Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir. (3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan, diplomalarında “yüksek lisans mezunu” oldukları belirtilenler ile “Yükseköğretim Kurulunca” yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenler, muaf tutulacaktır.
Yani, "Doktor" unvanı gibi özel bir unvan alınmaz. Genellikle CV'nizde veya resmi belgelerde "Yüksek Lisans" veya "Master" olarak belirtilebilir, ancak bu programın tezsiz olduğunu belirtmek için "Tezsiz Yüksek Lisans" ya da "Tezsiz Master" şeklinde bir ifade kullanmanız da gerekebilir.
Yüksek lisans yapan öğretmenler, yapmayan öğretmenlere göre daha üst düzeyde eğitim aldıkları için bu öğretmenlerin uzmanlık derecesini ölçmeye gerek yoktur. Dolayısıyla yüksek lisans yapan öğretmenlerin uzman unvanını alması için ilgili eğitim programına katılması yeterli olacaktır.
1. Öğretmen olmak: Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmen (okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları dâhil) olmak. 2. Kıdem: Uzman öğretmenlik için öğretmenlikte 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte 10 yıl kıdeme sahip olmak.
İlgili 17 soru bulundu
Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınavdan, gerek diplomalarında “yüksek lisans mezunu” oldukları belirtilenler gerekse “Yükseköğretim Kurulunca” öğrenim sürelerine bağlı olarak yüksek lisans derecesine sahip oldukları belirlenenler, muaf tutulacaktır.
Uzman öğretmenlik 7 yıl, Başöğretmenlik 15 yıla iniyor. Gelen bilgilere göre konuyla ilgili olarak çalışmalarda sona gelindi. Yapılacak düzenleme ile birlikte Uzman öğretmenlik 7 yıl, Başöğretmenlik 15 yıla iniyor.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır.”hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu içerisinde yüksek lisans/master yapan öğretmenlere bir kademe ilerlemesi verileceği hüküm altına alınmıştır. Öğretmen görevdeyken yüksek lisans yaparsa bir kademe alır.
Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi
Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.
Tezli yüksek lisans programını tamamladığınızda "Yüksek Lisans Diploması" alırsınız. Ancak unvan olarak genellikle herhangi bir değişiklik olmaz.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Yüksek lisans, genellikle belirli bir konuda daha derinlemesine bilgi sahibi olmayı, araştırma yeteneklerini geliştirmeyi ve konuyla ilgili uzmanlık kazanmayı amaçlar. Yüksek lisansın işe yarar yönleri şunlardır: Uzmanlık Kazandırma: Yüksek lisans programları genellikle belirli bir konuda derinlemesine eğitim sunar.
Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir. (3) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen, doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur.
UZMAN ÖĞRETMENLİK SÜRESİ 7 YILA DÜŞEBİLİR
Sınavın tamamen kaldırılması konusunda henüz bir uzlaşıya varılmadı. Kasım 2024'te 7 yılını dolduran öğretmenler, uzman öğretmenlik sınavına girebilecekler.
Öğretmenlerden adaylık dönemi hariç 10 yılını dolduranlar Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları sınavından geçerler. Bundan sonra öğretmenlik hayatında yaptığı iş ve işlemlerle değerlendirilerek başarılı olan öğretmenlere uzman öğretmen kıdemi verilir.
Bilindiği üzere, Bakanlığa bağlı kadrolarda görev yapan öğretmenlerden doktora ve yüksek lisans yapanlara ek ders ücretleri %20 ve %7 oranlarında artırımlı ödenmektedir.
Yüksek lisans öğrenimine devam edenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla haftada iki yarım gün izin verilebilir. Öğretmenlerin ders saatleri, bu öğrenimlerine devam edebilmelerine olanak verecek şekilde düzenlenir.
Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
Tezli veya tezsiz yapmanın unvanı elde etmede bir farkı yok.
- Devlet memurları olarak görev yapanlar için tezsiz yüksek lisans bitirenlere 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi kapsamında ilave bir kademe ilerlemesi verilmektedir. - Öğretmen olarak görev yapanlardan tezsiz yüksek lisans mezunu olanlara ek ders ücreti %5 artırımlı ödenmektedir.
Uzman öğretmenler, daha fazla ders saati ücreti alabiliyor, mesleki gelişime yönelik kurslara ve seminerlere katılabiliyor ve mesleki liderlik görevleri üstlenebiliyor." denilmişti. Yeni düzenleme ile uzman öğretmenlik için gerekli olan görev süresi 5 yıla indirilecek.
Öğretmen maaşı 2024'te ne kadar? 1/4 dereceli öğretmen maaşı 26.654 TL'den 39.781 TL'ye yükseldi, 29.538 TL olan uzman öğretmen maaşı ise 44.085 TL'ye ulaştı.
Uzman öğretmenlik süresi 10 yıldan 7 yıla düşeceği açıklandı. Düzenleme Meclise sunulacak ve kabul edilirse 2024 yılında itibaren uzman öğretmenlik süresi 7 yıl olarak uygulanacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri