Faaliyetlerine yurt içinde Ankara Ulus'taki merkez binasında 2009 yılında başlayan Enstitü, ilk yurt dışı merkezini Saraybosna'da açmış olup Avrupa, Asya, Orta Doğu, Uzak Doğu, Afrika ve Amerika'da olmak üzere 7 yıl içerisinde 37 farklı ülkede 45 Türk Kültür Merkezi sayısına ulaşmıştır."
Şeref Ateş, birçok ulusal ve uluslararası projede görev aldı. 2011'de profesör olduktan sonra mesleki kariyerini Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde sürdürdü. 2016 yılında Başkan olarak atandığı Yunus Emre Enstitüsündeki görevini hâlen devam ettirmektedir.
Türkoloji Projesi kapsamında yurt dışındaki üniversitelerle yapılan anlaşmalar gereğince ilgili üniversitelerde Türkçenin öğretimi, Türk kültürünün, sanatının ve tarihinin tanıtımı yapılmaktadır. Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışındaki faaliyetlerinden bir diğeri Tercihim Türkçe Projesi'dir.
Okutman olarak çalışmak isteyenlerin; Türkçe Öğretmenliği, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Yabancılara Türkçe Öğretimi vb. Türkçe ile ilgili lisans veya yüksek lisans bölümlerinden mezun olmaları beklenmektedir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Okutman / Lektör maaşı aylık ortalama 34.900 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Okutman / Lektör maaşı 27.900 TL iken, en yüksek ise 44.900 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İlgili 42 soru bulundu
Yunus Emre Enstitüsü; Türkiye'nin dilini, kültürel mirasını ve sanatını tanıtmak ve bu alanlarda eğitim almak isteyenlere yurt dışında hizmet vermek amacıyla 2009 yılında kurulmuştur.
Osmanlı Devleti 1526 yılından 1699 yılına kadar Macarlara hâkimdi. Bu yıllar boyunca kültürel bakımdan birbirlerinden etkilenmişti. ÁrminVámbéry'nin 1870 yılında Türkoloji Enstitüsü'nü kurmuş ve kökenleri hakkında araştırmalara hız kazandırmıştı. Bu Enstitü'de birçok Türkolog yetişmişti.
İlk Türkoloji Enstitüsü 1870 yılında Macaristan'da kurulmuştur.
Yunus Emre Enstitüsü ise Vakfa bağlı bir kuruluş olarak bu Kanunun amaçlarını gerçekleştirmek üzere yurt dışında kurduğu merkezlerde yabancılara Türkçe öğretimi çalışmalarının yanı sıra ülkemizin tanıtımı amacıyla kültür ve sanat faaliyetleri yürütmekte, ayrıca bilimsel çalışmalara destek vermektedir.
Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Yunus Emre Enstitüsü'nün yurtdışında bugün 48 ülkede 58 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi bulunmaktadır.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş A Para TV'de | Türkiye - Merkez.
36 veya 72 saatlik kurlar şeklinde düzenlenen çevrim içi Türkçe dersleri haftada 2 gün 2'şer saat, toplamda 36 veya 72 saat sürmekte olup ücretsizdir.
Yunus Emre Vakfı, 5 Mayıs 2007 tarihli ve 5653 sayılı Kanun'la kurulan ve Türkiye'nin, Türk dilinin, tarihinin, kültürünün ve sanatının tanıtımı amacıyla projeler gerçekleştirecek bir kamu vakfıdır. Vakıf, ilk olarak Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunu gerçekleştirmiştir.
Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) nedir? Türkçeyi yabancı dil ya da anadil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerinin tespit edilmesine yönelik olarak Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, temel dil becerilerinin tamamını ölçen ve uluslararası ölçekte yapılan bir sınavdır.
Hak ve halk şairi Yunus Emre, 1240 (Hicri 638) yılında Eskişehir'in Mihalıççık ve Sivrihisar ilçeleri arasında kalan ve bugün kendi adıyla anılan Sarıköy'de doğmuştur.
Elimizdeki belgeler ışığında bildiğimiz ilk Türk kökenli Türkolog, Karahanlılar döneminde yaşayan ve eseri Divanü Lügati't-Türk'te Türklerin dili, edebiyatı, etnografyası gibi birçok konuda bilgi vermiş olan Kaşgarlı Mahmud'dur. Türkolojiyle ilgili ilk çalışma ve yayınlar, Batı Avrupa ülkelerinde başlamıştır.
İlk Türkoloji Kürsüsü 1795'te Paris'te "Ecole des Languages Orientales Vivantes"da kurulmuştur.
Sovyet Türkolojisinin önemli kilometre taşlarından biri de 1926 yılında Bakü'de yapılan “Birinci Türkoloji Kurultayı”dır. Bu kurultayın Sovyetler Birliği sınırları içinde, Moskova'nın desteği ile düzenlenmesinin önemli sebepleri vardır. Bu kurultay sebepleri gibi sonuçları bakımından da oldukça önemlidir.
Dünyanın ilk Türkoloji Enstitüsü sayılan Macaristan Eötvös Lorand Tudomanyegyetem (ELTE) Üniversitesi Türkoloji Bölümünde, 1962'de Türkçe ile tanışan Macar Türkolog Edit Tasnadi, Türkiye ve Türkçe üzerine çalışmalarını sürdürüyor.
Enstitünün kuruluş amacı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalan, ülkemize komşu olan veya olmayan ülkelerdeki Türk soylu toplulukların siyasî, sosyal, demografik, politik, ekonomik ve kültürel durumlarını araştırmak ve incelemek.
1946'da bakan olan Reşat fiemsettin Sirer, ilköğretmen okullarını kapatıp yerlerine “Eğitim Enstitüsü” kurmak, bu enstitülerde ilk ve ortaokulların birleştirilmesiyle oluşturulan 8 yıllık ilköğretime “sınıf öğretmeni” yetiştirmek istiyordu.
Esasen Yunus'u diğer mutasavvıf şairlerden ayıran en önemli özelliği de budur. Yunus'tan önce sözlü bir edebiyat varsa da Anadolu da gelişen Batı Türkçesin de ilk ve en önemli şiirlerini Yunus oluşturmuştur. Sözlü gelenekten yararlanarak dili sanatlı bir üslupla işleyip, Türkçe de bir tasavvuf dili oluşturmuştur.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi. Türk tarikatları ve özellikle Mevlevîlik, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Yûnus Emre üzerindeki araştırmaları ile tanınan âlim. Halvetiyye'nin Mısriyye kolunun kurucusu, mutasavvıf şair.
Tapduk Emre, şu an Aksaray il sınırları içerisinde bulunan bir bölgede yaşamıştır. Dönemin önemli isimleri Mevlana, Hacı Bektaşı Veli ve Yunus Emre ile aynı dönemde yaşamıştır. Hatta, Yunus Emre'nin de hocası olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri