Yüksek gerilim hatlarına yaklaşma mesafesinin 4 ile 5 metre civarında olduğu bilgisini veren Çorapsız, şunları söyledi: "Bunlarda atlama mesafeleri yani yaklaşma mesafesi 4 ila 5 metre civarındadır. Bu mesafeden daha yakın noktaya geçtiğiniz de akıma kapılma ihtimali oldukça fazladır.
Konu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre bu durum yüksek gerilim hattının 600 metre yakınında bulunan bütün yaşam alanları için çok büyük tehlike arz etmektedir. Yüksek gerilim hatları normal şartlarda, şehir dışında kurulurken insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde yapılmaya özen gösterilmektedir.
ARAZİDEN ELEKTRİK DİREĞİ GEÇİYORSA BAŞVURULACAK HUKUKİ YOLLAR. Arazinizden elektrik direği veya yüksek gerilim hattı geçiyorsa tazminat alabilirsiniz. Arsasından elektrik direği ya da yüksek gerilim hattı geçen arazi sahipleri tazminat alabilecektir.
Yüksek gerilim hatlarına yandan yaklaşım minumum mesafeleri: 69 KV kadar 2,25 m 115-161 KV arası 3,40 m 130-285 KV arası 4,50 m 345 yukarısı 5,70 m 500 KV yukarısı için 7.90 m dir. Bu değerler Amerikan Standardından alınmıştır.
Arsasının üzerinden elektrik teli, yüksek gerilim hattı geçen kişi dava açmadan önce idareye başvuru yapılmalıdır. 04/11/1983 tarihinden sonra yapılan yüksek gerilim hatlarının tazminatları nedeniyle idareye başvuru zorunluğu bulunmadan direkt olarak zararın tazmini amacıyla tazminat davası açılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
400 kv'a 30 metre, 154 kv'a 20 metre, 66 kv'a 15 metre (ki bu türkiye'de pek kullanılmıyor zaten), 34,5 kv'a 10 metre yaklaşın en fazla.
Yüksek gerilim hatlarına yakın evlerin yapılmasına dahi izin verilmesi doğru değildir. Yüksek gerilim hatlarından gelen radyasyondan korunmak için bu hatların yeraltına alınması gerekir” ifadelerini kullandı. Baz istasyonu kadar, gerilim hattı da tehlikeli!
Elektrik enerjisinde 1000 V'un altında olan gerilimler alçak gerilim üstü olanlar ise yüksek gerilim olarak adlandırılır. Kullanım kolaylığı veya ifade açısından 154 ve 380 kV olanlara yüksek gerilim, 34,5 kV olanlara da orta gerilim deniliyor.
Yüksek gerilim hatlarının neden olduğu elektromanyetik alanın etkisinin azaltılması bitkiler dahil tüm canlı grupları için bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden yüksek gerilim hatları toprak altına alınmalı ve bu mümkün değil ise hatların yükseklikleri artırılmalıdır.
Geçen akım değişken olduğundan bu kuvvet de akımla birlikte sürekli değişir. Bu değişken kuvvet tellerin bir salınım yapmasına sebep olur. İşte bizim duyduğumuz vızıltı tellerin salınımından gelen vızıltıdır.
Bu mesafelerin ihlal edilmesi halinde ihlale neden olan kişi ya da kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunularak ihlalli durumlar ortadan kaldırılmaktadır. Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarım işleri TEİAŞ sorumluluğundadır.
TEDAŞ'ın verilerine göre, elektrik dağıtımı kapsamında kamulaştırması yapılmamış mevcut tesislerin kamulaştırma bedelleri yaklaşık 7 milyar lira olarak öngörülüyor. Miktarın büyüklüğü, çalışmaların uzun sürecek olması nedeniyle kamulaştırmaların 20 yılda tamamlanması planlanıyor.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve transformatörler 380 000 V= 380 kV olup en uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kV kullanılır.
Arsanın üzerinde ve komşu parsele yakın okul bahçesi duvarından en az 100 m uzaklığa kadar orta/yüksek gerilim hattı bulunmaması, Akaryakıt servis istasyonlarına en az 50 m uzaklıkta olması Alkollü içkilerin satışının yapıldığı yerler ve eğlence yerlerine ise en az 100 m uzaklıkta olması
Baz istasyonları çalışma mantığı olarak ısı ve radyasyon yaymadığından mikro dalga etkisi yoktur. Bu nedenle insan sağlığı üzerinde kanıtlanan hiçbir etkisi yoktur. Dünya sağlık örgütü, TÜBİTAK raporları cep telefonu baz istasyonlarının zararsız olduğunu desteklemektedir.
Elektrik telleri arasına dizilmiş bu küreler ikaz küresi olarak adlandırılmaktadır. Elektik telleri üzerine, alçaktan uçan uçak ve helikopterleri engellere karşı uyarmak amacıyla yerleştirilmektedirler.
Yüksek gerilim hatlarında yalnızca örgülü iletkenler kullanılır. Havai hatlarda kullanılan örgülü iletkenlerin kesitleri, bakır iletkenler için 16 mm2 , alüminyum iletkenler için 21 mm2 ve çelik özlü alüminyum iletkenler için 21/4 mm2 den küçük olamaz.
Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar. Havadaki moleküllerin güçlü elektrik alan etkisiyle iyonlaşması sonucu açığa çıkan elektronlar havadaki diğer moleküllerle çarpışır.
İrtifak hakkı, bir taşınmazı doğrudan doğruya kullanma, ondan yararlanma yetkisi veren sınırlı ve ayni bir haktır (Soysal 2018). Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı kurulmasında yeni tesis edilen irtifak hakkıyla, taşınmazın değerindeki azalma dikkate alınarak, bedel tespiti yapılmaktadır (Gür 2013).
3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir. 4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
Orta gerilim şebekeleri 1000 volt ile 35000 volt değerleri arasındaki şebekelerdir.
Yüksek gerilim; günlük olarak kullanılan eşyaların ihtiyaç duyduğu enerjiden çok daha yüksek enerjinin iletilmesini sağlayan gerilim türüdür. Bu gerilim gereklidir çünkü gerilim sayesinde yaşanabilecek kayıplar azaltılır, iletken kesiti düşürülür ve direkler çok daha ekonomik bir hale getirilir.
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği'nde belirtildiği üzere insan vücudu için tehlikeli olan gerilim, etkin değeri 50 Volt üstünde olan gerilimdir. Gerilimin düşük ya da yüksek olması alınan hasarı etkiler.
İnsan bedeninden geçen akımın büyüklüğü, kişinin vücut direncine, temas noktalarının özelliklerine bağlıdır. Bu değer sınır değer olarak kabul edilir. Bu nedenle 50 V üzerindeki şebeke (50 Hz) gerilimi (AC) tehlikeli gerilim olarak kabul edilir.
TTL gibi eski sistemlerde 5 volt kullanılırken, yeni bilgisayarlarda sıklıkla 3.3 volt (LV-TTL) ve hatta 1.8 volt kullanılır. Otomotiv mühendisliğinde yüksek gerilim alternatif akımda 30-1000 V ya da doğru akımda 60-1500 V arası tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri