Yüksek ateş genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir.
Çocukta ateş aniden başlamakta, 38.9-41 derece arasında seyretmekte, 3-6 gün arasında görülen ateş genellikle 7 günden uzun sürmemekte ve kimi zaman aniden düzelmektedir. Ateş döngüsü 26-30 gün arasında değişmekle birlikte ortalama 28 gün de bir olmakta ve yılda ortalama 11-12 ateş atağı gözlenmektedir.
3 Günden Uzun Süren Dirençli Ateşi Önemseyin
Gripten zatürreye, bademcik iltihabından menenjite kadar pek çok enfeksiyon ateşi yükseltebiliyor. Uzmanlara göre; ateş 3 günü aşıyorsa ya da ateşle birlikte kusma, ishal gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulmalı.
Çocuklarda 5 günden uzun süren ateşe dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Erkan Uçlar, "Ateş 5 günden uzun sürüyorsa, çocuğun genel durumu çok iyi değilse mutlaka tekrar hekime başvurulmalıdır" dedi. Grip tanısı konulan bir çocuğun ateşinin 5 gün sürmesi ve düşmemesi normal kabul ediliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Ancak viral enfeksiyonlarda 3-4 günden sonra ateşin düşmesi gerekir. Eğer 4 gün sonra devam ediyorsa doktora gidilmeli.
Brusella, tüberküloz, kanser gibi ciddi nedenler olabilir
Nedeni bilinmeyen ateşin altında yatabilecek çeşitli hastalıklar şöyle sıralanmaktadır: Ülkemizde en sık enfeksiyon sebepleri görülmektedir. Bunun da başında tüberküloz gelmektedir.
Örneğin viral enfeksiyonlar yavaş yükselen fakat bir hafta süren ateşe sebep olabilirken, bakteriyel enfeksiyonlar daha dirençli ve yüksek ateşe sebep olabilirler. Ateş ile birlikte olan belirtiler ve bulgular tanının daha netleşmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun ateşi olduğunda, sıcak ve kızarık görünümde olabilir.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
3-5 gün süren kısa süreli ateşin en sık nedenleri üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, mide- bağırsak sisteminde ishal ve kusma ile görülen enfeksiyonlar, özellikle kız çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonları sayılabilir.
Hafif bir ateş bile menenjit, kana mikrop karışması veya zatürre bulgusu olabilir. 3 günden uzun sürerse, Çocuk hasta görünüyor, sıvı alımını reddediyor,huzursuz ise 3 günü beklemeden. Ateş popodan 39C nin üstünde ise doktora gidiniz.
Antibiyotik ateş düşürücü/ağrı kesici olarak kullanılmamalı.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Bunun için ateşe erken müdahale ederek hızlıca düşürülmesi hedeflenmelidir. Vücut ısınının normalin üzerine çıkmasından kaynaklanan ateşe müdahale edilmediğinde diyabet, akciğer hastalığı, böbrek yetersizliği, metabolizmanın neden olduğu hastalıklar görülebilir.
38,5-39 derecelerde, ateş düşürücü fitiller kullanılabilir. Fark edilmeyen durumlarda ya da ani ateş yükselmelerinde çocuğa başını dışarda bırakacak şekilde ılık bir duş aldırmanız doğru olacaktır. Bunların hiçbiri ateşi düşürmezse, uzmana başvurmanız gerekmektedir.
Titreme, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları görülebilir. Baş ağrısı, göz hareketlerine bağlı olarak artar. 38.5 derecenin üzerinde seyreden ateş genellikle üç gün sürer, sekiz güne kadar uzadığı da görülebilir. Gribe bağlı olarak göğüste ağrı, bulantı, kusma, karın ağrısı şikayetleri de ortaya çıkabilir.
Dr. Elmi; “Sıklıkla enfeksiyon kaynaklı ortaya çıksa da ateşlerin tümü enfeksiyonlara bağlı oluşmaz, enfeksiyon hastalıklarının tümünde de ateş görülmez” dedi.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Çocuklarda kaç derece ateş tehlikeli? Koltuk altından 37, kulaktan 37.3 ve makattan ise 38 derecenin üzerindeki ateşlerde yüksek ateşin varlığından bahsetmek gerekiyor.
Hangi durumda doktora gidilmeli ya da evde beklenmeli? Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
Ateşli çocuğun uyumak istemesi ve bazen titremesi normaldir. Vücut enfeksiyonla savaşırken uyku iyileşme sürecine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri