Yün ve Triko Kazaklar Çamaşır Makinesinde Kaç Derecede Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Yünlü giysiler sıcak suda çekerler. Bu sebeple yıkamadan önce 1 saat soğuk suda bekletmenizde fayda var. Yünlü giysilerinizi makineye atmadan önce çamaşır yıkama torbalarına koyabilirsiniz.
Çamaşır makinesinde yıkamayı tercih edecekseniz, mutlaka “yün” seçeneğinde ve yine 20 dereceyi geçmeyecek suda yıkamalısınız.
- Yün yapısındaki genişleyen kazaklarınızı 60 derece gibi orta ısıda bir ayarda yıkamanız önerilir. Daha yüksek olması çok fazla daraltma yapacağından sakıncalı olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Çamaşır makinelerindeki klasik deterjanlar, yünlü kazaklar için uygun değillerdir. Yünlü kazaklar çamaşır makinesinde 30 derece ve hassas/narin yıkama programıyla yıkanmalıdır. Aksi takdirde yünlü kazaklar çekebilir. Triko kazaklar çamaşır makinesinde 30 derecede ve hassas programıyla yıkanmalıdır.
1 su bardağı çamaşır yumuşatıcısı. 1su bardağı saç kremi. 1 su bardağı bebek şampuanınıda kovamıza ekleyip karıştırıyoruz suyumuzu ve kazaklarımızı bu suda 1 gece bekletiyoruz ertesi gün makinenizde sıkma boşaltma programında fazla suyunu attırıp ıslak haliyle üzerine bir tülbent koyarak bol buharda ütülüyoruz.
Bunlara rağmen hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız 60-90 derece arasında yıkama yapacağınız kıyafetlerde küçülme görülecektir. Pantolon ve deri kumaştan yapılma kıyafetlerin yüksek derecede yıkanması sonucunda kıyafetlerde eskime olacağından yüksek sıcaklıkta yıkamanızı önermiyorum.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır.
Çoğu yünlü ve narin çamaşırlar elde yıkamaya ya da çamaşır makinelerindeki özel hassas programlara uygundur. Yünlü deterjanları, düşük yıkama sıcaklığında bile etkili bir şekilde temizlenmesini sağlarlar. Su 30°C sıcaklığını aşmamalıdır. Sadece hafif kirli giysiler için 20°C'de soğuk yıkama zaten yeterlidir.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Triko kazakları makinede 30 derecede yıkamak en etkili sonucu almanızı sağlayacaktır. Makinede yıkama işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da makinenin devridir.
Yün yorgan yıkama işleminde dikkat edilmesi gereken noktaların başında su sıcaklığı geliyor. Yünün doğal bir elyaf olduğunu ve yıkarken özen gösterilmesi gerektiğini unutmayın. Bu noktada dikkat etmeniz gereken ilk konu su sıcaklığı. Yün yorganlarınızı maksimum 30 derecede yıkamanız gerekiyor.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Örme Kumaş Yıkanınca Çeker mi? Örme kumaşların temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Örme kumaşta kullanılan iplikler suyu rahat bir şekilde çekeceği için ipliklerde şişme meydana gelebilir. O nedenle özellikle sıcak suda yıkanan örme kumaşlarda ilk yıkamalarda çekme meydana gelebilir.
Çoğu kişi tarafından çamaşır makinelerinde artık yün yıkanabilmektedir. Çamaşır makinesinde yün şu şekilde yıkanır; Yorgan ya da yastıkların ipleri kesilerek açılır. İçlerinden yünler çıkarılır ve temiz bir yerde havalandırılır.
YÜN YIKAMADAN ÖNCE BİLİNMESİ GEREKENLER
Çıkarmak daha doğru bir tercih olacaktır. Yıkama işleminde ilk dikkat etmeniz gereken yünün yüksek sıcaklıkta topak hale geleceğidir. İsterseniz elde yıkayın isterseniz makine da bu topaklanma kaçınılmaz olacaktır. O nedenle ılık suda yıkamaya özen göstermelisiniz.
Yünlü giysiler, koyun, keçi gibi hayvanların tüylerinden elde edilen kumaşlardan üretilir. Yüksek sıcaklıkları, yünlü giysilerin çekmesine sebep olabilir. Makinada yıkanabilir etiketi bulunan yünlü giysilerinizi “Elde Yıkama Yünlü 30 derece” programı ile yıkayabilirsiniz.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Çamaşır yumuşatıcısını ılık suya dökün ve çekmiş giysileri bu karışıma batırın. 24 saat bekletikten sonra durulayın. Suyunu sıkmadan güneşte bırakın ve normal boyutuna gelip gelmediğini görmek için kurumasını bekleyin. Karbonat ve beyaz sirke gündelik yaşamda, ev temizliği alanında birçok şekilde kullanılabilir.
Kıyafeti boraks ya da sirke karışımına batır. Yumuşaması, böylece kolayca esnetilecek hâle gelmesi için en az 10 dakika bekle. 30 dakika sonra, zarar görmesini engellemek için giysini sudan çıkar. Kıyafetin suyunu mümkün olduğunca sık.
Kazaklarda tüylenme ve tiftiklenme olarak adlandırılan yüzey kusurları kumaş dokusundaki liflerin topaklanarak dışarı çıkmasıyla meydana geliyor. Başlangıçta tüy oluşumu şeklinde basit bir deformasyon olarak ortaya çıkan lifler, altında yatan sebepler devam ettikçe kalıcı yıpranmayı beraberinde getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri