleri, ses tonu, mimikleri, duyguların gözlenebilir davranışsal belirtileri ve diğerlerinin öğrenciye karşı tepkileri belirtilmelidir. Olay kaydında yorumun ve önerilerin bulunması zorunlu değildir.
2.Olay / sıklık kaydı:
Amaç bir davranışın sayısını artırmak ya da azaltmak ise kullanılır. Davranışın belli başlangıcı / bitişi olmalıdır. Çocuğun bir ders içinde kaç kez parmak kaldırdığı? /Kaç sözcüğü doğru yazdığı? / Kaç kez yerinden kalktığı vb…
Davranış öncesi ve sonrasında neler olup bittiğine ilişkin, ayrıntılı biçimde veri toplamak için doğrudan gözlemlere yer veren kayıt türüdür.
Serbest davranışlar, meydana gelme olasılığının uygulamacı tarafından kontrol edilmediği davranışlardır. Örneğin, sınıfta gezinme, arkadaşa teşekkür etme, vb. Serbest davranışlar olay kaydı formu ile gözlenebilir. Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır.
Anekdot (Olay) Kaydı
Herhangi bir öğrencinin belli bir ortamda, özgül bir davranışının ayrıntılı olarak betimlenmesidir. Anekdotlar, somut durumlar içinde öğrencinin davranışlarını betimleyen bir dizi notlardır.
Bunlar, sorun davranışı gözlemlemek, pekiştireç vermek, istenmeyen davranışı söndürmek, öğrencilerle anlaşmak, yaklaşık istendik davranışları kabul etmek ve derse dönmektir.
# Anekdot Nedir (Detay ):
Anekdot bir edebi eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
doğrudan yapılan gözlemde kullanılan bir veri kayıt tekniği. Hedef davranışın, belirlenmiş bir süre içinde ortaya çıkma zamanları kaydedilir. Bu süre sabit olabilir (örn., 5 dakika) ya da değişken olabilir (örn., belirli bir ortalamayı veren süre ya da seçkisiz olarak belirlenmiş süre).
Hedef davranış; değiştirilmesi hedeflenen ya da uygulanan bir program sonrasında çocuğun sergilemesi beklenen davranıştır.
Uzunca bir zaman dilimi içinde yavaş yavaş meydana gelen bir sahnenin belirli bir aralıkta onun karelerini alarak kısa bir zaman içinde gösterilmesine olanak verir.
Süre Kaydı :
Hedef davranışın ne kadar süre ile devam ettiğinin belirlenmesi amacıyla tutulan kayıtlardır. İki türü vardır. Gözlem süresinde gerçekleşen her bir davranışın süresi kayıt edilebilir. Gözlem süresinde gerçekleşen tüm davranışların toplam süresi kayıt edilebilir.
Azaltılmak istenen davranışın yol açtığı çevresel etkilerin aşırı şekilde düzeltilmesidir. A.Onarıcı Aşırı Düzeltme: Sorun davranışın çevre ile ilgili sonuçlarının fazlasıyla düzeltilmesinin amaçlanmasıdır. Örneğin tükürme davranışı gösteren bir çocuğu bu davranıştan sonra tükürdüğü yeri ve tüm çevresini sildirmek.
Sistematik gözlem; bir birey hakkında tam ve gerçekçi bir anlayış kazanmak, durumunu ve gelişmesini kavramak için çeşitli zaman ve faaliyetler içinde kişinin yeter bir süre gözlenip tipik ve anlamlı davranışlarını, eylemlerini sistemli bir şekilde kaydetme işidir (Tan, 2000).
Anekdot (Fransızca: anecdote), Bir edebî eserde anlatılan olayın başlı başına ayrı bir bütünlük gösteren parçasıdır. Kısa öykü, fıkra, menkıbe anlamları da taşır.
Anekdot sözcüğüyle eş ve yakın anlamlı olan kelimelerden bazıları şunlardır: Done, Fıkra ve Kesit.
İnsanlar başlarından geçen olayları veya şahit olduğu durumları diğer insanlar ile paylaşır veya aktarırlar. Bu şekilde olan küçük hikaye anlatımları birer anekdot olarak bilinmektedir.
Bu kelime genellikle anektot şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı anekdot şeklinde olmalıdır.
Anekdot Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Hikâyecik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri