1960'lı yıllarda ilk kömür ocaklarının açılması, bununla birlikte nakliyeciliğin gelişmesi, ilçenin E88 karayolu üzerinde olması Sorgun'un yoğun bir göç almasına sebep olmuştur. Bu tarihten sonra Sorgun'da ekonomik ve ticari hayat gelişmiş; Sorgun, Yozgat'ın en büyük ilçesi konumuna gelmiştir.
Sorgun,toplamda 100.000 civarındaki nüfüsuyla Yozgat'ın en büyük ilçesidir.Yozgat İl Merkezine'ne 35 km uzaklıkta olan ilçe doğuda Akdağmadenive Sraykent, batıda Yozgat Mekez İlçesi, güneyde Sarıkaya,Kuzeyde Aydıncık ve Çekerek İlçeleri ile çevrilidir.
Yozgat 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 416.582'dir. Bu veri tahmini olarak hesaplanarak söylenmektedir.
İlçeler. Yozgat, on dört ilçeden oluşmaktadır. Bunlar; Akdağmadeni, Aydıncık, Boğazlıyan, Çandır, Çayıralan, Çekerek, Kadışehri, Saraykent, Sarıkaya, Şefaatli, Sorgun, Yenifakılı, Yerköy ve Yozgat.
Yozgat ilinin ilçeleri, Yozgat (il merkezi)
İlgili 26 soru bulundu
1847'deki yönetsel bölünmede, Bozok Livası Eyalet-i Sivas'tan ayrılarak kendi başına bir eyalet olmuştur. Bu dönemde Bozok Eyaleti, Merkez Liva ile Kayseri Livasından oluşuyordu. 1867'de, Yozgat kazasının içinde bulunduğu Bozok Sancağı Ankara Eyaletine bağlıydı.
gumpür: Patates. gurk: Anne tavuk.
TÜRKİYE GENELİNDE 1 MİLYON 148 BİN 908 YOZGATLI YAŞIYOR.
Yozgat, alan bakımından Türkiye'nin 15. İlidir. İlin; izdüşüm alanı ( km²) 13 597, gerçek alanı ise 14 123 km²'dir.
İlin, asıl adı "BOZOK" olup, zamanla "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuz'ların; "BOZOK" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "BOZOK" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "YOZGAT" adı da telaffuz edilmiştir.
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, şekerpancarı, arpa, mercimek ve üzüm olup, ayrıca az miktarda elma, patates, soğan, çavdar ve armut yetiştirilir. Hayvancılık ekonomik açıdan önemli gelir kaynağıdır. En çok koyun, Ankara keçisi ve sığır beslenir.
1928 yılında Köhne-i Kebir (Büyük Köhne) olan ismi Sorgun olarak değiştirilmiştir. Bir ara ilçeye Yeşilova dendiğinde bilinmektedir.
SORGUN'DA TARİH, KÜLTÜR VE EKONOMİ
Zengin kömür yatakları ve jeotermal kaynakları ile ünlü olan Sorgun, aynı zamanda 7000 tonla Türkiye'nin en zengin uranyum yataklarına sahiptir. Sorgun,İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde,Yozgat,Sivas karayolu üzerinde kurulmuştur.
Keltler, göç ettikleri yerde yaptıkları yağmalar ve acımasızlıklarla tanınan bir kavimdi. Yaklaşık 20 bin kişi olan Keltlerin bazıları Adapazarı'na göç edemedi ve o tepede kalarak, asimile olup orada yaşamaya başladılar. Bugün o kaldıkları tepeye hala Galata denir.
sıracalı: Pis, beceriksiz. (Bu sözcük aslında “veremli” anlamında kullanılır ve bir tıp terimi olan “sıraca”dan türemiştir.
acar (acer): Yeni.
Dünyada 2.500.000 YOZGATLI Var...
Yozgat'ta 373 bin 162 Yozgatlı yaşarken il dışında ise 784 bin 708 Yozgatlı ikamet ediyor. İstanbul'da144 bin 542, Kayseri'de 65 bin 217, İzmir'de 32 bin 696, Bursa'da 27 bin 866, Antalya'da 22 bin 226 Yozgatlı var.
Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
😄Yumurta. sevenlerin bayılacağı oldukça pratik ve az malzeme ile. yapılan bir tatlı.
Yozgat şehri, Bozok yaylasının yüksek tepelerinden birinin eteğine kurulmuştur. İl alanı, doğudan Akdağlar, güneyden ve batıdan Delice ırmağı vadisi, kuzeyden ise Deveci dağlarıyla çevrilidir. Bölge arazi itibarıyla genellikle dağlar ve vadilerle kaplıdır. Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 9 derece civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri