Yüksek baskıresim ağaç, linol, plastik levhalar, kontrplak gibi kalıpların çeşitli oyma aletleri ile oyularak, oyulmayan bölümlere merdane ile boya verilerek yapılan bir baskıresim tekniğidir. Yüksek baskıresim ya da rölyef baskıresim en eski baskıresim tekniğidir.
YÜKSEK BASKI (İNG.
Baskı tekniği olarak en eski olanıdır. Baskı yüzeyinin üstüne yapılan çalışma yüksek baskı alanları düşünülerek, baskı dışı kalan yerlerin oyularak alçaltılması ilkesine dayanır. Daha sonra bu yüksek yüzeye boya verilerek baskı yapılır.
Baskı teknikleri basıldıkları kalıba göre isim alırlar. En yaygın kullanılan baskı teknikleri; Yüksek baskı(Tipografi), Düz baskı(Ofset), Çukur baskı(Tifdruk) ve Elek baskı(Serigrafi) dir.
Baskı sanatı, boya ve mürekkep kullanarak metin ve görüntülerin mekanik olarak oluşturulmasıdır. Kopyalama ve çoğaltma işlevleri, baskı sanatında belirgindir. Baskı tekniği ilk olarak Almanya'da kullanılmıştır.
Ofset baskılarda mürekkeple suyun karışmadığı ortamda yapılan baskılar kaliteli baskılar olarak adlandırılmaktadır. Kitap ve dergi baskılarında kullanılıyor olmasından dolayı en çok kullanılan baskılama işlemlerinden biri de ofset baskıdır.
İlgili 43 soru bulundu
DTF İngilizce'de “direct to film” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Yani Türkçe'si “doğrudan film üzerine” demektir. Transfer baskı sektöründe de DTF baskı transfer yapılacak görselin doğrudan film üzerine basıldığı tekniğe denir. Film üzerine basılan görsel sonradan objenin üzerine aktarılır.
1- Yüksek baskı (tipografi):
Yüksek baskı sisteminde, kalıp biçiminde kullanılan makine dizgi, el dizgi, fotopolimer klişeleri ve çinko klişe baskıyı yapan ve yapmayan alanların birbirlerine olan yükseklik farkından dolayı sisteme yüksek baskı sistemi adı verilmiştir.
UV baskı, diğer baskı yöntemlerine göre daha dayanıklı ve kaliteli bir baskıdır. UV baskıda, mikro boyuttaki boya tanecikleri ürünü işler ve boyalarının ürün yüzeyine değdiği anda ultraviyole ışınlarıyla kurutularak baskı elde edilir. UV baskı sayesinde boyaların kuruma süresi 1 saniyenin altında gerçekleşir.
Ofset baskı sistemi endirekt (vasıtalı) bir baskı sistemidir. Baskı kalıbı ile kâğıt yüzeyine direkt baskı yapılmaz. Baskı kalıbındaki düz görüntü, ilk önce ters olarak blankete aktarılır. Blanketteki ters görüntü de düz olarak baskı silindiri preslemesi yardımıyla kâğıda geçer.
Özgün baskı, genellikle tasarımın, kalıbın ve baskının bütün çalışmalarının sanatçı tarafından yapıldığı ve sınırlı sayıda basılarak baskı kalıplarının imha edildiği baskı yöntemleridir.
Tifdruk baskı sistemi; genel anlamda kalıp üzerine oyulmuş olan çukurcukların içine yerleşmiş mürekkebin, emici olan veya emici olmayan malzemeler üzerine uygun bir basınç altında transfer edilmesidir.
Süblimasyon; maddenin ısı uyguladığında katı halden direkt gaz haline geçmesi durumudur. Süblimasyon baskı, kağıt üzerine printer çıktısı ile uygulanan desenin; kumaş, sert malzemeler v.b. gibi materyallere ısı ve basınç ile aktarılması tekniğidir.
Metal plaka yüzeyinin çeşitli alet ve teknikler ile çukurlaştırılıp resimlendirilmesi ve yüzeyde oluşturulan resmin boyanarak kağıt üzerine aktarılması işlemine çukur baskı adı verilir.
DÜZ BASKI (İNG.
Baskı plakası üstünde yükseklik ve çukur bulunmadan yüzeyi hassaslaştırıp boya alıcı bölümler oluşturarak yapılan baskı. Çinko, alüminyum, bakır ve taşın kullanıldığı bu yöntemde baskı yüzeyinde hiçbir yükseklik farkı yoktur.
Taş baskı ya da litografi/litografya, kireç taşı üzerine yağlı mürekkeple çizilmiş şekil ve yazıların basım sanatı. Taşbaskıya el litografyası da denir. Taşbaskı, modern ofset litografyanın başlangıcıdır. Taşbaskı tekniğinin esası, yağın suyu itmesi özelliğine dayanır.
En eski baskı metotlarından biri ağaç gövdesinin kazınarak yüksekte kalan kısımların üzerindeki mürekkebin kağıda aktarılması ile üretilen ağaç baskıdır. Sümerler, Çinliler ve diğer birçok medeniyetten kalma oyma ve çizme sanatından fikir alarak doğan gravür sanatı Avrupa'da 15. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Rotasyon baskı, uzun metraj baskılarda en avantajlı baskı tekniğidir. Bu yöntemde, basılacak kumaş geniş bir kauçuk bant üzerinde sürekli olarak dönen baskı silindirlerinin altından geçer. Makine parkı ve ilk yatırım maliyeti olarak en pahalı baskı tekniğidir.
Yazar ya da düzenleyeni tarafından hazırlanan eserlerin orijinal halinden film kartına ters çıktı alıp renk ayrımı yaparak baskıya hazırlarlar. Baskı kalıpları klişe ismi ile de adlandırılır.
Ksilografi ya da ağaç baskısı yahut ahşap baskı, ahşap levha kullanılarak, yüksek kazı tekniğiyle hazırlanan tahta kalıplarla gerçekleştirilmiş özgün bir baskı tekniği. Bu kazıresim türünde, resmi meydana getiren tüm çizgiler ahşap baskı levhasının üzerinde, zeminden yüksekte kalacak bir biçimde oyulur.
Ürüne Göre Fiyatlandırma yapılmaktadır. UV Dijital baskılı Rozetlerde, çok renkli uv baskı bedeli; beyaz zeminli baskılarda 100 adede kadar taraf başına sabit 350 tl, 100 adet ve üzeri için 3,50-tl. dir. Full zemin baskılarda 100 adede kadar taraf başına sabit 450 tl, 100 adet ve üzeri için 4,50-tl. dir.
UV (Ultraviole) baskı güneş ışıklarına dayanıklılığı ile ön plana çıkmaktadır. UV baskı boyanın kuruma süresini 1 sn'den çok daha aza düşürerek güneşin veya ortamın baskıyı etkileme nedenlerini ortadan kaldırır. Baskılar sudan etkilenmez ve diğer baskı tekniklerinden çok daha fazla dayanıklıdır.
PVC baskı, sert ya da yumuşak plastik üzerine UV tekniği ile yapılan baskıya verilen addır. Kredi veya üyelik kartları, kutular, ambalajlar, etiketler gibi yerlere uygulanır. Resim ve çizim baskısı için ideal bir yöntemdir. Genelde suya ve güneşe dayanıklıdır.
Yüksek baskı ağaç veya oymaya ve kazımaya uygun muşambalar ( linolyum, plastik yer karoları, poliüretan levhalar vb.) üzerinde uygulanan baskı çeşididir. En eski baskı tekniğidir.
Ofset baskı çok sayıda olan baskılar için daha az maliyetli iken, dijital baskı az sayıda basımlar için daha az maliyetlidir. Dijital baskı basımı daha hızlı yaparken, ofset baskı daha yavaş gerçekleştirir. Dijital baskı tasarım üzerinde yapılacak değişiklikler için daha esnektir.
Monobaskılar tek basılı resimlerdir. “Baskı resimcinin pentürü” ya da “Ressamca Baskı” olarak da adlandırılırlar. Görüntünün tam anlamıyla tek bir güçlü baskıda oluşmasından dolayı bu baskılara monotip ya da monotype denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri