Yüksek lisans tez aşaması ne zaman başlar sorusuna resmi olarak yanıt vermek gerekirse dersler en erken 2 yarıyılda biter. Bu süreçten itibaren tez danışmanı üniversite veyahut enstitü tarafından atanır ve resmi takvim başlar. Ancak dersler 4 yarıyılda biterse bu sürenin sonunda tez yazım aşaması başlar.
Yüksek lisans için tez konusu ve çalışma planı en erken ikinci yarıyılın başında en geç ikinci yarıyılın sonunda danışman tarafından anabilim dalı başkanlığına sunulur (Senato: MADDE 28). Tez çalışmasında yasal veya özel izin belgesi gerektiren durumlarda, izin belgelerinin tez önerisiyle birlikte verilmesi ...
Bu sürenin 2 yarıyılı ders dönemidir, tez yazma süresi de 2 yarıyıldır. Ders döneminde ya da tez döneminde başarısız olan öğrenciye 2 yarıyıl daha ek süre verilir. 6 yarıyıllık süre sonunda başarısız olan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
Ancak yukarıda belirtilen şartların yanında, Tezli yüksek lisans programlarında en az bir buçuk yıl, Doktora programlarında üç yıl geçmesi gerekmektedir.
Ancak tipik bir yüksek lisans tezi yazma süreci eğer öğrenci tüm süreci tek başına sürdürecekse4 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Söz konusu süre profesyonel ekiplerden yardım alınması kapsamında 1 ayda hatta 20 günde dahi tamamlanabilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Eğer yeteri kadar kaynak yoksa sayfa sayısına bakmaksızın daha geç sürede yazılır. Bunun yanında lisans tezlerinde kaynak sıkıntısı olmayan konu yazılmaya çalışılırsa daha erken sürede yazılır. Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
TEZİN REDDEDİLME NEDENLERİ Tezin şekilsel olarak uygun olmaması, Tezin bölümlerinin eksik olması, Tezin amacının net olarak belirtilememesi, Tezin öneminin net olarak ortaya konulamaması, Tezin kuramsal olarak yetersiz olması, Tezin yönteminin veya veri toplama aracının yanlış olması, Tezin istatistiklerinin yanlış ...
1. Ön bölüm, 2. Ana bölümler, 3. Arka bölüm (ekler ve kaynakça) dür.
Savunma sınavından 1 ay sonra tezini teslim etmeyen öğrencinin azami öğrenim süresi sonunda üniversiteyle ilişiği kesilir. Enstitü Yönetim Kurulu tarafından mezuniyet kararı verilir.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi, lisans eğitimi sonrası ülkelere göre full-time 1 veya 2 yıl devam etmektedir. Bazı ülkelerde 1,5 yıl da sürebilmektedir. Yüksek Lisans programları, İngiltere'de “full-time” olarak bir akademik yıl devam eder. Genelde ders izleme süreci 9 ay sürer.
Devam zorunluluğunu yerine getirmeyen öğrenci, o ders ya da derslerin genel sınavlarına alınmaz ve başarısız sayılır. Öğretim üyeleri devamsızlık konusunda idare edebilir veya etmeyebilir. Ancak her ne kadar %70 ve %80 gibi devam şartı olsa bile genellikle lisansüstü eğitimlerde derse devam edilir.
10- TEZ ÖNERİSİ SAVUNMASINDA BAŞARISIZ OLDUM, ŞİMDİ NE YAPMALIYIM? Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Bu durumda yeni bir tez izleme komitesi atanabilir.
Tezinizin YÖK TEZ'de Yayınlanma Süresi Tezinizin ciltlenmiş halini, CD kaydını ve ayrıca enstitü tarafından istenen belgeleri teslim ettikten sonra mezuniyet durumunuz E-Devlet sistemine 2 gün ile 2 hafta içerisinde düşmektedir. Diplomanızın çıkma durumu ise 30 – 45 gün arasında değişiklik gösterir.
Yüksek lisans tez aşaması ne zaman başlar sorusuna resmi olarak yanıt vermek gerekirse dersler en erken 2 yarıyılda biter. Bu süreçten itibaren tez danışmanı üniversite veyahut enstitü tarafından atanır ve resmi takvim başlar. Ancak dersler 4 yarıyılda biterse bu sürenin sonunda tez yazım aşaması başlar.
c) Tez sınavı 60-120 dakika arasında olup tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı herkese açık olup, jüri üyelerinin sorularından sonra öğrenciye, jüri başkanının uygun görmesi durumunda, dinleyicilerde soru sorabilir.
(1) Yüksek lisans tez jürisi, anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.
Tez jüri önerisi Enstitü Yönetim Kurulundan geçtikten sonra en geç bir (1) ay içinde tez savunma sınavı yapılmalıdır.
Yüksek lisans mezunlarına genellikle "yüksek lisans mezunu" veya "master mezunu" denir. Ayrıca, mezunun aldığı yüksek lisans derecesinin türüne göre daha spesifik terimler de kullanılabilir. Örneğin: MBA Mezunu: İşletme alanında yüksek lisans (Master of Business Administration) yapmış kişilere "MBA mezunu" denir.
Master yapmak isteyen öğrencilerden genellikle ALES ve YDS dil puanı istenir. Master programının ardından kişi bir unvan kazanır. Master programından mezun olan kişilere PhD ünvanı verilir.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir. Zaten yazı yazmak bile başlı başına kolay bir süreç değildir, bu nedenle akademik bir çalışma olan bir tezi yazmak daha da zorlayıcı olabilir. Ancak, bazı önlemler alarak ve doğru yaklaşımları benimseyerek bu zorluğu minimize etmek mümkündür.
Bir Tez En Az Kaç Sayfa Olmalı? Yazacağınız tezin ne amaçla yazıldığına bağlı olarak sayfa sayısı değişebilmektedir. Bu nedenle en doğru bilgiyi size yine tez yazım kılavuzu sağlayacaktır. Örneğin Yüksek lisans tezi 150-200 sayfa üzeri olması gerekirken bitirme tezi için 50-60 sayfa yeterli olabilmektedir.
Lisans tezleri 3.000-5.000 TL arası, Tezsiz yüksek lisans projeleri 4.000-9.000 TL arası, Yüksek lisans tezleri 15.000-35.000 TL arası, Doktora tezleri ise 30.000-70.000 TL civarındadır. Yüksek lisans tezleri ve doktora tezleri hazırlama, önlisans ve lisans tezlerine göre çok daha zordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri