Sarı çizgi beyaz çizgiye göre üstündür. Yeni şerit düzenlemesi yapılan yollarda önceden beyaz çizgi varsa, sarı çizgiler kullanılır ve araçlar sarı çizgilere uyarak giderler.
Kaldırımdaki noktalar ve şeritler, görme engelli kişilerin sokakta yürürken basarak veya bastonlarıyla temas ederek zemini hissetmelerini sağlar. Bu sayede yollarını daha kolay şekilde bularak sokakta hareket edebilmeleri için yerleştirilmiş işaretlerdir. Görme engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırır.
Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin bulunduğu yerler; İşletme tesisleri içinde işçilerin çalışmaları esnasında dolaştıkları bölgelerde, birbirini takip eden sarı ve siyah ya da kırmızı ve beyaz renk şeritleriyle işaretlenecektir.
PARALEL DEVAMLI YOL ÇİZGİSİ
Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Röfüş) anlamındadır.Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
Mavi şeritler, sadece bisiklet sürücülerinin kullanabildiği ince şeritlerdir. Bu yolları motor sürücüleri kullanamaz çünkü motorlu taşıtların girişi yasak. Bu yolu araba sürücüleri kullanamaz çünkü araba genişliğinde değiller.
İlgili 20 soru bulundu
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
Kesikli Yol Çizgileri: Trafikte kesikli çizgilere sahip bir yolda ilerliyorsanız, bu çizgiler, “trafiğin akışına müdahale etmeden, kendinizi ve çevrenizdekileri tehlikeye atmadan şerit değiştirebilir ve öndeki aracı geçebilirsiniz” anlamına gelmektedir.
bu işaret sisli havalarda görme zorluğu yaşandığından, şerit takibi ve yoldan çıkılmaması için yapılmış bir işarettir.
Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır. Likya Yolu bu işaretleme için örnek olarak gösterilebilir.
ŞERİT ÇİZGİSİ: Kaplama üzerinde trafik akım şeritlerini birbirinden ayıran ve şeritlerin iç sınırlarını gösteren çizgidir. Kesik Yol Çizgileri: Çok şeritli yollarda veya iki yönlü yollarda yol ve trafik durumu uygun olduğunda sürücülerin öndeki aracı geçmek için şerit değiştirebileceğini bildirir.
Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için. Belli bir anlamı yok. Sadece sis ihtimali olan yollarda eğer gece sis varsa şerit takip etmeyi kolaylaştırmak için.
Kırmızı çizgimizdir kavramı açık bir ifade ile üzerinde taviz verilmeyen ve sıkı durulan tavır veya tutum olarak ifade edilebilir. Bu durumları tanımlayan olaylarda sıklıkla kullanır.
Devamlı yol çizgisi: Devamlı yol çizgisi sürücülerin önlerinde bulunan aracı sollayamayacağı ve şerit değiştiremeyeceği anlamına geliyor.
Kaldırımlardaki sarı bantlar, görme engelli vatandaşların bastonlarıyla dokundukları sarı çizgi üzerindeki küçük çentikleri hissederek yollarını bulabilmelerini sağlıyor. Sarı bandın üzerinde yürüyen görme engelliler çukurlara düşmeden, araç yoluna çıkmadan, dönemeçlerde bir yere çarpmadan yola devam edebiliyorlar.
Görme engelliler ( total kör, az görenler) ,in bağımsız hareket edebilmesini sağlayan araca Beyaz Baston denir. Körler başkasının yardımı olmaksızın kendi başlarına yürüyebilmek için baston kullanırlar.
Hissedilebilir zemin (görme engelli yürüme yolu); görme engelliler için dünyada kabul gören, iç ve dış mekanlara uygulanan bir zemin sistemidir. Bu zemin sistemiyle yapılan klavuz yollar, görme engelli vatandaşlar için üstün yürüme kabiliyeti sağlamaktadır.
Hız sınırının değişiklik gösterdiği yollarda kullanılır. Eğer hız sınırı uzun bir yol boyunca geçerliyse 10 km'de bir levha tekrar edilir. Yandaki işaret azami hız sınırının 50 olduğunu bildirir. Azami demek en yüksek demektir.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
BİLEĞİNİZDE DÖRT ÇİZGİ VARSA
Tüm satırların en nadiri. Üçüncüye paralel çalışır, bu nedenle onunla bağlantılıdır. Böyle bir çizginin varlığı, sadece güce sahip olmayacağınız, aynı zamanda hayatta her zaman sonsuza kadar sizinle olacak gerçekten istikrarlı bir konuma sahip olacağınız anlamına gelir.
Kesikli Yol Çizgisi
Bu tür yol çizgileri, genel olarak görüş açısı yüksek yollara çizilir. Yani, olabildiğince önünüzü görebildiğiniz yollarda bu çizgiye rastlarsanız, trafiği tehlikeye atmayacak şekilde uygun anda sollama yapabilirsiniz. Çizginin kesikliği bunu ifade etmektedir.
Kılavuz çizgileri, aracınızın bir park alanına veya diğer bir genişlik sınırı olan alana sığıp sığmayacağını görmenize yardımcı olur. Aracınızın sığacağını bildiğiniz bir alanı kullanarak kılavuz çizgilerini ayarladıktan sonra, diğer alanların boyutunu kontrol etmek için bu kılavuz çizgilerini kullanabilirsiniz.
Fiziki haritalarda yol çizgileri, demiryolları ve rakım noktaları siyah renk ile gösterilir. Fiziki haritalarda su ile ilgili detaylar mavi renk ile gösterilir. Haritalar üzerindeki kırmızı renkli küçük üçgen flamalar ( bayraklar) gümrük kapılarını gösterir.
KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YAN YANA İSE
Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakın olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez.
Park Yasağı Çizgileri
Park etmenin yasak olduğu yerlere çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler çoğunlukla yatay olarak dikkat çekici renkte çizilirler.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri