Soğuk Algınlığı ve Boğaz Ağrısına İyi Gelir Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı hafifletir. Hastalık sürecinin rahat geçirilmesi için bu çayın sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden önce aç karna içilmesi tavsiye edilir.
Demleme işlemini gerçekleştirdikten sonra çayınızı akşam ve sabah olmak üzere günde iki bardak tüketebilirsiniz. Dut yaprağı çayını yemeklerden önce içmek daha faydalı olacaktır.
Soğuk algınlığı sonucunda oluşan boğaz ağrısına da iyi geldiği bilinen yaprak, bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde fayda sağlar. Dut yaprağının çayı öksürüğü keserek boğazdaki acı ve ağrıyı dindirdiği bilinir.. Doktorunuzun tavsiyesi ile içebileceğiniz dut çayı, hastalık sürecinin daha rahat geçmesini sağlar.
Taze dut yaprağı çayı nasıl yapılır? Diğer bazı bitki çaylarından farklı olarak dut yaprağı çayı günde iki defa sabah ve akşam olacak şekilde tüketilebilir. Ancak yine de doktor onayı alarak içilmesi tavsiye edilir.
Dut yaprağı çayının ateş düşürmede etkili olduğu bilinmektedir. Ödem attırıcı bir çaydır. Bunun yanı sıra idrar sökücü bir çaydır. Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
İlgili 43 soru bulundu
-Dut yaprağı özellikle şeker hastalığı için oldukça faydalıdır. -Ayrıca tansiyonu dengeleyici özelliği de bulunmaktadır. -Hatta dut yaprağının kötü kolesterolü düşürücü özelliği de bulunmaktadır. -Tam bir karaciğer dostudur.
Dut yaprağından elde edeceğiniz çayı günde 2 bardaktan fazla tüketmeniz durumunda, mide sancıları veya kabızlık problemleri yaşayabilirsiniz. Cildinize devamlı sürmeniz durumunda, bazı tahriş durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Aşırı şekilde tüketim, kusma gibi sorunlara neden olabilir.
Günde 2 bardak dut yaprağı çayı içmek vücuda zindelik ve direnç sağlar. Yapılan araştırmalara göre dut yaprağından elde edilen özütün fil hastalığına karşı şifalı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca diş ağrılarına karşı gargara yapılarak kullanıldığında ağrıları giderici özelliğe sahiptir.
Dut yaprağında mineral olarak kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum bulunur. Ayrıca C Vitamin açısından da zengindir (% 0.1-0.2). Folik asit (B9), B1 ve D vitaminini de içermektedir.
Dut tüketimi Mayıs aylarından itibaren başlamaktadır. Dut yaprakları yaz aylarında olur. Mayıs ayı ve Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında dut yaprağını toplayabilirsiniz.
Taze dut yapraklarını iyice yıkayın. Bir tencereye su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içine taze dut yapraklarını ekleyin ve kısık ateşte 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın. Demlenen çayı süzün ve bir fincana doldurun.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Dut, kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu yüzden yazın taze dut yaprakları toplanır, kurutulur. Daha sonra dut yaprakları serin ve nem olmayan bir ortamda saklanır. Cam kavanoza konulan dut yaprakları daha uzun süre saklanabilmektedir.
Dut yaprağı çayı, 5 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanmaktadır. 1 su bardağı kadar su kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılır. Suyun içine 2 çay kaşığı kurtulmuş dut yaprakları konur ve 3-4 dakika demlenmesi beklenir. Dut yaprağı çayı demlendikten sonra süzerek servis edilebilir.
Dut yaprakları cilt beyazlatmada ve leke gidermede etkili olduğu için kozmetik preparatlarda tercih edilir.
Dut yaprağının faydaları
Ateş düşürücü etkisi vardır Dut yapraklarından hazırlanan çayın tüketilmesi ateş düşürücü etkisini görmenize yetecektir. Dut meyvesi, birçok hastalığa iyi geldiği gibi romatizmal ağrılara, böbreklerdeki ağrılara, kansızlık, stres, yorgunluk gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.
Dut yaprakları diğer minerallerin yanı sıra kalsiyum, demir, çinko, fosfor ve magnezyum içerir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içerir. Bu yapraklarda aynı zamanda folik asit (B9), B1 vitamini ve D vitamini de bulunmaktadır.
Dut yaprağı, antioksidan ve antienflamatuvar özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Bunun yanı sıra, dut yaprağı cilt sağlığına da faydalar sağlar. Dut yaprağı maskesi, cildi besleyerek sıkılaştırmaya, nemlendirmeye ve gençleştirmeye yardımcı olabilir.
Dut yaprağının diğer faydaları şunlardır:
Ödem atmaya yardımcıdır. Egzamaya karşı etkili olduğu bilinmektedir. Karaciğerdeki toksinleri temizler. Antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihaba karşı etkilidir.
Dut yaprağının da çay olarak tüketilmesi zayıflamada yardımcı bir takviye olabilmektedir. Dut yaprağı çayı metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır ve yağların yakılmasında oldukça etkilidir. Bu sebeple zayıflama konusunda yarar görmek istiyorsanız yemeklerden önce bir bardak içmeniz fayda sağlayacaktır.
Dut yaprağı çayı, içerisinde barındırdığı vitaminler sayesinde cilt dostudur. Düzenli bir şekilde tüketilecek olan dut yaprağı sayesinde kan basıncınızı dengeleyebilirsiniz. Özellikle yüksek tansiyon hastaları için harika bir sağlıklı içecektir.
Zeytinyağlı Dut Yaprağı Sarması Tarifi Nasıl Yapılır? Dut yaprakları güzelce yıkandı. Bir kabın içerisine yerleştirilip, üzerine sıcak su dökülerek yumuşaması sağlandı. Taze yaprak olduğu için hemen sarılacak kıvama geliyor zaten.
Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve tatlı bir tadı vardır. Yapraklar tıbbi amaçlar için ve antioksidan kaynağı olarak kullanılır. Genellikle salatalarda malzeme olarak veya çay formunda demlenerek tüketilir. Dut yaprağı çayı faydaları ile bilinir.
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri