Yüksek tansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
Bunlardan biri de aynı gün içinde yapılan ölçümlerin bile farklılık göstermesi. Aslında bu normal bir durum. Kan basıncımız bir günden diğer güne, hatta aynı gün içinde bile oynamalar gösterebiliyor. Bu oynamalar büyük tansiyon için (sistolik) 3-4, küçük tansiyon için (diasitolik) 2-3 cm/Hg civarında dahi olabiliyor.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
İlgili 35 soru bulundu
1. Hipertansif acil durum: Ciddi kan basıncı yüksekliğiyle (>220/120 mmHg) birlikte yeni gelişen hedef organ hasarının olduğu durumlardır. Ör: Hipertansif ensefalopati, akut inme, AKS, akut sol kalp yetersizliği, akut aort diseksiyonu. Hasta yatırılarak tedavi edilir.
Bütün dünyada en çok görülen hastalıklardan birisi olan hipertansiyon, ülkemizde de yaklaşık olarak her 3 erişkin kişiden 1'inde görülür. Erişkinlerde en sık oluşan kronik hastalık risk faktörü olan hipertansiyon aynı zamanda belirtisiz ve gizli bir şekilde oluşabildiği için sessiz bir şekilde ölüme yol açabilmektedir.
İstatistikler, yüksek tansiyonun kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu gösterirken yürüyüş yüksek tansiyon hastalarına uzun süredir öneriliyor.
Yüksek tansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
Kan basıncının anormal derece belirli bir dengenin altına düşmesine hipotansiyon veya düşük tansiyon denir. Tansiyon her zaman aynı seviyede kalmaz. Uyku halinde düşer ve uyanıldığında yükselebilir.
Baş dönmesi, bayılma, baygınlık hissi, halsizlik, göz kararması gibi belirtilerle birlikte tansiyon değeri 90/60 mmHg'nin altında olursa buna düşük tansiyon denmektedir.
Kalpten pompalanan kan miktarı ile birlikte damarların göstermiş olduğu direnç sonu kan basıncı oluşmaktadır. En önemli belirtiler arasında baş dönmesi, kulak çınlaması, baş ağrısı, bulantı, kusma, burun kanaması ve çarpıntı vb. şikayetler oluşmaktadır.
Hipertansiyon baş dönmesi yapan bir tansiyon çeşididir. Hipertansiyon tedavisi baş dönmelerinin de geçmesinde etkilidir. Tansiyon yüksekliği olarak bilinen bu tür tansiyonun 140/80 mm Hg değerleri arasında olmasına denir. Toplumda %30 ile %45 arasında görülen bu sorun mutlaka tedavisi gerekli olan bir sağlık sorunudur.
Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur.
Yüksek tansiyon şikayeti olanlar, sebze yemeklerine ağırlık verilmeli, kırmızı et tüketimi en fazla haftada iki kez olmalıdır. Kırmızı et tüketimin yerine kan basıncını düşürmede etkili olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuş olan omega-3 kaynağı balığın tüketimine ağırlık verilmelidir.
Her bir kilo kaybının sistolik ve diastolik kan basıncında 1.6/1.1 mmHg düşüş olmaktadır. Daha fazla kilo verme ile kan basıncında daha belirgin düşüşler sağlanabilmektedir. Kilo verme konusunda en önemeli faktörlerden birisi fiziksel aktivitedir.
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Keskin, hipertansiyonun böbrek, kalp-damar hastalıkları, felç ve görme kaybına yol açabildiğini belirterek, "Tedavi edilmezse yaşam süresini 10-20 yıl kısaltabilir. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda kan basıncı yüksekliği daha sık." ifadesini kullandı.
Hypertension (Yüksek Tansiyon) isimli dergide yayımlanan araştırma sonuçlarının kadınlar için de geçerli olabileceği söylendi. 784 hasta üzerinde yapılan incelemelerde, az uyuyanların yüksek kan basıncına sahip olma ihtimalinin, normal miktarda uyuyanlara göre yüzde 83 daha yüksek olduğu tespit edildi.
Tansiyon nasıl ve ne zaman ölçülür? Evde tansiyon ölçmek için en uygun cihazlar; koldan ölçen dijital (otomatik) tansiyon aletleridir. Tansiyon sürekli aynı seviye olmaz; sağlıklı bir insanın tansiyonu gün içerisinde, heyecanlanınca, sinirlenince, koşunca, yorulunca yükselir, istirahat edince, uyuyunca düşer.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
Ani tansiyon neden yükselir? Ani tansiyon yükselmesi belirtileri ilaç kullanımı, sigara kullanımı, kötü beslenme, panik atak ve stres, diyabet, tıbbi durumlar, alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ile kısa sürede tansiyon yükselebilir.
Tansiyonun 1490/90 üzerine çıkması hipertansiyonu yani yüksek tansiyonu gösterir. Bu değerlerin üstünde bir değer görüldüğünde tansiyonun yükseldiği anlaşılmalıdır. Bu değerler gittikçe yükselebilir ve beyin kanaması riskini oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri