Ultra Yüksek Performanslı Beton (Ultra High Performance Concrete – UHPC), yüksek dayanıma ve ileri düzeyde dayanıklılığa sahip gelişmiş bir beton türüdür. Binaların ve diğer altyapı bileşenlerinin sürdürülebilirliğini geliştirmek için pratik bir çözüm olma potansiyeli sunmaktadır [1].
uhpc beton nedir sorusu günümüzde sıkça karşılaştığımız sorular arasında yer almaktadır. Genel olarak, beton türevi olan uhpc beton, fiziksel özellikleri en üst seviyeye çıkarılan betondur. Ultra High Performance Concrete olarak adlandırılan ve adını aldığı kelimelerin baş harflerinden oluşmuştur.
Yüksek dayanıruh beton,iyi kahteli çiınento ve agrega ile süperakışkanlaştırıcı katkı ve silis durnam gerektiren, su/çimento oranı 0,20' lere kadar düşürülerek basınç dayanımı 100 N/ımn2 ınertebelerine çıkanldığı halde yüksek işlenebilirliğini (20 cm çökme) ve pompalanabilirliğini koıuyan özel bir beton türüdür.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
· Şantiyede yüksek mukavemetli betonlarda. · Kimyasallara maruz yapılarda, beton ve çelik donatının korunması gereken durumlarda. · Beton döşemeler ile temel duvarların birleşimlerinde. · Köprü döşemelerinin onarımında.
İlgili 25 soru bulundu
Yine de daha yüksek dayanımlı betonların kullanılması binaların depremde hasar riskini azaltır. Bu yazımızın konusu olan C50 beton sınıfı en yüksek dayanımlı betonları ifade eder. 50 sayısı, betonun 50 megapaskal (MPa) basınç kuvvetine yani 7 ve üzeri depremlere dayanabileceği anlamına gelir.
Oysa ki bazı yapı ilanlarında yüksek dayanımlı C30 betonu kullanıldığı ifade edilmektedir. Halen güncellenmekte olan deprem yönetmeliğine göre minimum beton sınıfı C30 olmalıdır.”
TOKİ'nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır. Ülkemizdeki deprem gerçeği ve binalarımızın depreme dayanıklı olması gerektiği herkesin malumudur.
2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği binalarda en az C25 dayanım sınıfı betonun kullanılmasını öngörmektedir.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Genellikle 3cm – 8cm arası yüzey düzgünlüğünü sağlamak üzere dökülen tesviye amaçlı betonlardır. Bir metreküp beton karşımı içine 400 kg çimento konulan betondur.
DARACON C40/50, şantiyede beton dökümleri için çimento, agrega, katkı maddeleri içeren, silindir kalıplarda 40 N/mm2, küp kalıplarda 50 N/mm2 mukavemet veren, geçirimsiz, kullanıma hazır paketler halinde kuru hazır beton harcıdır.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Uzmanlar C20'yi de yetersiz görüyorlar. Siz nedüşünüyorsunuz? 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik' deprem bölgelerinde C 20 dayanım sınıfının (200 kg/cm2 mukavemet) altında beton kullanılamaz.
1975 – Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik yayımlandı. (Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde C18'den düşük nitelikte beton kullanılamaz.
B300 Betonu (C25)
Bir santimetre kare alana 300 kg mukavemette dayanabilen betondur. Mukavemete göre sınıflandırma B160 (C14), B225 (C18), B300 (C25) betonu gibi. Burada mukavemet esastır. Karışımdaki çimento miktarı (doz)'a bağlı değildir.
Kaliteli hazır beton, depreme dayanıklı ev yapımında en çok kullanılan ve en iyi sonuç veren yapı malzemesidir. Günümüzde, bütün dünyada en yüksek ve en güvenli yapılarda betonarme kullanılmaktadır.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Beton C20/25 (B25), örneğin müstakil konutlarda yaygın olarak uygulanır.
Özellikle 90'lı yıllardan önce inşa edilen yapılarda elle veya basit betonyerlerle karıştırılıp dökülen kalitesiz ve dayanım sınıfı düşük olan betonların kullanıldığını ve yıkılan binaların beton kalitesinin C6, C10 gibi çok düşük dayanımlı betonlar olduğunu tespit ettik.
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, önüretimli beton kullanılan (hazır beton) tüm yapılarda minimum C30 beton kalitesini zorunlu kılmaktadır. (8.2.3.2 – Önüretimli betonarme binalarda kullanılacak en düşük beton kalitesi C30 olacaktır.)
Döşeme betonu dökülünce üst yüzeyindeki su buharlaşmaya başlar, betonu terk ederek havaya karışır, bu suyun yerine betonun bünyesindeki su yukarı, üst yüze doğru gelir (kusulan su). Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri