Örnek verecek olursak 5/1 derece/kademesinde bulunan bir öğretmen yüksek lisans yaparsa bu öğretmen bir kademe alır ve 5/2 olur. Doktora yapan öğretmenlerde bir derece alır.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
Bunlardan unvanları müdür ve daha üst olanlar ile danışma işlevlerine iliş- kin kadrolarda çalışanlar Araştırmacı kadrolarına, di- ğerleri ise durumlarına uygun kadrolara atanırlar. 25. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 yıl sü- rel yüksek öğrenimini bitirenler 10. Derecenin 2. Kade- mesinden başlarlar.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
KamuAjans.Com-Devlet memuriyetine girmeden önce veya memuriyet sırasında yapılan yüksek lisans, ilgili memurlara ilave kademe ilerlemesi sağlarken, bazı kadro unvanlarında olanlar için ise aylık maaş artışı getirmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır.” hükmü yer almaktadır.
Hali hazırda süresi veya tezli-tezsiz olup olmadığına bakılmaksızın yüksek lisans mezunlarına ilave bir kademe verilmekte olup, bu durum tez aşamasının gerek süre gerekse de gerektirdiği yoğun emek düşünüldüğünde tezli yüksek lisans yapanlar aleyhine bir dengesizlik oluşturmaktadır.
Yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınızı belirtmek için genellikle CV'nizde veya başka bir yerde "Yüksek Lisans" derecesine sahip olduğunuzu belirtirsiniz. Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Yüksek lisans (master) yapmış olan öğretmen ilave 1 kademe ilerlemesi, doktora yapmış olan öğretmen ise ilave 1 derece (1 kademesi yüksek lisanstan dolayı) yükselmesi hakkından yararlanmakta, bu ilave derece kademenin öğretmen maaşına az da olsa bir katkısı olmaktadır.
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl, olarak uygulanır." denilmektedir. 1- 25 Şubat 2011 tarihinden sonra göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarih esas alınarak, disiplin cezası almamak koşuluyla, 8 yıl sonra bir kademe ilerlemesinden yararlanabilecektir.
Her memur, bulundukları kademede en az bir yıl çalıştıktan sonra otomatik olarak kademe ilerlemesi yaşar. Bu ilerleme, disiplin cezaları hariç, yasal bir haktır ve idare tarafından engellenemez. Kademe ilerlemesi, maaş ve kıdem artışı dışında, görev, yetki ve sorumluluklarda herhangi bir değişiklik yapmaz.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Derece yükselmesinin yapılabilmesi için; Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulmuş olması, Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.
ÜKSEK LİSANS YAPANA BİR KADEME
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
Tezli yüksek lisans programlarının sonunda başarılı bir şekilde bir tez sunmak, öğrencinin kendi alanında derinlemesine bilgi ve araştırma yeteneklerini kanıtlamasını sağlar. Bu nedenle tezli yüksek lisans derecesi, kariyerinizde ve akademik yolculuğunuzda önemli bir kilometre taşı olabilir.
Yüksek lisans bitiren bir öğretmen 1 kademe alır. Dolayısıyla bunun çok küçük de olsa maaşa bir etkisi olur. Doktora yapan bir öğretmen ise 1 derece alır. Ayrıca, yüksek lisans bitiren bir öğretmen ek ders ücretini %5 fazla alır.
Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde; intibak memur olanlara yapılabilmekte olup, emekli olmak suretiyle memuriyet statüsü sona eren kişinin emekli iken üst öğrenimi bitirmesi halinde intibakının yapılması mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Tezsiz yüksek lisansı bitirenler doktora eğitimine başvuramazlar. Tezli yüksek lisansı bitirenler doktora yapabilirler. Tezsiz lisansı bitirenler akademik kadrolara atanamazlar. Tezli lisansı bitirenler akademik kadrolara atanırlar.
İntibak işlemleri yapılırken dersin adı, dersin kodu ve dersin AKTS' si daha önce başarmış olduğu lisansüstü öğretim programında bulunan hali ile intibak ettirilir. Tezsiz veya tezli yüksek lisans, doktora programlarında Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği kapsamında bir ders alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri