"Enes'ten (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (sav), konuşurken, maksadı (rahat) anlaşılsın diye, sözlerini (bazen) üç defa tekrarlardı. Bir topluluğa rastladığında onlara selâm verir ve üç kere tekrar ederdi."
Peygamberimiz gençleri sever, onlara değer verir ve bu değeri daima hissettirirdi. Onlara güvenir, askeri ve idari alanlarda kendilerine mühim vazifeler vermekten çekinmezdi. İrşad faaliyetleri ve Kur'an öğretmek için çevre beldelere öğreticiler gönderirken, bunları genellikle gençler arasından seçmişti.
Muhammed'in sahabesine örnek olan ve nesilden nesle aktarılarak günümüze kadar ulaşan davranışlarına sünnet denir. Sünnet kendi içerisinde birçok türe ayrılır. Peygamber efendimizin bir konu hakkındaki görüşlerini içeren sözlere kavli sünnet ya da hadis denir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ'İN ÜSLUBU
Anlaşılmayacak şeyler söylemezdi. Herkes söylenenden ders alırdı. Konuşması son derece tatlı ve gönül okşayıcı, kelimeleri net, ne fazla ne de eksik idi. Tane tane konuşur, her cümlesi, dinleyenler tarafından rahatça anlaşılırdı.
İlgili 27 soru bulundu
Peygamber, “Gazap şeytandandır. Şeytan da ateşten yaratılmıştır. Ateş, ancak su ile söndürülür. Biriniz kızdığı zaman abdest alsın.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 3) buyurmak suretiyle öfke ateşinin de abdestle söndürüleceğini belirtmiştir.
Kur'an-ı Kerîm, Hz. Peygamber'e sözlü olarak vahyedilmiştir. Kur'an, sözlü iletişim dilinin, güzel, yumuşak, kolay bir üslup te- meline dayandırılmasını istemiştir. Kaba, çirkin ve sert sözlerle kurulan iletişimde başarı sağlanamayacağı gibi, ulaştırılması is- tenilen mesajın etkili olması da söz konusu değildir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
Muhammed'in örnek davranışlarının toplumsal hayattaki önemini açıklayalım; ⇒ İnsanlar temizliğine dikkat eder. ⇒ İnsanlar toplum içerisinde huzursuzluk çıkarmaz ve toplum birliğini bozmaz. ⇒ İnsanlar hırsızlık yapmaz, birbirlerine zarar vermez.
9. Hz. Muhammed'in (s.a.v.) farz ve vacibin dışında yaptığı davranışlara fiilî sünnet denir. 13. el-Câmiu's-Sahih, İbn-i Mâce'nin eseridir.
Nitekim Cabir b. Semure, Resulullah'ın (s.a.v) sabah namazını kıldıktan sonra güneş yükselinceye dek mescidden çıkmadığını, o arada sahabenin konuştuklarını, cahiliyye işlerini anıp güldüklerini, onun da onlarla birlikte tebessüm ettiğini anlatmaktadır. Sahabe ile Hz. Peygamber arasında ideal bir iletişim vardı.
Peygamber, çocuklara ilgi gösterir, yanlarına uğrar ve onlara selam verirdi. Çocuklara beddua edilmesini yasaklayan Allah Resulü onlara sevgi ile hitap eder, gönüllerini hoşnut etmek için hediyeler verir, onlarla oynar ve şakalaşırdı. Hz. Peygamber, çocukların oyun oynamasına karışmaz, karışılmasına da müsaade etmezdi.
Muhammed'in söz ve davranışlarına hadis denir. Hadis veya hadîs-i şerif, lügatte söz, haber, sonradan vücuda gelen şey anlamına gelen hadis dînî terminolojide bir rivayet zinciri ile İslâm Peygamberi Hz.
Son peygamber Hz. Muhammed kişiliği ve insani yönüyle birçok insan için yol gösterici olmuştur. Günümüzde de yol gösterici olmaya devam etmektedir. Sabırlı, hoş görülü ve kanaatkar bir insan olan peygamberimiz hem insani hem de peygamberlik yönüyle örnek bir kişiliktir.
Doğrulanmış Cevap. Hz. Muhammed as yaptığı davranış veya söylediği sözlere sünnet adı verilir söylediklerine ise hadis adı verilir . Kur'an-ı Kerim indirilmeye başlamıştır , Cebrail as. vahiy için gelmiştir.
24 25 Peygamberimize İtaat Peygamberimize İtaat SIRA SİZDE “Hz. Peygamber'in (s.a.v.) sözlerine kavlî sünnet, davranışlarına fiilî sünnet, sahabilerinin yaptığı olumlu şeyleri onaylamasına ise takrirî sünnet denir."(Dinî Terimler Sözlüğü, s. 334.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu sünnet uygulamalarını boş ve anlamsızca ...
Bu ahlaki özellikleri de beş ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; şefkat ve merhamet, tevazu, hilm, cömertlik ve sabırdır. Peygamberimizin ahlakını tanımlayan başka vasıflar kullanılmakta ise de, bu özellikler bütün davranışlarında kendini gösteren daha kuşatıcı ahlaki özellikler olarak değerlendirilebilir.
Sözlükte “huy, tabiat, seciye, ahlâk” gibi mânalara gelen şemâil kelimesi muhtemelen III. (IX.) yüzyıldan itibaren başta hadis olmak üzere siyer, tarih ve tasavvufa dair eserlerde bir insan olarak Resûl-i Ekrem'in dış görünüşünü, özel hayatını ve ahlâkını ifade eden bir terim halinde kullanılmıştır.
Nitekim etkili iletişim için sözcükler ve ses tonu kadar beden dili de etkilidir. Hatta beden dili iletişimin yüzde kaçıdır merak edenler için hemen belirtelim: İletişimde sözcüklerin etkisi yüzde 10, ses tonunun etkisi yüzde 30, beden dilinin etkisi ise yüzde 60'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri