Hurma, oldukça besleyici bir meyvedir ve birçok sağlık yararına sahiptir. Ancak, bebeklere hurma vermek önerilmez. Bunun nedeni, bebeklerin sindirim sisteminin henüz yeterince gelişmemiş olması ve katı yiyecekleri sindirebilme yeteneklerinin olmamasıdır. Bebeklerin sadece anne sütü veya formül ile beslenmesi önerilir.
Çocuğa Yedirilecek İlk Gıda (Tahnik):
Kuru üzüm ve şeker gibi tatlılarla yapılabilirse de kuru hurma ile yapmak müstehaptır, daha faziletlidir.
Bazı inanışlarda da ilk ağız sütü dediğimiz kolostrum bebeğe verilmeyip bereket olsun diye toprağa atılır. Bebeğin bu kolostruma ihtiyacı vardır ve onun ilk aşısıdır diyebiliriz. Bu sebeple kolostrumun bebeğe verilmesi sağlanmalıdır.
1 ) Çocuğun doğumunun hemen ardından sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okumak. 2) Çocuğa tahnîk yapmak. **** 3) Çocuğa güzel bir isim vermek. 4) Akîka kurbanı kesmek.
Bebeklerin ağız temizliği kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Temiz bir tülbent ya da gazlı bez, daha önce kaynatılan ve soğutulan suyun içerisine batırılıp ağız içi temizliği için tercih edilebilir. Islatılmış bir bez ile, bebeğin yanak için ve dil üstü hafif bir şekilde silinebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Yenidoğan bebeklerin ağız içi normal görünümdeyse özel bir bakıma ihtiyaç yoktur, emme ya da beslenme sonrası ağız içinde kalıntı çok kalıyorsa, kaynatılmış ılıtılmış suya batırılmış gazlı bez ile ağız içi hafifçe temizlenebilir.
Bebeğinizi uyurken veya uykuya dalarken emzirmeye çalışın. Onu uyuturken göğsünüzü emzirecek gibi hazırda tutun ve bebeğiniz uykuya geçince göğsünüzü teklif edin, emzirmeye başlayın. Bebeğiniz için farklı emzirme pozisyonlarını deneyin. Kendiniz ve bebeğiniz için en idealini bulmaya çalışın.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dini bir dayanağı yoktur.
Geleneklerimize göre yeni doğan bebeğe altın, altın künye veya maşallah takılır. Nazar boncuklarının, kurdelelerin eşlik ettiği altın ve maşallah bebeğin yatağında bulunan altın yastığına iliştirilir. Altın künye de bebeğe takılabilecek hediyeler arasındadır.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
8 aylık bir bebek için hurma, katı gıdalara geçiş yaparken tanıştırılabilecek sağlıklı bir seçenektir.
Öncelikle hurmayı üstü geçicek şekilde kaynar suda en az yarım saat bekletelim. Daha sonra suyu süzüp hurmaları soyalım ve çekirdeğini çıkarıp ezelim üstüne bebe bisküvisini ekleyelim ve az bir miktar su ekleyip ezelim karışıma zeytinyağını ekleyip afiyetle yedirelim 😋bebişlerimize afiyet olsun.
Yeni doğan bebeklerin damağına ezilmiş hurma yahut bal sürme işine “tahnik” denir. Tahnik sünnettir. Kelime, lügatte “damağa sürmek” manasına gelir. Muhtelif hadîs-i şerîflerle sabittir ki Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) bunu hem bizzat uygulamış hem de teşvik etmiştir.
Yenidoğanlara hurma vermek, hurmaların sindirilmesi ve emilmesi kolay olduğundan sindirim sürecini iyileştirir ve aynı zamanda çocukları kansızlıktan korur ve bunun nedeni demir içermesidir.
Önce hurmaları bir cezvede haşlayınız. Sonra kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp soğumaya bırakınız. Ayrı bir cezvede su ile irmiği kaynatınız. En son olarak irmik hurma ve pekmezi blender ile eziniz isterseniz hurma yerine kuru kayısı ile de yapabilirsiniz.
Yarı kırk uçurma bebeğin 20. gününde, kırk uçurma ise 40. gününde yapılır. Tamamen geleneksel bir ritüel olan yarı kırk banyosu, herhangi bir bilimsellik veya dinsel bir temel içermemektedir. Dolayısıyla dinimizde yarı kırk ile ilgili herhangi bir zorunluluk olmadığı söylenebilir.
Doğumdan Sonraki İlk 40 Gün Neden Önemlidir? Lohusalık dönemi, bebeğin ve annenin birçok değişimle mücadele ettiği, hastalıklara karşı savunmasız kaldığı, bu sebeple özen gösterilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde ortaya çıkan hastalıklar hem anne hem bebek açısından daha ağır yaşanabilir.
40 gün rahim ve vajinanın toparlanması, eski haline dönmesi ve fiziksel yorgunluğun azalması için verilen süredir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Kırk çıkarma olarak da bilinen kırk uçurma (40 uçurma), Şamanlardan günümüze kadar ulaşan bir gelenektir. Tarihi kayıtlara göre Göktürkler döneminde de yapılan kırk uçurma ritüelinde anne ve bebek sağlığı açısından önemli bir eşik olan lohusalığın bitişi kutlanmaktadır.
Aile büyüğü banyo suyunu hazırlar. İçine taş, buğday, altın, gümüş, çeşitli mevsim çiçekleri veya gül yaprakları, nazar boncuğu atar. Suya atılacak tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi veya temiz olması gerekir. Banyo yaptıracak aile büyüğü abdestini alır, ardından bebeğe hazırlanmış sudan 40 tas döker.
Bitlis'te yeni doğan bir bebek, herhangi bir aile büyüğünün evine ilk defa ziyarete götürüldüğünde ev sahibi aile tarafından bebeğin annesine yumurta verilir. Böylece bebeğin çabuk büyüyeceğine ve sağlıklı olacağına inanılır (K25).
Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer. Bu olayı en az hasarla atlatmak için annelere öneriler...
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Doğumdan birkaç gün sonra, 24 saatlik süreçte 6'dan daha az idrarını yapar. İdrar rengi koyu sarıdır. İlk haftadan sonra deri rengi daha sararır ve yetersiz sıvı aldığı için derisi kırışmaya başlar. Göğüslerini emzirme sonrası yumuşak hissetmezsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri