Yunanistan'da sofraya oturduğunuzda salata olmazsa olmaz. Soğan ve feta peynirinin başrolde olduğu bu hafif salatanın diğer malzemeleri ise marul, domates, salatalık ve zeytinyağı. Yunanların meşhur et yemekleri arasında olan souvlaki, Yunan kebabı olarak da biliniyor.
Yunan zeytinyağı, dünyada, saflığı, sıra dışı tadı ve yüksek besin değeriyle tanınmaktadır. Zeytinyağı, üretilme biçimi, kimyası ve tadına bağlı olarak sızma, doğal ve saf olarak sınıflandırılır. Yunanistan'ın yıllık yağ üretimi, %75'i en kaliteli yağ olarak bilinen sızma olmak üzere 430,000 tondan fazladır.
Ne yiyeceksiniz
Keftedakia (kızarmış köfte), dolmadakia (asma yaprağı dolması), tzatziki (rendelenmiş salatalık ve sarımsaklı Yunan yoğurdu), saganaki (kızarmış peynir) herkesin favorisidir.
Tirokroketes (Τιροκροκέτες): Tirokroketler, kızarmış peynir toplarıdır ve popüler bir mezedir. Τiri Feta (Τυρι φετα) – Beyaz peynir: Salata ve yemeklerde kullanıldığı gibi ortaya üzeri zeytinyağla soslanıp meze olarak da getiriliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Döner ya da döner kebap, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.
1. Melomakarona. Tariflerinde Yunanistan'ın tipik olarak bilinen malzemelerine (yağ, bal, portakal ve fındık) dayanan melomakarona tipik bir Yunan tatlısı olarak kabul edilir.
Yunan kahvaltısı, Türk kahvaltısına benzer şekilde zeytin, beyaz peynir, salatalık, domates, biber ve ekmekten oluşur. Ancak, Yunan kahvaltısı daha fazla tuzlu malzeme içerir. Feta peyniri, yoğurt, tahıl, ceviz, kuru üzüm, bal, tahin, zeytinyağı ve siyah zeytin, Yunan kahvaltısının diğer temel malzemeleri arasındadır.
Yunan ve Türk mutfağı, Roma mutfağının devamı olan Bizans mutfağının üzerine inşa edilmiştir. Roma mutfağı antik Yunanlardan birçok yemeği almıştır, ancak plasenta (ve dolayısıyla baklava) Yunan kökenli bir yemek değildir, Roma yemeğidir.
Gyros dikey bir döner şişinde pişirilen ve domates, soğan, patates kızartması ve caciki gibi malzemelerle birlikte sarılmış veya pide ekmeğine doldurulmuş olarak servis edilen Yunan kökenli bir yemektir.
Başlıca ihraç ürünleri işlenmiş ve ham gıda ürünleri, işlenmemiş pamuk ve tütün, tekstil, kimya ürünleri, çimento ve rafine petrol ürünleridir. İthalat kalemleri arasında ise yiyecek, elektrikli eşya, makineler, hammadde, yakıt-yağ önemli yer tutmaktadır.
Elverişli toprakları ile Yunanistan'ın geçim kaynaklarının başında tarım yer alır. Tahıl, tütün, pirinç, zeytin, pamuk, meyve ve sebze üretimi gerçekleştiren Yunanistan, balıkçılıkta da oldukça gelişmiş bir ülkedir. Tarihi ve kültürel yapıları ile ilgi çeken Yunanistan'ın diğer geçim kaynağı ise turizmdir.
Yunanistan'ın başlıca İthalat Kalemleri: ham petrol ve ürünleri, ilaçlar, motorlu araçlar ile aksam ve parçaları, petrol gazları, işlenmemiş alüminyum, elektrik enerjisi, evcil domuz ve sığır etidir • Türkiye, Yunanistan'ın ithalatında 10. sırada yer almaktadır.
Selanik Böreği, Selanik gevreği, Kaçamak, Selanik yoğurdu, Selanik fasulyesi, Barbuşka tatlısı, Selanik usulü peynir tatlısı, Selanik baklavası şehrin en meşhur yemekleridir.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Evet, 2013 yılından itibaren Avrupa Birliği Komisyonu tarafından tescilli Türk tatlısıdır. Osmanlı zamanında yapılmaya başlandığına dair çok net kanıtlar vardır. Orta Asya'da, 1200'lü yıllarda, baklava, yuvka gibi kelimeler Divan-ı Lügatıt Türk'te geçmektedir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir.
İlk çağlarda beslenme ile ilgili bilgiler Homeros destanlarıdır. Bu destanlara göre kahramanlar şölenlerde yağlı domuz eti, keçi, koyun ve dana etlerini şişlere dizilerek pişirilip ( Resim 9 ) yanında ekmek ve sulandırılmış şarap içiliyormuş. Eski Yunan toplumunun ana menüsü “maza” idi.
Çay denince de Yunanistan'da siyah çay değil bütün botanik çaylar akla gelir. Bu çayların kış mevsiminde kafelerde içilen sıcak içeceklerin arasında mütevazi bir yeri vardır.
📌Kahvaltı beraberinde değişik bir adeti de ortaya çıkarmıştı. Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi.
#6 Tzatziki (Yunan Mezesi)
Süzme yoğurtla yapılan koyu bir cacık olan tzatzikinin bir diğer adı da zaten cacıki! Cacık gibi kaşık kaşık içmek yerine koyu olduğu için ekmeğe sürülerek yeniyor. Tam bir salatalıklı yoğurt sosu kıvamında, et yemekleriyle yenecek ferahlatıcı bir meze!
Bunun yanı sıra, 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizin etkileri Yunanistan ekonomisinde derin şekilde hissedilince 2013 yılında Yunan Drahmisi Euro kuru; 1500 Drahmi = 1 Euro olacak şekilde güncellenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri