Yürütme, yöneticinin astlarına emir ve talimatlar vermesini kapsar. Astların belirli görevleri sürdürmelerinde yol gösteren devamlı bir eğitim faaliyetlerini ifade eder. Yöneticilerin, astların beklentilerini karşılamaları ile ilgili olarak motivasyon konusunu içerir.
Genel olarak farklı sektörler dahilinde, çalışanların planlı olarak uyum içerisinde iş ortaya koyma çabası yönetimi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda yönetme eş anlamlı olarak yürütmek kelimesi üzerinden de kullanılır. Yöneltme işlevi temel unsurlar dahilinde farklı kapsamlar da ele alınır.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
İşletmeyi planlama aşamasında belirlenen amaç ve hedeflere ulaştıracak, örgütsel bir yapı kurulmasının ardından sıra yapıyı harekete geçirmeye gelmiştir.Yöneltme fonksiyonu, yöneticilerin astlarına emir verme yoluyla ne yapması gerektiğini bildirmesi ile ilgilidir.
Yöneltme, astların kısa ve uzun dönemde etkili ve verimli bir biçimde çalışmalarını sağlamaya ilişkin yönetim işlevlerinin tümünü içine alır. Bir yönetim fonksiyonu olarak yöneltme, örgütün insan kaynaklarını rasyonel ve etkin bir şekilde motive ederek, amaçlara ulaşmaya sevk eder.
İlgili 44 soru bulundu
Yönetim işlevleri tüm yönetsel eylemler açısından temel oluşturmaktadır. Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır.
Yöneltme işlevinin temel özelliği, yönetim sürecinde uygulamaya geçişi ifade etmesidir. Yöneltme, yöneticinin astlarının faaliyetlerini yönlendirmesi ve onlara ne yapmaları gerektiğini bildirmesiyle ilgili bir yönetsel süreçtir.
Yönetim, örgütleme, planlama, yönetme ve kontrol etme işlevleri ile ilgili çeşitli ilkeler dizisidir. Bu ilkelerin, kurumsal hedeflere ulaşmak için finansal, fiziksel, insani ve bilgi kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılarak uygulanması gerekir.
Yönetimin temel ögeleri karar verme, planlama, koordinasyon, kontrol ve denetimdir.
Yönetim Faaliyetinin Beşeri Özelliği Vardır
Yönetim faaliyetinin gerçekleşmesinde temel unsur insandır. Yöneten ve yönetilen insandır.
Gregg, yönetim süreçlerini karar verme, planlama, örgütleme, iletişim, yönetme, koordinasyon ve değerlendirme olmak üzere yedi grupta toplanmıştır. Hicks'e(19) göre, bu süreçler birbirini tamamlayan, iç içe geçmiş ve birbirine bağlı fonksiyonlardır.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Yürütme yöneticinin astlarının faaliyetlerini etkilemesi ve onlara ne yapmaları gerektiğini bildirmesiyle ilgili bir yönetsel faaliyettir. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra personeli çalışmaya sevk etme süreci olarak kabul edilir.
Yöneltme, bireylerin planlarla uyuşum içinde işgörmelerini sağlama çabasıdır.
Yöneltme ilköğretimde başlar; yanılmaları önlemek ve muhtemel gelişmelere göre yeniden yöneltmeyi sağlamak için ortaöğretimde de devam eder.
Genel tanım olarak yönetim, “İnsanların işbirliğini sağlama ve onları bir amaca doğru yöneltme, yürütme faaliyet ve çabaların toplamıdır.” veya idare edilmesi eylemi.” olarak tanımlanabilir (Steade vd., 1984:90).
Bunlar genel olarak Klasik Yönetim Teorisi, Neo-klasik Yönetim Teorisi ve Modern Yönetim Teorisi'dir. Literatürde özellikle Weber'in Bürokrasi Teorisi, Taylor'un geliştirdiği Bilimsel Yönetim Teorisi ve Fayol'un geliştirdiği Yönetim Süreci Yaklaşımı, Klasik Yönetim Teorisi altında incelenmektedir.
İyi bir yönetici, takım arkadaşlarını etkileyen ve vizyon katan bir liderdir. Yöneticilerin liderlik becerilerine sahip olması, başkalarını motive edebilmesi ve problem çözme yeteneklerine sahip olması gerekir. İyi bir lider, takım arkadaşlarının başarılarını ödüllendirir ve yanlışlarına çözüm üretir.
Yönetim, insanların tek başlarına gerçekleştiremeyecekleri amaçlara ulaşabilmek için, başkalarına iş gördürme, başkaları aracılığı ile iş başarma ve amaçlara ulaşmadır. Yönetici, işleri bizzat yapan değil, yapılması gereken işleri planlayan, örgütleyen, koordine eden ve denetleyen kişidir.
“ Koordinasyon iş birliği sistem ve mekanizması olarak tanımlanabilir, yani; koordinasyon bir işletmenin düzenli ve sürekli çalışabilmesi için, amaçlar, faaliyetler, organlar ve bireyler arasında uyum ve iş birliğinin sağlanmasıdır.” (Genç, 2005).
Planlama zaman, para ve emek savurganlığını azaltır, yöneticilerin dikkatlerini örgütsel amaçlara yöneltir, performansı ölçmeye yarayan standartları belirleyerek kontrol fonksiyonuna olanak sağlar, stresi azaltır, risk ve belirsizliği en alt düzeye indirir.
Yönetim yaklaşımları; klâsik, neoklasik (İnsan İlişkileri), modern ve modern sonrası (postmodern) yaklaşımlar diye sınıflandırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri