beyaz / beyâz / بياض Aklık, beyazlık. Aydınlık.
beyaz - Nişanyan Sözlük. Arapça byḍ kökünden gelen bayāḍ بياض “beyaz olma, beyazlık, beyaz renk” sözcüğünden alıntıdır.
Beyaz, Arapça kökenli bir kelimedir ve byd kökünden gelmektedir. Ebyad kelimesi Arapçada beyaz renk demektir. Türkçeye beyaz olarak geçen Ebyad, bir rengi ifade eder.
ermed. Kül rengi, gri.
Türkçede yukarıdaki temiz olmak anlamına gelen arı- dışında, bu fiille ses- teş gibi görünen bir başka fiil daha vardır: arı- "yorul-, zayıfla-" (YTS, s. 12).
İlgili 33 soru bulundu
Eski Türkçede "aylak", kalbin içinde bulunduğu göğüs boşluğu, kalp anlamına gelir.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Mavi sözcüğü Arapça "su gibi" anlamına gelen Ma'i sözcüğünden Türkçeye geçmiştir. Kâşgarlı Mahmud'un 1073 yılında Araplara Türkçe öğretmek için yazdığı sözlük olan Divân-ı Lügati't-Türk adlı yapıtında çaqır (çakır) ve gök (kök) sözcükleri mavi anlamında kullanılır.
Eski Türkçe kök "gökyüzü" sözcüğünden evrilmiştir.
deycuc. (Çoğulu: Deyâcic) Karanlık, zulmet.
Arapça`da byd kökünden gelen bayad sözcüğü beyaz isim verir. "Beyazlık, beyaz olma" anlamlarında ve Arapça`da aynı kökten türeyen bayda kelimesi ise yumurta anlamına gelir.
Pür, saf, temiz.
2. Aydınlık.
Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
yeşil - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yaşıl “yaş bitki rengi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yaş “körpe, taze, nemli, yeşil” sözcüğünden Eski Türkçe +Il² ekiyle türetilmiştir.
mor - Nişanyan Sözlük. Yunanca móro(n) μόρον “karadut veya böğürtlen” veya Ermenice aynı anlama gelen mor մոր sözcüğünden alıntıdır.
Türk mavisi anlamına gelen turkuaz kelimesi kullanılmadan önce, Farsça 'piruze' kelimesinden alınan 'firuze' kelimesi kullanılmaktadır.”
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde sıklıkla karşımıza çıkan Hurşid kelimesi gün doğumu ve güneş anlamına gelir. Sözlük anlamı sülün olan tezerv kelimesi mecazen güneş manasında kullanılır.
afitab / âfitâb / آفتاب
Güneş.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Eski Türkçe sarıġ “soluk renk, sarı” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Moğolca sira "sarı renk, safra, öd". Saz benizli deyimindeki Türkiye Türkçesi saz, aynı sözcüğün varyant telaffuzudur.
esha' Türlü türlü, günâ gûn, rengârenk.
9- yeşil: Türkçe'deki "yaş" (diri) sözcüğünden geliyor. Anlam genişlemesiyle, "diri, yeşil bitki"den benzetilerek renk ismi yapılmış. Yeşermek, yeşil, yeşim (taş), yaş (ömür) hep "yaş" kökünden gelmektedir.
can / cân. Hayat, ruh, gönül.
maşuka / mâşuka / معشوقه Aşık olunan, sevgili.
handan / handân. Mesrur, mutlu, gülen, huzurlu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri