Yüksek lisans yapmış olmak, Ekonomist, Hemşire ve Ebe unvanlı Devlet memurlarının aylık maaşlarında artışa (kademe ilerlemesinden kaynaklanan artış dışında) neden olabilmekte, diğer unvanlardaki memurların maaşını ise etkilememektedir.
Yüksek lisans yapmanın nasıl bir mali katkısı olacağına dair tek düzenleme, 657 sayılı kanunun 36. Maddesinde yer almıştır. Buna göre, lisans öğreniminden sonra master derecesi alanlara bir kademe verilmektedir. Master derecesinin memuriyetten önce veya memuriyet sırasında yapılmasının bir önemi yoktur.
Yüksek lisans yapmak, (ilave kademeden kaynaklı artış dışında) diğer unvanlardaki memurların maaşını etkilememektedir.
Master derecesi alıp da bir kademe ilerlemesinden faydalanan memur, aynı zamanda doktora yapmışsa iki kademe ilerlemesinden yararlanacaktır. Yani hem master ve hem de mesleği ile ilgili doktora yapan memur toplam bir derece (3 yıl) yükselmesinden yararlanacaktır. Kısaca diyebiliriz ki; Master yapanlar 1 kademe.
Yüksek lisans eğitiminizi tamamladığınızı belirtmek için genellikle CV'nizde veya başka bir yerde "Yüksek Lisans" derecesine sahip olduğunuzu belirtirsiniz. Türkiye'de resmi bir unvan değişikliği söz konusu değildir yüksek lisans sonrası için. Ancak, doktora programını tamamlarsanız "Doktor" unvanını alırsınız.
İlgili 36 soru bulundu
Yüksek lisans süreci, araştırma yapma, eleştirel düşünme, analitik becerilerinizi geliştirme gibi yetenekleri kazanmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yeni bir ortamda çalışma, sorumluluk alma ve zaman yönetimi gibi becerilerinizi de geliştirir.
Yüksek lisans eğitimi, eğitim süreçlerinin “çıraklıkdönemi” olarak da görülmektedir.Yüksek lisans seviyesindeki bir öğrenci, ustasının (danışman öğretim üyesinin) desteğiylealanında uzmanlaşmaktadır (Selçuk, Peyman ve Arat, 2016). Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı” unvanına sahip olur.
Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurları, herhangi bir alanda yüksek lisans yapmış olmaları halinde, girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatlerinden dolayı alabildikleri ek ders ücreti miktarı artmaktadır.
Yüksek lisans (master) yapmış olan öğretmen ilave 1 kademe ilerlemesi, doktora yapmış olan öğretmen ise ilave 1 derece (1 kademesi yüksek lisanstan dolayı) yükselmesi hakkından yararlanmakta, bu ilave derece kademenin öğretmen maaşına az da olsa bir katkısı olmaktadır.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dallarında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü yer almaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı izin Yönergesi 18. Maddesi Diğer İzinler “e) (Ek: 05/04/2013-485808 Bakan Onayı) Memurlardan lisansüstü öğrenime devam edenlere, görevlerini aksatmamak şartıyla izin verilmesi hususunda gerekli kolaylık sağlanır.
Devlet Memurları Kanununda yüksek lisans dersleri sebebiyle memurlara mesai saatleri içerisinde izin verileceğine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.
Bu itibarla, doktora yapmış olan memura; *Doktora öğreniminin mesleği (lisans eğitimi) ile aynı alanda olması halinde, 1 derece yükselmesi (üç derece ilerlemesi) verilir. Doktora öncesi yaptığı yüksek lisans nedeniyle 1 kademe ilerlemesi almış ise doktora eğitiminden dolayı sadece 2 kademe ilerlemesi verilir.
Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde 16 da g bendinde şu şekilde açıklama yapılmıştır. yukarıdaki bilgiler incelendiğinde Sağlık Bakanlığı Personeli Yüksek Lisans veya Doktora yaptığında eğitim durumu tayin hakkı bulunmamaktadır.
Yüksek lisans (İngilizcesi master), bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir. Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır.
Bu sebeple birden fazla yüksek lisans veya master öğrenimi yapan memurlara anılan 36 ncı maddesinin (A) bendinin 9 uncu fıkrası uyarınca her bie eğitim için ilave 1 kademe verilmesine engel bulunmamaktadır.
25. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre, 2 yıl sü- rel yüksek öğrenimini bitirenler 10. Derecenin 2. Kade- mesinden başlarlar.
Master derecesini alıp bir kademe ilerlemesinden yararlanan memura, mesleği ile ilgili öğrenim dalında doktora yaptığı takdirde iki kademe ilerlemesi uygulanır." denilmektedir. Madde hükmüne göre memur konusu veya alanı ne olursa olsun yüksek lisans eğitimi sonucunda ilave bir kademe ilerlemesinden yararlanmaktadır.
Sonuç olarak, bir kişi istediği sayıda yüksek lisans programına başvurabilir ve tamamlayabilir, ancak her başvuru programın gereksinimlerine ve kabul kriterlerine tabidir. Başvurmadan önce ilgili programın koşullarını dikkatlice incelemeniz önemlidir.
Yüksek lisans programını tamamlayan kişilere "yüksek lisans mezunu" denir. Ayrıca, kişiler kendi uzmanlık alanlarını ve aldıkları dereceyi belirtmek için "Master" unvanını kullanabilirler ve bu unvan, derecenin alındığı alana ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Derece, devlet memurlarının sınıfı içindeki hiyerarşik konumunu gösterir. Daha yüksek derece, daha yüksek maaş ve kıdem anlamına gelir. Derece yükselmesi, 3 yıl boyunca mevcut derecede çalıştıktan ve en az 1 yılını 3. kademede geçirdikten sonra, üst dereceden boş bir kadroya atanma yoluyla gerçekleşir.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Yüksek lisans derecesi, derinlemesine bilgi ve uzmanlık, araştırma becerileri, iş imkanları, kariyer ilerlemesi ve özgüven gibi birçok avantaj sunar. Ancak, her bireyin hedeflerine ve kariyer yolculuğuna uygun olanakları değerlendirmesi önemlidir.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır.
Akademisyen olmak için ilk adım genellikle yüksek lisans derecesini tamamlamaktır. Bazı pozisyonlar için yüksek lisans derecesi yeterli olabilir (örneğin, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi gibi).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri