Sorumluluk ilkesi, yetki sahibi kişiler veya yöneticilerin, işletme faaliyetlerini, toplumun etik değerlerine, yasal düzenlemelere ve şirket içi düzenlemelere uygun olarak yürütmesi yükümlülüğünü ifade eder.
Kurumsal yönetim adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk olmak üzere dört temel ilke üzerine bina edilmiştir.
Literatürde- ki tartışmalar çerçevesinde, kurumsal yönetimin te- mel olarak; katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik, hukukun üstünlüğü/adillik ve stratejik vizyona sa- hip olmak üzere beş temel ilkesi olduğunu söylemek mümkündür.
Aşağıdan yukarıya doğru yazılı ve sözlü emirler verilerek yönetsel görevler yerine getirilir. Ayrıca aşağıdan yukarıya doğruda rapor verilerek, verilen emirler yerine getirilir. Yukarıdan aşağıya emir-komuta şeklinde işleyen bu ilişkiler sistemi, yönetsel hiyerarşi yani emir-komuta zinciri olarak ifade edilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu ilkeler; “pay sahipleri”, “kamuyu aydınlatma ve şeffaflık”, “menfaat sahipleri”, “yönetim kurulu” ilkeleridir. Küresel rekabet şartları içerisinde hızlı bir dönüşüm süreci yaşayan KOBİ'lerin, daha şeffaf kurumsal yönetim ilkeleriyle çalışması küresel rekabet güçlerini artırmalarında büyük önem taşımaktadır.
1.1. Kurumsal Yönetim işletmelerin ve diğer organizasyonların adillik, sorumluluk, hesap verilebilirlik ve şeffaflık içinde yönetilmelerini sağlamaya yönelik tavsiye ve kurallar bütünüdür. Başka bir deyişle bir yönetim yaklaşımı veya felsefesidir.
Denge, sistemin öğelerinin yapılandırılmış, uyumlu ilişkiler sürdürmelerinin sağlanması süreci olarak tanımlanabilir. Örgütte sistem yaklaşımı incelendiğinde sistemin parçalarının birbiriyle sürekli bir ilişkiyi, hiçbir parçanın diğer parçalara göre konumunu değiştirmeyecek biçimde koruduğunda, denge oluşur.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Kontrol alanı, bİr yönetİcİnİn doğrudan yönetebİleceğİ ve denetleyebİleceğİ ast sayIsInI İfade eder. Yöneticilerin doğrudan yönetebileceği astların sayısı gelişigüzel belirlenmez.
“Tarafsızlık, dürüstlük, liyakat, nesnellik, saydamlık, hesap verebilirlik, adalet, eşitlik, kamu yararını gözetme, profesyonellik, tutumluluk ve etkinlik, hediye ve rüşvet almama” kamu görevlilerinin uymaları gereken ilke ve değerlerdir.
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
Emir-Komuta Birliği İlkesi: Örgüt içinde bir işgörenin belirli bir iş hakkında birden fazla üstten emir almaması ilkesidir.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Yönetim Faaliyetinin Beşeri Özelliği Vardır
Yönetim faaliyetinin gerçekleşmesinde temel unsur insandır. Yöneten ve yönetilen insandır.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.” veya idare edilmesi eylemi.” olarak tanımlanabilir (Steade vd., 1984:90).
Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Buna göre, örgütleme, bir işletmede yapılacak işin belirlenmiş görevlere bölünmesi ve bu görevlerin en etkin şekilde yerine getirilebilmesi için uygun nitelikteki kişilere verilmesini öngören, maliyetleri düşürücü ve verimliliği artırıcı bir yönetim faaliyetidir.
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Kurumsal yönetim ilkelerinden şeffaflık ilkesi, şirketle ilgili olarak ticari sırlar dışında kalan tüm finansal ve finansal olmayan bilgilerin zamanında, doğru, anlaşılabilir, kapsamlı ve kolayca analiz edilebilir bir biçimde sunulmasını ifade eder.
Kurumsal Yönetim; bir şirketin, yönetim kurulu, ortaklar, çalışanlar, tedarikçiler ve toplumla, bir başka ifade ile tüm paydaşları ile olan ilişkilerini, eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde yürütmesi olarak tanımlanabilir.
Örgütlerde Yönetim Süreci
"Yönetim: İnsanların tek tek gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için yürütülen grup faaliyetlerine denir." Bu faaliyetleri; planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol olarak sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri