Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Yönetici, sorumlu olduğu ekibin ya da kurumun her türlü faaliyetinden sorumludur. Örneğin bir çalışanın izin alacağı günlerden, çalışma saatlerinde işini tam bir şekilde yerine getirmesinden, işlerin zamanında teslim edilmesinden, çalışan motivasyonunu sağlamaktan sorumludur.
Yönetici, bir topluluğu idare eden, yöneten, sorunları çözebilen, hedefleri, planları, doğru takım arkadaşları kuran, stratejileri olan ve geleceği öngörebilen kişilerdir. Yöneticilerin çalışanları ile iletişimlerinin iyi olması ve çalışanlarının fikirlerini her zaman ciddiye almaları gerekir.
Yönetici kime denir sorusunun cevabı; üretim veya hizmet gerçekleştirmek için faaliyet yürüten şirketlerin ya da kurumların, üretim faktörlerini bir araya getirmek ve işi koordine etmek ile görevlendirdiği kişi, şeklinde verilir.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
İlgili 18 soru bulundu
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, "yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği" maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
Başarılı bir yönetici; Grup üyelerinden ne beklendiğini kendilerine bil- dirir ve başarılarının sürekli geliştirilmesine yardım eder. Grup içinde bilgi alışverişini kolaylaştırır. Gerçekçi amaçlar tespit eder. Herkesi kabiliyetlerine uygun işlerde çalıştırır.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Bunlar arasında stratejik düşünme, insan yönetimi, karar verme, iletişim, liderlik ve duygusal zeka yer almaktadır.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
Yönetimin temel amacı, örgütsel amaçları gerçekleştirmektir. Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir. Kültürel amaçlar: Her örgütün kendine göre bir kültürü bulunur.
Yöneticinin gücünü makamından ve otoritenin verdiği imkanlardan aldığını; liderin ise gücünü kişisel ilişkilerinden ve yardımseverliğinden kazandığını ortaya atıyorlar. Liderlerin çalışanlarını şevk vererek işe yönlendirdiğini; yöneticilerin ise otokratik güçlerini kullanarak korku ile iş yaptırdıkları ifade ediliyor.
Lider yönetici çalışanları şirket vizyonuna tutku ile bağlayan kişidir. Otoriteden değil, etkileşimden, iletişimden beslenen kişidir. İyi bir yönetici, bireysel akıl yerine ortak akıl; birey yerine ekip; emir yerine koçluk; sonuç odaklılık yerine süreç odaklılık; çok çalışmak yerine akıllı çalışmayı esas alan kişidir.
Sistem Olarak Organizasyon. Tanımlarına bakıldığında yönetimin, temel unsurunun organizasyon (örgüt) olduğu ve yönetimin genel olarak bu unsur üzerine kurulmuş olduğu görülmektedir.
Sonuç olarak, yönetim sürecinin temel özellikleri; amaç belirleme, planlama ve organizasyon, koordinasyon ve iletişim, karar verme, delegasyon ve yetki devri, disiplin ve denetim ile değerlendirme ve geri bildirimdir. Bu özelliklerin etkin bir şekilde uygulanması, başarılı bir yönetim süreci için zorunludur.
Profesyonel yönetici, işletmenin sahibi olmadan, işletmenin sahibi gibi, kurumla ilgili her işi aylık alarak yapan ve bu işi bir meslek olarak gören kişidir.
Yönetici mi? Yönetici sadece organizasyon içerisindeki belirli kriterler ve standartlar içerisinde koordinasyonu sağlar ve bir kontrol mekanizmasıdır. İyi bir yönetici aynı zamanda iyi bir lider olmak zorundadır. Yani ne sadece yönetici olmak, ne de sadece lider olmak yetmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri