Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur. Proteinlerin vücut fonksiyonların düzenlen- mesinde önemli görevleri vardır.
Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor. Ayrıca 'A, D, E ve B vitaminleri bakımından yüksek olduğundan bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Yumurta akı, düşük kalorisi ve yüksek protein içeriği ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler için iyi bir besindir. Yumurtadaki proteinin %66'sı beyazındadır. Yumurta proteini, gıdalar yoluyla alınması gereken tüm aminoasitleri içerir ve biyoyararlılığı en yüksek proteindir.
İlgili 45 soru bulundu
Eğer mevcutta sadece bir kalp damar hastalığı varsa bu bireyler yumurta tüketimini günde 2 ile sınırlandırmalıdırlar. Sağlıklı bireyler ise günde 3 yumurta bile tüketebilirler bir sınırlama kalp sağlığı riski açısından yoktur.
Yumurtanın sarısı, daha fazla yağ içerdiği için beyazından daha fazla kalori içerir. Bu nedenle düşük kalorili yüksek protein ihtiyacı olan bireyler, yumurtanın beyazını tüketerek kilo kontrolü sağlayabilirler.
Yumurtanın en sağlıklı hali, uzmanların da kabul ettiği üzere haşlanmış yumurta ya da poşe yumurta. Yağda yumurta, kolesterol açısından çok önerilmiyor. Yumurtanın yanında karışık çiğ sebzeler yemek, içindeki E vitamininin emilimini de arttırıyor.
18 gram protein, 17 gram sağlıklı yağ içeriğiyle kas gelişimi için ihtiyacınız olan her şeye sahip olan 3 adet tam yumurta; kas yapım aşaması için müthiş bir besin kaynağı.
Karatay, sporcuların yumurtanın sarısını çıkararak yemelerinin yanlış olduğunu da belirtti. Yağ ve proteinin dengeli alınması gerektiğini ifade eden Karatay, "Yumurtanın içerisine sarı konulmuşsa onun faydası var sana zararı yok. Protein yağla yendiği zaman vücuda faydası var.
Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır. Yumurtanın Üzerindeki Kod 2 İle Başlıyorsa; 2 numaralı kod, kümes tavuğu yumurtası olduğunu belirtir. Piyasada en çok bulunan kod ise 2 numaradır.
Ortalama ağırlığı 60 gram olarak bilinen bir adet yumurta 6 gram protein içermektedir. Protein kaynağı olarak da adlandırılan yumurta, içerdiği proteinin sindirilebilirliği açısından da diğer besin maddelerine göre öndedir. Yumurta protein miktarı en çok yumurtanın beyazında bulunur.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Yumurtanın sarısının üstündeki beyaz incecik ip gibi tabaka horozun spermidir. Bunun dışında yumurtanın beyaz kısmı sarı kısmını bir arada tutmaya yarar ve civciv yumurtadan çıkmadan önce bu kısımla beslenir. Yani yumurtanın beyazı aslında sperm değildir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Yeterli miktarda ekmek, tahıl ve süt ürünlerinden hazırlanan kahvaltıya ek kuru yemiş, bal, marmelat, muz gibi ek gıdalar ekleyebilirsiniz. Yumurtada çok yüksek oranda protein bulunduğundan yumurta, sporcu kahvaltısı için olmazsa olmazdır.
Dr. Canan Karatay yumurtanın pişirilme şekliyle alakalı şu tavsiyelerde bulundu; Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Günde 10 tane yiyin! Beslenmeyle ilgili öğütlerle gündem olan, bir dönem bazı doktorların yumurtayı yasakladığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi.
Yumurtanın sarısı yemeğe renk ve doku katar.
Ayrıca bazı hamur işlerinin ve fırında pişen tatlıların üst kısmına renk vermesi için yumurta sarısı sürülür. Köfte ve mayonez gibi yiyeceklerde ise bağlayıcı olması amacıyla yumurta sarısı kullanılır.
Yumurtanın beyazının, yalnızca protein ihtiyacınızı karşıladığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Protein açısından oldukça zengin olduğu gibi, vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengindir. Yumurtanın beyazı; A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminlerini barındırır.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri