Özellikle 'salmonella' dediğimiz bir bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir.
Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür.
Salmonella yumurtanın içinde yüksek sayılara ulaşabilir. Bu yumurtalar iyi pişirilmezse (örneğin rafadan ya da az pişmiş yumurtada, beze ve tiramisu gibi tatlılarda olduğu gibi) Salmonella bakterisi hastalığa yol açacaktır. Küçük çocuklar yetişkinlere kıyasla hastalığa daha hassastır.
Salmonella, insanlarda şiddetli ishal ve ateşe sebebiyet veren oldukça zararlı bir bakteridir. Enterobacteriaceae familyasında yer alır ve şekli çubuk gibidir.
Aynı şekilde çiğ yumurtanın başta salmonella bakterisi olmak üzere birçok bakteri bakımından daha tehlikeli olabileceği, özellikle yumurtayı kırarken kabuktan iç kısma kolayca bakteri geçisi olabileceğini de öğrendik.
İlgili 22 soru bulundu
Bakterilerin neden olduğu en yaygın gıda zehirlenmesi türlerinden biri olan salmonella, hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı (dışkı) yoluyla dışarı atılır.
Tifoda antibiyotik kullanılmasının nedenleri Salmonella typhi'nin bağırsaklardan kan dolaşımına geçmesi ve sistemik enfeksiyon yapabilme riskidir. Kan dolaşımına karışan bakteriler idrar yolu enfeksiyonu, menenjit, kalp kapak enfeksiyonu, kemik-eklem enfeksiyonu yapabilir.
Özellikle tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler hastalıklar açısından risk taşırlar. Mükemmel bir pişirme ile patojenler öldürülür. Ancak gıdanın bütün kısımlarının en az 70 °C dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuk pişirildiğinde bile kemik kısmında pişmemiş bölümler kalabilir.
Oreo bisküvilerinde salmonella bakterisi ihtimali üzerine şirketin bazı üretim sahalarını kapattığına ilişkin haberlerden sonra üretici firma Mondelez açıklama yaparak "gerekli önlemlerin alındığını" duyurdu.
Salmonella spp. başta kümes hayvanları olmak üzere, sığır, domuz, sürün- genler ve insanları enfekte ederek diğer kişiler için enfek- siyon kaynağı olabilir. Özellikle dışkı ile kontamine ol- muş su ve gıdaların tüketimi (yumurta sarısı, mayonez, süt, krema, sebze ve meyveler, dondurma vb.)
Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz.
YUMURTA 12 DAKİKADAN UZUN SÜRE PİŞİRİLMEMELİ
Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bunun nedeninin, bekleyen yumurtada yükselen pH etkisi ile proteinlerden oluşan hidrojen sülfürün demirle birleşmesi sonucu olduğu sanılmaktadır.
Bu sebeple dışarıda duran haşlanmış yumurtalar birkaç saat içerisinde bozulmaya başlayabilirler. Haşlanmış yumurtanın kabukları soyulmuşsa en geç iki saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Kabukları soyulmamışsa bu süre 3 güne çıkmaktadır. Dolapta ise haşlanmış yumurtayı üç gün kadar bekletebilirsiniz.
Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer. Faydadan çok zararı vardır yani…
Salmonella veya salmonelloz; ishal, ateş ve mide ağrılarına neden olan Salmonella bakterisi enfeksiyonudur. Salmonella genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Yıkanmadan kırılan yumurta, tifoya davetiye çıkarıyor.
Kullanmadan önce mutlaka yıkanması gereken yumurtalarda bulunan salmonella bakterisi halk dilinde tifo olarak bilinen hastalığa yol açıyor.
"Oreo Bisküvi", ilk olarak 1912'de, 15-16 Caddeler arasındaki 9. Cadde'de bulunan bugünkü Chelsea Market kompleksindeki Chelsea, Manhattan fabrikasında Ulusal Bisküvi Şirketi (bugün Nabisco olarak bilinir) tarafından üretildi. Bugün, Dokuzuncu Cadde'nin aynı bloğu "Oreo Yolu" olarak bilinir.
Buğday unu (gluten içerir), şeker (kaynak: şeker pancarı veya şeker kamışı), bitkisel yağ (palm), yağı azaltılmış kakao tozu (96), nişasta (kaynak: mısır), glukoz-fruktoz şurubu (kaynak: mısır veya buğday), kabartıcılar (sodyum hidrojen karbonat E 500fii), amonyum hidrojen karbonat E 503/ii)), tuz, emülgatörler (soya ...
Oreo yemek haram!
Bu tartışmaların sonrasında bir Twitter kullanıcısı, merakını gidermek için Oreo'nun resmi hesabına bu soruyu sordu. Yetkilerden gelen cevap ise net; Oreo bisküviler helal değil. Oreo yetkilileri bisküvilerinin helal olmadığını, Twitter üzerinden duyurdu.
Salmonella bakterisinin alt türü olan Salmonella Typhi türünün neden olduğu tifo hastalığı daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. 3 haftayı aşan tedavi edilmemiş enterik ateş durumuna tifo denir.
Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda Salmonella'nın çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaştığı saptanırken, salmonellozis vakalarından sorumlu tutulan gıdalar içerisinde tavuk etlerinin ilk sıralarda yer aldığı bildirilmiştir.
Lokal organ enfeksiyonu, bakteriyemi ve özellikle endovasküler Salmonella spp enfeksiyonlarında kinolonlar ve seftriakson tercih edilir.
72 derecede ölüyor
Bu bakteri pişirme ile ölmektedir. Kanatlı et ve yumurta ürünleri iyi pişirilerek yenildiğinde hastalıkla ilgili herhangi bir risk kalmaz. Pişirme sıcaklığı en az 72 derece olmalıdır, bu da normal pişirme ısısıdır. Bu ısıda etin pembeliği yok olur.
Yiyecekleri tavsiye edilen iç sıcaklıklara getirin. Yüksek riskli yiyecekleri hazırlamadan önce ve sonra sayaçları temizleyin. Ellerinizi iyice yıkayın (özellikle yumurta veya kümes hayvanları ile çalıştıktan sonra). Yemekleri pişirmeden önce buzdolabında saklayın.
Tavuklarda infeksiyenlara neden olan birçok Salmonella tipi et ve yu- murta ile insanlara geçebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri