Yönetici Kime Denir? İş hayatındaki yönetici, idaresini yürüttüğü işyerindeki düzenin sistemli bir şekilde yürümesinde görev alan kişidir. Kurumdaki ya da ilgili birimdeki çalışanların da idarecisi konumunda görev yapar. Aynı zamanda yönetici, çalışanları iş konusunda yöneten kişidir.
Yönetici; iş süreçlerini yönetir, iş süreçlerinin en etkili şekilde ilerlemesini sağlar, denetim yapar, kurumsal sorunların çözülmesini sağlar, kurumsal stratejilerin belirlenmesinde görev alır. Yönetici, sorumlu olduğu ekibin ya da kurumun her türlü faaliyetinden sorumludur.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Yöneticiler ise, iş yerinde çalışanların faaliyetlerini yönlendirirler; üst, orta ve alt kademe yönetici gruplarına ayrılırlar (Şekil 1.2). Bu insanlar, kendilerinin altındaki yöneticilerin, işçi ve memurların amiridirler.
İlgili 15 soru bulundu
Yönetim Kademeleri
alt,orta ve üst kademe yönetimi olmak üzere üç başlık altında toplanır. uzmanlaşmış bir iş yaparken (finans,muhasebe,personel),genel yöneticiler birden fazla bölümü yöneten kişilerdir.
Yöneticinin Rol ve Görevleri
planlama, organize etme, karar verme, yöneltme ve kontrol etme görevlerini yerine getirmekle sorumludurlar.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Üst düzey yönetici, bir kuruluşun en yüksek karar verme yetkisine sahip yöneticisidir. Üst düzey yöneticiler, genellikle işletme yönetimi, muhasebe veya benzer bir alanda eğitim almışlardır. Üst düzey yöneticiler, kuruluşun tüm işletme faaliyetlerini yönetir ve koordine eder.
Orta Kademe Yönetici Ne Demek? Orta kademe yönetici nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kurumsal işletmelerde üst yönetim ile personel arasında görev yapan kişidir. Bu kişi, çalıştığı işletmelerde farklı unvanlara sahip olabilir. Müdür, şef, uzman, mühendis, yönetici gibi unvanlar ile görev yapabilir.
Yönetici: "Yönetme yetkisini elinde bulunduran", "yöneten kişi", "idareci".
Lider ve yönetici arasındaki farklar şunlardır: Liderler vizyon yaratır, yöneticiler ise hedef koyar: Liderler bu vizyona uygun şekilde hareket etmeleri için çalışanlarına ilham verir. Yöneticiler ise hedeflerini gerçekleştirmek için durumları kontrol eder.
Yönetici, bir şirket veya organizasyonun yönetimini üstlenen bir kişidir. Yöneticiler, şirket veya organizasyonun amaçlarını belirler ve bu amaçları gerçekleştirmeyi hedefleyen çalışmaları yönetirler. Yöneticiler, ayrıca şirket veya organizasyonun işleyişini düzenler ve çalışanları yönetirler.
Yönetici, bir topluluğu idare eden, yöneten, sorunları çözebilen, hedefleri, planları, doğru takım arkadaşları kuran, stratejileri olan ve geleceği öngörebilen kişilerdir. Yöneticilerin çalışanları ile iletişimlerinin iyi olması ve çalışanlarının fikirlerini her zaman ciddiye almaları gerekir.
Yöneticinin temel rolü, çalışanların günlük çalışma programını, onlara işlerinin niteliği konusunda rehberlik ederek ve aynı zamanda işi çalışanlar arasında ilgi alanlarına, yeteneklerine ve becerilerine göre bölerek planlamaktır.
Bunun için yönetsel işlevleri olmayan işçi, memur, hizmetli gibi çalışan ve herhangi bir yönetim görevi olmayan kişileri yöneten, k ısım şefleri, posta başı, ustabaşı, baş kalfa, formen ve odacı baş ları gibi çeşitli çalı şanlar alt düzey yöneticilerini olu ştururlar.
Örgütlerde alt, orta ve üst düzey yöneticiler bulunmaktadır. Bu yönetsel düzeyler arasında ki temel fark, yöneticilerin sahip olduğu otorite, yetki, sorumluluk ve örgütsel faaliyetlerin derecesidir.
Profesyonel yönetici, işletmenin sahibi olmadan, işletmenin sahibi gibi, kurumla ilgili her işi aylık alarak yapan ve bu işi bir meslek olarak gören kişidir.
Bunlar arasında stratejik düşünme, insan yönetimi, karar verme, iletişim, liderlik ve duygusal zeka yer almaktadır.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri