Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki modern tesisimizde üstün teknoloji ile üretilip ambalajlanan Yonca Ayçiçek Yağı, sevdiklerinizle buluştuğunuz sımsıcak sofralara lezzet katıyor…
Kurucu: Hasan Türek | Yonca Gıda.
1981 yılında kurucumuz Hasan Türek tarafından kurularak bugün Türkiye' nin en büyük yağ kapasitelerinden birine ulaşmıştır. Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki yaklaşık 60.000 m² alanda kurulu tesisinde günlük 700 ton yağlı tohum işleme ve günlük 400 ton rafine yemeklik yağ üretimi kapasitesine ulaşmıştır.
Yonca Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Türek 1961 yılında Manisa'da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimlerini görürken bir yandan da babası ve kurucumuz olan Hasan Türek' e işlerinde yardımcı olarak çalışma hayatına giriş yaptı.
Hakkımızda. Şirket Hakkında 1981 yılında kurulan ve merkezini Manisa, Ege Bölgesi' nde işletmeye devam eden köklü bir gıda üreticisidir. Her gün milyonlarca insan geniş bir yelpazedeki ambalajlı gıda ürünleri ve gıda üretimi gereksinimlerini karşılamak için Yonca ürünlerini ve çözümlerini kullanmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Uzun yıllar Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı yapan 75 yaşındaki Hasan Türek, yöresinde tanınan, saygın bir isim... Oğul Sait Türek ise tıp eğitimi aldıktan sonra iş hayatına, 1988 yılında kendi kurduğu “Tür Gıda” adlı şirkette domates salçası ve pizza sosu üreterek başladı. İşleri başarıyla büyüttü.
Ülkemizde en yoğun üretim alanına sahip illerimiz Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'dır.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi. İki ülkenin ayçiçeği ithalatında toplam payı yüzde 65,2 oldu.
İzmir Aliağa'da Türkiye'nin en geniş kapasiteli ve en yüksek teknolojisine sahip bitkisel yağ tesislerinden birini kuran Abalıoğlu Yağ, bu tesiste Abalı Yağ markasıyla ürettiği başta Ayçiçek Yağı olmak üzere bitkisel sıvı yağlar ile yemeklere değer katıyor.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
Ayçiçeği yağı 1716 yılından önce endüsttiriel amaçlar için hammadde kaynağı olarak boya sanayii ve tabaklamada kullanılmıştır. Patentide İngiliz BUMYAN'a aittir.
Yağlı tohumların önemli bitkisi olan ayçiçeğinin Türkiye üretiminin yaklaşık %60 ı bu bölgede gerçekleşmektedir. Trakya Bölgesi'nde 3000 kişiyi istihdam eden 61 adet bitkisel yağ üretim tesisi bulunmaktadır. Bu bölge, Türkiye'deki toplam yağ tesislerinin yaklaşık yansından fazlasını bünyesinde barındırmaktadır.
Türkiye'de toplam 153 adet bitkisel yağ üretimi yapan firma bulunmaktadır.
"Ham ayçiçek yağı ithalatı"
Burada amaç Ramazan ayında fiyatların aşırı yükselmemesi için bu ithalatın yapıldığı söyleniliyor. Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor. Bu yıl dünyada da ayçiçeği yağı tohumu ve ham yağı fiyatlarının son 6 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemi yaşıyoruz.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Tüm fabrika en iyi, en sağlıklı, en lezzetli ayçiçek yağını üretmek için %100 yerli sermaye ile kuruldu. Ülkemizin gurur kaynağı bu fabrikada üretilen ayçiçek yağı, el değmeden şişeleniyor.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, çerezlik üretimi ise, çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılmaktadır.
Ukrayna ve Rusya Federasyonu birlikte dünya ayçiçek yağının %50'undan fazlasını üretiyor. Yılda 931.700 ton üretim ile Arjantin, üçüncü büyük ayçiçek yağı üreticisidir. 721.882 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Gaziantep zeytin yağı üretim alanlarıdır. Ayçiçeği yağı üretimi Trakya (% 75), Tekirdağ(% 35), Edirne (% 22) yapılmaktadır.
Ömer BOZOĞLU - Okul Müdürü
- Orkide Yağları tarafından Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi. 150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Tekirdağ ili, Muratlı ilçesi Muratlı Organize Bölgesi sınırları içindedir 190.000 m² açık ve kapalı 50.000 m² kapalı alana sahiptir. 1400 ton yağlı tohum işletme, 1100 ton bitkisel yağ rafine, ve dolum kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük entegre fabrikasıdır.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri