Safra kesesi taşı olanlar hangi besinden uzak durmalı derseniz yumurta derim. Yumurta, safra kesesi alınmadan önce safra kesesinin kasılmalarına neden olabiliyor. Özellikle de yağda yapılan yumurta çok daha fazla zarar verebiliyor. Eğer çok yumurta yemek istiyorsanız çok az ve sadece yumurtanın beyazını yiyebilirsiniz.
Yumurta safra kesesine zarar vermez.
Safra kesesinde aşırı derecede kasılmaya yol açarak safrakesesi koliğine neden olduğu bilinen yumurta da sınırlanmalı , çok az alındığında bile yakınmalar ortaya çıkıyorsa tümüyle yasaklanmalıdır.
Özellikle aşırı yağlı, kızartma türü ve hamur işi beslenme alışkanlığı safra kesesi taşı oluşumuna sebep olabilmektedir. Yüksek kolesterol de safra kesesi taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Safranın içerisinde kolesterol, kolesterol tuzları ve su oranındaki bozulma safra kesesinde taş oluşumuna yol açabilmektedir.
Brokoli, ıspanak yaprakları, hardal yaprakları, yaban turpu, turp, kereviz, pancar, sarımsak, pazı gibi yapraklı yeşil sebzelerin yanı sıra limon, elma, karpuz gibi meyveler, kolesterolü düşük hindi eti, taze balık ve tavuk da yiyebilirler.
İlgili 17 soru bulundu
Safra kesesi beslenme ile desteklenecekse bol sıvı tüketimi ihmal edilmemelidir. Safra kesesinde taş olan hastalar elma, elma suyu, limon veya elma sirkesi gibi asidik etkili gıdalar ile beslenmelidir. Tam tahıllı ekmekler ve ürünler tercih edilmelidir.
Bu besinlerin yanında tahıl, ekmek, makarna ve pirinç gibi besinler de yağlı bir şekilde hazırlanmadan tüketilebilir. Kahvaltıda çay ve kahve gibi içeceklerin yerine sıcak suda limon suyu içebilirsiniz. Safra kesesi taşının oluşturduğu ağrılara sebebiyet veren besinler kişiden kişiye de değişiklik gösterebilmektedir.
Sakatatlar, yağlı etler, sebze kızartmaları, şarküteri ürünleri de uzak durulması gereken yiyecekler arasında olabilir. Bitkisel yağlar safra kesesini zorlayabilir. Bu yüzden zeytinyağı tüketimini bile sınırlı tutabilirsiniz. Gazlı içecekler de kasılmalara sebep olabilir.
Pasta sosları, çikolata, mayonez, krema, kaymak, etlerin yağlı kısımları, tavuğun derisi, sakatatlar, sosis, salam, pastırma, sucuk, iç yağı, kuyruk yağı gibi besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Doymuş yağ asidi alımının safra kesesinde kasılmalara sebebiyet vereceği unutulmamalıdır.
Doğal olarak hazırlanmış meyve suları safra kesesine karşı etkili yöntemler içerisinde bulunur. Bu kaynaklar safra kesesi içerisinde taşları temizleyerek, kişinin daha çok rahatlamasına olanak verir. Brokoli ve ıspanak ile hardal yaprakları safra kesesine iyi gelecek sebze çeşitleri içerisinde bulunur.
Tüketilmesi tavsiye edilen gıdalar:
Düşük yağlı peynir, yoğurt. Çorbalar. Baklagiller. Sebze ve meyveler(elma, üzüm, muz, domates, karpuz, kavun, şeftali, marul)
Kese tamamen alındığı için yeniden taş ve çamur oluşumu söz konusu değildir. Ameliyat öncesi atakları tetiklemesin diye konulan diyet, yeme-içme kısıtlamalarına ameliyattan sonra gerek kalmaz.
Bu nedenle, bazı klinisyenler safra kesesi ameliyatı sonrasında bazı besinlerden (örneğin yumurta, çikolata, yağlı kızartmalar, vs.) belli bir süre uzak durulmasını önerirler.
Tüketilmemesi Gereken Besinler
Fındık, ceviz, badem, fıstık gibi yağlı kuruyemişlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Et, tavuk, balık gibi sindirimi zor besinler nadiren tercih edilmelidir.
Safra kesesi taşı için beslenme ve diyet önerileri
Protein kaynaklı besinler olan süt, yoğurt gibi besinler tüketmek önemlidir.
En önemli konu diyet. Yağlı yemekler yememek ve bol su içmek koruyucu oluyor. Bazen bitkisel çözümler var ama taşı eritecek net bir çözüm yok. Ancak nar çiçeği çayını içmek bazen o safra çamurunu çözebiliyor.
Safra kesesi çamuru söz konusu olduğunda cerrahi yöntem en etkilisidir. Eğer bir hastanın safra kesesinde çamur tespit edilirse en kısa zamanda kesesinin alınması gerekir. Ameliyat öncesinde ERCP olarak adlandırılan ve uyutularak uygulanan endoskopi yöntemiyle safra kesesi temizlenebilir.
Serbestler: Beyaz ekmek, sade kraker, bisküvi, peksimet, sade şekerli kuru pasta, sade şekerli kekler, fırında pişirilmiş yufka böreği, pirinç, makarna, irmik, kuskus, erişte, şehriye.
* Zeytin karaciğerin dostudur. Ayrıca sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalı olduğu yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Patlıcanın aşırı tüketimi sonucu zararları ve yan etkileri şöyledir: Ağızda yara veya afta neden olabilir. İçinde oksalat bulunduğu için safra kesesi sorunları olan hastaların hastalığını tetikler veya böbrek taşı oluşturabilir.
Stres: Stres veya psikolojik stres safra kesesini etkileyebilir ve bu da iltihaba yol açabilir.
Safra Kesesi Ağrısı
Yemeklerinizde limon suyu kullanmak safra kesesi ağrılarınıza iyi gelir.
Zeytinyağındaki oleik asit, kardiyovasküler sisteminiz için harikalar yaratır. Bu içecek, romatoid artritin neden olduğu ağrı ve iltihaplanmayı azaltacaktır. Bunu içmek safra taşı oluşumunu önleyebilir ve durdurabilir.
En sık tercih edilen ve içilmesi serbest olan çorbalar domatesli çorbası, yayla çorbası, süzgeçten geçirilmiş sebze çorbaları, bezelye unu, buğday unu, mercimek unu, pirinç çorbası tüketilebilir. Ayrıca acısız tarhana çorbası ve şehriye çorbası da serbest olan seçenekler arasındadır.
Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Görmüş, safra kesesi taşı ağrılarıyla kalp ağrılarının farklı yerde meydana gelebildiğini, fakat bu şikayetlerde mutlaka bir hekime başvurularak durumlarının kontrol altına alınmasının gerekli olduğunu belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri