Güneydoğu Anadolu bölgesine ait bir yemek olarak tanınan yufkalı büryan, zamanında Eskişehir'e gelen göçmenler tarafından yöre mutfağına kazandırılmıştır. Hem kuzu eti hem de tavuk eti ile hazırlanabilen bu lezzeti, Eskişehir'deki pek çok restoranın menüsünde bulmak mümkündür.
Yufkalı büryan aslında Siirt ve Bitlis yörelerine ait bir yemek olarak biliniyor. Ancak zamanında Eskişehir'e göç edenler yufkalı büryanı Eskişehir yöresel lezzetlerine kazandırmış durumda. Restoranlarda genel olarak kırmızı et kullanılarak hazırlanan yufkalı büryan evlerde beyaz et kullanılarak da hazırlanabiliyor.
Türk Patent ve Marka Kurumundan tescil belgesini alarak büryanın Siirt'e ait olduğunu tescillemiş olduk. Değerli kardeşlerimiz kızmasınlar büryan Siirt'indir." dedi. Pişirme ve sunuş teknikleri açısından iki ilde ciddi farklılıklar olduğunu vurgulayan Çalapkulu, bunun lezzete de yansıdığını ifade etti.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir mutfağı denildiğinde ilk akla gelen lezzet, çi börektir. İnce bir şekilde açılan hamurun, kıymalı harç ile doldurulduktan sonra yarım ay şeklinde kapatılmasıyla hazırlanan bu yemek, hem kahvaltı, hem de çay saatlerinin vazgeçilmezidir.
İlgili 45 soru bulundu
Eskişehir'in meşhur tatlıları olan met ve nuga helvası; un, sıvı yağ, limon ve şekerin lezzetli bir kombinasyonudur. Kastamonu helvasına benzeyen met helvası, kendine has lezzeti ile, Eskişehir'e gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir tatlıdır.
1400TL. Siirt'in sembol yemeklerinden biri olan Büryan Kebabı, hem şehirde hem de ülke genelinde adıyla ve tadıyla oldukça meşhurdur.
Sabah erken saatlerde birçok vatandaş geliyor ve büryanı tüketiyor. Sabah 05.00'da başlayan servisimiz öğleden sonra 13.00'te bitiyor." "Büryanın en büyük özelliği tandırlarımızda buhar ile pişmesidir.
Siirt'in yöresel yemekleri arasında Büryan Kebabı, Siirt Kitel, İsmeket Köfte, Arap Dolması, Perde Pilavı, Zerfer, Bumbar, Kiftel Leben, Mihr Çorbası, Pırtike Çorbası, Aside Tatlısı, Gebole, İmçerket ve Varakkaak gibi lezzetler bulunmaktadır.
Yemeden dönülmemesi gereken meşhur lezzetler; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Kütahya Usulü Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı'dır.
Bunlar: Sura, peynirli patlıcan, Bigadiç güveci, düğün çorbası, Susurluk ayranı, Edremit köftesi, tirit, keşkek, Balıkesir mantısı, börülce ekşilemesi, şevketi bostan, kabak çiçeği dolması, Ayvalık tostu, saçaklı mantı, rabisa, ada köfte, karanfilli ekmek, mafiş tatlısı, kadayıf dolması, zerde, höşmerim, sakızlı ...
Peki Büryan hangi ile ait? Siirt'e mi yoksa Bitlis'e mi? Siirt İl Özel İdaresinin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumunca 27 Temmuz 2003'te "Siirt büryan kebabı" adıyla coğrafi işaretle tescillenen büryan, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odasının yaptığı başvuru ile de 26 Ocak 2021'de tescillendi.
Tavuk büryan yanına güzel bir közlenmiş patlıcan çorbası yapabilirsiniz. Yemeğinizin yanına zeytinyağlılar, salatalar hazırlayabilirsiniz. Yoğurtlu patates topları, zeytinyağlı enginar, Gavurdağı salata leziz seçenekler arasındadır.
Büryan TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tandırda susuz pişirilen kebap.
Kuyudan alınan pişmiş Büryan, Kuzunun bütününün (organları alınmış şekilde) yaklaşık 2-3 metre derinliğinde etler askılarda satışa sunulur. Kemikli ve kemiksiz çeşitleriyle servis edilir. Ayrıca kuzunun yağlı, yağsız veya orta yağlı kısımlarından da tercih edilebilir.
Zehmetli ve meşaketli yemeklerden olan biryan et yemeğinin en sevilen tatlarından.Özel yapılan kuyularda ateşte yaklaşık 1 buçuk 2 saatte pişirilen büryan kebabı kuzu eti ile pişiriliyor.
Yapımı oldukça pratik bir ana yemek tavuklu büryan pilavı. Pilavın içerisindeki soğan, sebze, baharat ve tavuk suyuyla yemelere doyamayacağınız nefis bir lezzet ortaya çıkıyor. Nar gibi kızaran tavuklarla birlikte sunuluyor. Sofralara çok yakışacak bu tarifimizi mutlaka denemenizi öneririz.
Açıklanan yeni fiyat tarifesinde büryan kebabına 10 TL zam geldi. Özellikle ete gelen zamların ardından, etli yemeklerdeki artış hayli çok oldu. Lokantalar için belirlenen yeni tarifede büryan porsiyonu 50 liradan 60 liraya yükseldi. Kilosu 250 TL'den satılan kemikli büryan da 300 TL'den satılmaya başlandı.
Büryan, kuyu kebabının bir çeşididir. Büryan kebabı Türkiye'nin değişik yörelerinde farklı şekillerde yapılan bir kebap çeşididir. Ancak esas itibariyle büryan kebabı Bitlis ve Siirt yöresinin bir et yemeği olarak bilinir.
Biryani (Büryan) Baharat Karışımı 100 g Fiyatı 50,74 TL.
Ankara, Beypazarı baklavası, ayaş dutu, armudu, Beypazarı kurusu, güdül leblebisi gibi yöresel ürünlerin de başkentidir. Tereyağı kokulu baklavası, kaymaklı burma tatlısı ve höşmerimi ise Ankara'ya yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken tatlılar arasındadır.
En yoğun şekilde Eskişehir, Sakarya, Bilecik, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinde yaşayan Manavlar, bölge halkı tarafından çoğunlukla "Yerli" olarak da anılmaktadır ve Eskişehir'in yerlisine manav denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri