3 öğün sağlıklı beslenme ve ara öğünler yeterlidir. Zayıflamak için aç kalmak zorunda değilsiniz. Kaç öğün yemek yemeli, kan şekeriniz ile ilşkilidir bu yüzden öğün atlamak daha fazla acıkmanıza neden olacaktır.
Ek olarak ömrü uzattığı tıbbi olarak kanıtlanmış olan tek şey olan açlığı, gün içinde tecrübe edebilmek için de üç öğün değil iki öğün tercih etmek isabetli olacaktır.
Yani bilim sağlık için en iyisinin güne yayılmış iki veya üç öğün olduğunu, çok geç veya çok erken yememek gerektiğini, akşamdan sonraki sabaha kadar uzun süre aç kalmanın sağlıklı olduğunu ve yüksek kalorili yiyecekleri gün içinde tüketmek gerektiğini söylüyor.
Haliyle kilo verme süreçlerinde de yağ yakımını arttırıyor. En uygulanabilir ve hayatı kolaylaştıran türü ise İki Öğün Beslenme. Bu sistemde gün içinde ortalama 8 saatlik bir yemek yeme penceresi var ve iki ana öğünle birlikte eğer ihtiyaç duyulursa ara öğünler tüketilebiliyor.
Tek Öğün Beslenmek Zayıflatır Mı? Tek öğün beslenmek istediğinizde, size verilen 1 saatlik yemek molasında en sağlıklı ve doyurucu besinleri tercih ederseniz; kilo kaybı yaşayabilirsiniz. 23 saatlik yemek yemeden duracağınız boşlukta, metabolizmanız aktif olacağı için bu süre zarfında bolca su ve çay içebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır. Tabi ara öğünlerde ne tür besinler tüketildiği çok önemlidir. Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına abur cuburlar, yağlı ve şekerli yiyecekler gelir. Fakat ara öğünlerde bu tür besinleri tüketmek kilo almamızla sonuçlanacaktır.
Ahmet Aydın birçok beslenme uzmanının tersine sık aralıklarla değil, günde 2 öğün yemek yemeyi öneriyor: “Yağların yakılması için vücudun uzun açlık süresine ihtiyacı var. Çok sık yerseniz vücudunuz daha fazla insülin hormonu salgılayarak yağları depolar!”
Günde sadece tek öğün yemek, vücudunuzun karbonhidrat ve şeker alma isteğini artırır. Bu sebeple yediğiniz öğünde kendinizi durduramayıp "Nasılsa tek öğün yiyorum" demenize yol açarak, sağlıksız besinleri tüketmenize yol açabilir. Tek öğün ile beslenme sırasında vücudunuz kan akışını yağ deposuna yönlendirir.
Günde sadece 1 veya 2 öğünle beslenmek
Kilo vermek veya kilo almamak için günde sadece bir öğün yemek de metabolizmayı yavaşlatıyor. Bu durum metabolizmayla ilgili hormon olan insülinin etkisinden dolayı oluyor. İnsülin, kandaki glikoz seviyeleri arttığında salınıyor.
OMAD DİYETİ İLE KAÇ KİLO VERİLİR? Bu sorunun net olarak bir cevabı maalesef yoktur. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) haftalık 0.5- 1 kg arasında kilo vermenin ideal olduğunu bildirmiştir.
Ancak, genel olarak sağlıklı bir diyet için günde 3 ana öğün ve 2-3 arası öğün önerilir. Bu öğünler arasında 3-4 saat aralıklar bırakarak, yemeğe devam edilmesi önerilmektedir. Bu şekilde metabolizmanız hızlandırılır, aç kalmamak için gerekli olan enerji sağlanır.
Canan Karatay, günde 2 öğün beslenilmesi gerektiğini söyledi.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
İdeal kilolarına ulaşmak istiyorlarsa mutlaka günde 3 ana öğün ve 1 ara öğün yemeleri gerekiyor. 2 öğünle ideal kilolarına ulaşamazlar. Ara öğünü 3'e çıkarırlarsa kilo vermeleri ayları bulur. Çok sık yerseniz vücudunuz yağ kitlesini daha az yakar ve yağ depolar.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de önemli öğütleri arasında yer almaktadır.
Daha sık yemek metabolizmayı hızlandırır mı? Metabolizma hızı, vücudun belirli bir süre içinde yaktığı kalori miktarını tanımlar. Sık ve az öğünler şeklinde beslenmenin metabolizmayı hızlandırdığına dair bilimsel bir kanıt ise yoktur.
Geç saatlerde yiyecek tüketmeyerek sindirim sisteminin dinlendirilmesi gerekiyor. Uykuda bedeniniz kendini onarırken ayrıca besinleri sindirmek ve işlemekle meşgul olmamalıdır. Yani bağırsaklar ne kadar boşsa ve sindirecek bir gıda taşımıyorsa işte ancak o zaman uykuda yağ yakımı optimal olacaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Gün içerisinde alınan ve yakılan kalori miktarları arasında toplamda 7200 olduğu anda insanlar tartıda 1 kg. daha az gelmeye başlayacaklardır. Uygulanan diyetlere ve sporlara göre bu 3 gün içerisinde olabileceği gibi 3 hafta içerisinde de olabilmektedir.
Akşam yemeğini atlamayı mümkünse her gün yapın. Bu durumda çok iyi kilo kontrolü sağlarsınız. Haftada en az iki gün yapabildiğinizde ise ortalama kilo kontrolü ile iyi bir metabolik iyileşme elde edersiniz. O halde ''AKŞAM YEMEĞİNİ ATLAMAK'' kalıcı kilo kaybının ve gençleşmenin en önemli anahtarı olabilir.
Metabolizma hızlandırma: Günde 1 öğün yemek yenmesinin, metabolizmanın hızlanmasını, iştah kontrolünü ve daha uzun süre yağ yakımı yaptığı savunulur.
Kişi yetersiz besleniyorsa, vücudunun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduklarından daha az kalori tüketiyor demektir. Bu, enerji seviyeleri üzerinde ciddi bir etki yaratabilir, bu da kişinin günlük işleyişini bozabilecek fiziksel yorgunluk ve zihinsel yorgunluğa neden olabilir.
Vücut hormonlarının salgılanma sürelerinin takibine dayalı olarak Canan Karatay tarafından geliştirilen Karatay diyeti 2 öğün yemek yemeyi savunur. 2 öğünden fazla yemek tüketiminin kişinin kilo almasına neden olduğunu belirten Karatay diyeti mantığı doğrultusunda öğünler arasında en az 5 saatlik bir süre gerekir.
Akşam yemeğinin saati erkene çekilip de miktarı kısıtlanmazsa gün boyunca sadece kalori azaltarak yemek seçimi yapmak kalıcı kilo kaybı sağlamaz. Kalori saymamalı ve her türlü unlu gıda, şekerli ürünler, işlenmiş et, inek sütü ürünleri, şekerli ve gazlı içecekler, alkol, hazır soslardan uzak durulmalı.
Dilediğiniz saatte mümkünse öğlen saatlerinde tek öğün olmak şartı ile istediğiniz şeyi yiyebilirsiniz ancak geri kalan 23 saat hiçbir şey yiyemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri